8 råd til bedre naturfotos
Drømmer du om at tage smukke naturbilleder, men ved ikke rigtig, hvor du skal starte? Eller vil du udfordre dig selv som naturfotograf og tage dine billeder til næste niveau? Her har vi samlet vores bedste tips til, hvordan du kan tage bedre og mere interessante naturbilleder.
1. Tag dig tid til at udforske nye steder
På samme måde som det er nemt at vende tilbage til steder, man har besøgt før, er det også lige så vigtigt at turde og tage sig tid til at udforske nye steder. Benyt lejligheden til at undersøge og udforske midt på dagen, når du har god tid, og lyset (som regel) ikke er så tiltalende alligevel. På den måde slipper du for at stresse, når lyset bliver godt, og heller ikke sidde fast i mørket et sted, du ikke kender. Medbring et kompas (findes ofte i din mobiltelefon) for at finde ud af nogenlunde, hvor solen står op og går ned, så du nogenlunde ved, hvor du skal placere dig i forhold til de emner, du har spejdet. Hvis du har svært ved at holde styr på det, så tænk sådan her: "Solen er som et slips, der går ned i vest". Det er dog en sandhed med modifikation her i nord. I vintermånederne går solen mere ned i sydvest og om sommeren i nordvest.
Efterår i Västergötland.
Når du optager i direkte sollys, anbefaler vi ND-filter som dæmper lysindfaldet, hvilket giver dig større muligheder for fx at holde en længere lukkertid og højere blændeværdi. Afhængigt af hvor meget lys du ønsker at reducere, er der forskellige filtre, der er klassificeret i blændetrin. Et filter med 5 trin betyder, at det sænker lysindtaget med 5 trin. Et stativ er også en anbefaling for at kunne placere kameraet præcis hvor du vil have det og at kunne optage med længere lukkertider.
2. Fotografering i forbindelse med dårligt vejr
Efter regn kommer solskin, men ind i mellem får du et utroligt skue af farver og lys. Lige før og efter regn er mine absolutte yndlingstider at fotografere. Et sted jeg ofte vender tilbage til er Vätterstranden i Jönköping, hvor det efter kraftig regn er helt tomt for mennesker og sandet kan være helt uberørt. Himlen bliver naturligvis mere dramatisk og lyset får en meget mere interessant karakter end i "fladt dagslys".
Efter et regnvejr ved Vätterstranden, Jönköping.I dårligt vejr er det godt at holde øje med, om dit kamerahus og objektiv er vejrbestandigt. Ellers kan det være klogt at investere i et regnslag, der beskytter dit udstyr. Det er også vigtigt at have en holdbar kamerataske, der beskytter, hvis regnen kommer.
3. Den gyldne og blå time
Til naturfotografering er der to tidspunkter på dagen, der er mest interessante. I forbindelse med solopgang og solnedgang kan du få et utrolig smukt lys, som ikke kan gengives på nogen måde. Den gyldne time er det tidspunkt, hvor solen lige er i horisonten, og den blå time er det tidspunkt, hvor solen er lige under horisonten, før den står op eller efter den forsvinder bagved. Sørg for at bruge dette lys så meget som muligt. Vær der allerede før disse muligheder opstår og bliv et stykke tid bagefter.
Efterårsvandring i Västergötland.
At sidde og vente på en solopgang eller solnedgang kan være virkelig magisk. Så sørg for at have noget at sidde på. Jupios seattex 45 er en utrolig fleksibel foldestol, som du nemt kan tage med dig overalt. Glem heller ikke ekstra batterier, for at sidde og vente og så indse, at batteriet ikke rækker i kameraet, er ikke en sjov følelse, så køb ekstra batterier, så du ikke skal opleve det.
4. Portræt- og landskabsbilleder
Natur og landskab forbindes ofte med landskabsbilleder fra det slidte begreb "landskabs- og portrættilstand". Natur- og landskabsbilleder klarer sig lige så godt i portrætformat, især i dag, hvor mange af billederne præsenteres på telefoner med portrætskærme eller publiceres på platforme som Instagram. Hvis du er i tvivl, så tag et billede af hver orientering. Hvis du ikke har et zoomobjektiv med, kan du nemt lave et panorama af tre til fire portrætbilleder for at få et landskabsbillede. Som en bonus giver dette ekstra god opløsning, men kræver, at scenen er forholdsvis stille.
Naturreservat Dumme mosse, Jönköping, For at få så meget som muligt ind i billedet kræves en bred brændvidde. Her er fire eksempler på linser, der har netop det. Et tip er at investere i gode objektiver, for det er der meget af billedkvaliteten ligger!
5. Store og små
Naturen er interessant både i det store og det små. Bjerge og storslåede landskaber er et naturligt træk ved naturfotografering, men ikke alle har den luksus at have adgang til en storslået bjergkæde i baghaven og så er det især vigtigt at huske de små ting. At søge efter små motiver lige uden for døren eller langs en eftermiddagstur kan give overraskende resultater. Bjerge og store landskaber behøver heller ikke være synonyme med vidvinkelobjektiver. Normale zoom- og teleobjektiver fungerer godt i landskabsbilleder, da du kan få udsnit af scener, som ikke er mulige med vidvinkelobjektiver.
For at fotografere tætte genstande kræves specielle linser eller tilbehør. Her skal du bruge et makroobjektiv eller noget der hedder afstandsringe. Med afstandsringe kan du nemt øge nærområdet for dine nuværende objektiver ved at montere dem mellem objektivet og kamerahuset. Resultatet er, at du kan fokusere på væsentligt tættere objekter. Du mister dog meget lys, hvilket igen påvirker detaljen og kvaliteten af billedet. For at sikre dette er det altid bedst at købe et dedikeret makroobjektiv.
Alle billeder taget af Patrick Cole
Har du brug for hjælp til at finde de rigtige produkter? Vi er her for dig – kontakt os på 78 72 69 00, via vores kontaktformular eller besøg os i vores butik. Tilmeld dig vores community for at møde ligesindede skabere, velkommen til vores gratis events, holde dig opdateret med produktnyheder og lære mere i vores vidensbank.
Scandinavian Photo
16-03-2022
Del