Gimbalguide – alt om gimbals

En gimbal hjælper dig med at få flotte film ved at stabilisere dit kamera eller din telefon, så du undgår rystelser og ryk i bevægelserne. Det betyder, at dine optagelser får et mere jævnt og professionelt udseende. Her gennemgår vi, hvordan du kommer i gang og bruger en gimbal på den bedste måde, og vi giver gode råd om gimbals.

Optagelse med en gimbal giver en mere professionel video

Indhold

Hvad er en gimbal?

En gimbal er en kardanmontering til et kamera - en slags "vugge" med normalt to eller tre aksler, der forhindrer kameraet i at ryste eller skumme, når du optager. Man kan sige, at det er en fysisk billedstabilisator. Gimbal'en styres af små indbyggede motorer, der nøje afvejer dine og kameraets bevægelser for at kompensere for dem, så kameraet står helt stille, når du bruger det. Ved at undgå ryk og rystende bevægelser får dine optagelser en mere jævn og professionel karakter.

Gimbals kan findes som store rigs og steadicams til Hollywood-produktioner, håndholdte til systemkameraer og mobiltelefoner og små indbyggede kameraholdere på droner. Gimbalhoveder kan også købes til montering på kamerastativer, så du kan få nye funktioner til dit eksisterende stativ. Her vil vi se nærmere på håndholdte gimbals.

Hvordan fungerer en gimbal?

Kameragimbal vs mobilgimbal

Håndholdte gimbals kan opdeles i to kategorier: kameragimbals (til kompakt- og systemkameraer og mindre filmkameraer/handy cams) og gimbals til mobiltelefoner. Førstnævnte har et stativgevind, så du skruer kameraet fast til en plade, mens gimbals til mobiltelefoner leveres med en klemme til at holde telefonen. Nogle gimbalmodeller har holdere til begge typer enheder.

En gimbal til mobiltelefoner koster fra under 1.000 kroner og fås i både to- og tre-aksede versioner. Fordi de ikke skal bære meget vægt, kan de nogle gange have en indbygget "selfie-stang", dvs. de har et teleskoprør i håndtaget, som gør det muligt at udvide rækkevidden for at få en større afstand til dig selv, når du filmer en selfie, men kan også bruges til at filme i både høje og lave vinkler.

Det er både nemmere og giver bedre resultater at bruge en mobil gimbal, når du vlogger

Mobilgimbals kan holde din mobiltelefon i både liggende og stående tilstand, så du kan variere, som du ønsker det. Nogle modeller kan have en magnetisk fastgørelse, så du nemt kan løsne din telefon. Takket være Bluetooth-forbindelse med din telefon og tilhørende mobilapps kan du få flere smarte filmfunktioner, der hjælper dig med at skabe professionelt indhold, f.eks. ved at lade mobilkameraet følge et objekt i bevægelse eller skabe dramatiske zoomeffekter.

Kameragimbals er generelt lidt større og tungere end gimbals til mobiltelefoner, men de kan også klare en større belastning. Monteringen består af en kameraplade med et stativgevind, med samme standard som almindelige kamerastativer, der passer til alle kameraer. Prisen varierer fra et par tusinde kroner til over femcifrede beløb. 

Egenskaber som maksimal kapacitet, batteritid og materialer samt funktioner som display, belysning, betjeningselementer, kontakter og muligheden for at montere lodret kan differentiere mellem kameragimbalerne.



Til toppen af siden

5 grunde til at du bør bruge en gimbal

En gimbal er primært beregnet til filmoptagelser, men den kan også være nyttig til stillbilleder. Her er fem grunde til, at du bør investere i en gimbal.

    1. Stabiliserede film med mere professionelt resultat
    2. Bedre greb, nemmere kontroller og mulighed for tilbehør
    3. Apps som giver flere redigeringsmuligheder
    4. Lav flotte timelapse- eller hyperlapse-film
    5. Tag perfekte panoramabilleder

✅ Stabiliserede film med mere professionelt resultat

Når du går med et kamera i hånden, er det uundgåeligt, at din hånd bevæger sig op og ned, hvilket giver kamerarystelser. Når du kommer hjem med en rystet video fra din ferierejse, kan det ødelægge hele oplevelsen og er ikke særlig sjovt for nogen at se på.

En gimbal reducerer disse stød og rystelser og forbedrer dermed hele præstationen af dine videoer, lige fra korte ferievideoer til vlog-videoer. Uønskede rystelser minimeres eller elimineres helt, hvis du filmer, hvilket giver jævne, responsive bevægelser fra kameraet. En gimbal er simpelthen forskellen mellem en amatørvideo og en video, der ser professionel ud.

✅ Bedre greb, nemmere kontroller og mulighed for tilbehør

Du kan også tilslutte yderligere tilbehør, f.eks. belysning og mikrofon, via stik direkte på gimbal'en.

✅ Apps som giver flere redigeringsmuliheder

Nogle gimbals leveres med deres egne mobilapps, der åbner op for nye muligheder for både filmning og efterbehandling. Med specielle tilstande til f.eks. sports-, action-, panorama- og landskabsoptagelser kan du indstille gimbal'en til den type filmprojekt, der er på tale.

Med appen kan du også redigere dine film og fotos, så du hurtigt kan dele dem med dine venner og på de sociale medier.

✅ Lav flotte timelapse- eller hyperlapse-film

En gimbal kan hjælpe dig med at lave flotte timelapse-film. Mange modeller har en særlig funktion til netop dette i appen, så du kan indstille intervallet mellem optagelserne, tidsrummet og om du ønsker, at gimbal skal foretage en bevægelse undervejs. Bagefter kan du samle billederne til et filmklip, som du kan dele med dine følgere.

På samme måde kan du lave hyperlapse-film, hvor du bevæger dig fremad med gimbal, mens kameraet tager billeder i en forudindstillet periode, hvilket resulterer i et filmklip, hvor kameraet bevæger sig langsomt, mens alt omkring det bevæger sig meget hurtigt.

✅ Tag perfekte panoramabilleder

Med en gimbal kan du også prøve at tage et imponerende panoramabillede. Kameraet tager flere billeder sidelæns og sætter dem sammen til et enkelt billede. De fleste gimbals har et lille joystick, som gør det muligt at panorere kameraet i en glidende bevægelse.


Til toppen af siden

Ting du skal overveje før du køber gimbal

Der er et par ting, du skal tænke på, før du køber en gimbal. Den første er, at det kan kræve lidt øvelse at få præcis de resultater, du ønsker. En gimbal stabiliserer din optagelse og reducerer en masse rystelser og vibrationer, men den kan ikke fjerne alle de rystelser, der ville opstå, hvis du løb med kameraet. En del af arbejdet vil også ligge på dig for at få det perfekte resultat, hvor du skal hjælpe gimbal'en ved at holde den så stabilt som muligt. Se vores smarte tips nedenfor.

Det næste er gimbalens maksimale kapacitet, dvs. hvor tungt et kamera eller udstyr gimbal kan håndtere. Før du køber en gimbal, skal du vide, hvad dit kamera med objektiv og eventuelt ekstra tilbehør vejer. Det er dog ikke helt så enkelt som at se på den samlede vægt.

En gimbal kan f.eks. tåle en belastning på 3 kg, som mange kameraer med objektiver nemt kan klare. Det afhænger dog også af, hvordan vægten er fordelt. Et kamera med et kraftigt objektiv, hvor tyngdepunktet er langt fremme, kan muligvis ikke balancere gimbal'en, eller motorerne skal arbejde så hårdt, at batterierne hurtigt bliver drænet.

I nogle tilfælde kan dette afhjælpes med en stativholder til objektivet eller en anden kameraplade, der kan flytte tyngdepunktet tilbage.

Hvilken gimbal skal jeg købe?

Bortset fra budgettet bør du lade dit behov bestemme. Hvis du for det meste bruger din telefon til vlogs eller videoer på sociale medier, vil en mobil gimbal forbedre kvaliteten af dine videoer.

Hvis du skal vælge en gimbal til et systemkamera, er der mange at vælge imellem. Hvis du er content creator og laver videoer til din virksomheds forskellige kanaler og skal lave videoer i både liggende og stående format, er det en god idé at undersøge, om gimbal'en kan håndtere at have kameraet i både liggende og stående tilstand - eller om du skal tilføje tilbehør for at gøre det.

Nogle af vores mest populære gimbals


Til toppen af siden

10 gode råd til bedre gimbalvideoer

Her er nogle enkle og gode råd til at tage dine gimbalvideoer til det næste niveau, og hvordan du kan skabe en mere cinematisk stemning i dine film.

2. Hold din gimbal tæt til kroppen

Det vil ikke kun være hårdt for din ryg, dine skuldre og arme at holde gimbal og kameraet med armene strakt og væk fra kroppen, men det vil også være sværere at holde det stille. Ved at bøje armene og holde kameraet tættere på kroppen får du både styrke og stabilitet. Hvis dit kamera har en vippeskærm, kan du folde den ud for at se displayet og din komposition.

3. Lær dig Ninja Walk – gå langsomt og med bøjede knæ

Langsommere skridt er naturligvis mere stabile og nemmere at kontrollere, så start med langsomme bevægelser, og prøv at få alle strækninger glidende. Bøj i knæene, mens du går, sæt hælen forsigtigt ind og rul foden for at få et så jævnt skridt som muligt. Målet er at bevæge dine hofter op og ned så lidt som muligt, hvilket igen holder dine skuldre mere stabile og i forlængelse heraf dine hænder.

Metoden kaldes Ninja Walk, fordi du skal bevæge dig så forsigtigt som muligt. Jo bedre du mestrer Ninja Walk, jo hurtigere vil du kunne bevæge dig bagefter.

4. Gå baglæns

At gå baglæns er et godt råd til at opnå den mest stabile optagelse. Den måde, du bøjer knæene og sætter fødderne ned, giver endnu mere glidende skridt og gør det endnu nemmere at få en stabil holdning og filmning. Derudover kan det være nemmere at kontrollere hastigheden på dit eller dine motiv(er) foran kameraet.

En gimbal er perfekt til flottere og mere professionelle videoer.

5. Drej med overkroppen

En almindelig begynderfejl er at vride gimbal'en ved håndleddene. Det er ikke kun stressende for dine hænder og håndled, men resultatet er også bedre, hvis du i stedet laver drejningen med overkroppen. Det er også en naturlig forlængelse af punkt 1 ovenfor, idet gimbal holdes tættere på kroppen. Resultatet er et mere stabilt og kontrolleret twist, der skåner din krop.

Tag et skridt fremad med den ene fod for at gøre det lettere at dreje med hele kroppen. Så kan du nemt lave en 90° drejning eller løfte hælene en smule og dreje helt 180° - perfekt til f.eks. en panorering af et motiv i bevægelse.

6. Skru ned for følsomheden

Efterhånden som du lærer at filme med en gimbal og bliver bedre til at bevæge dig selv på en bestemt måde, når du filmer, kan du skrue ned for gimbalens følsomhed. Det gør, at motorerne ikke arbejder så hårdt, fordi de ikke behøver at arbejde så meget, når du kan gøre mere af arbejdet, så gimbal'en kan fokusere på de vibrationer og rystelser, der uundgåeligt opstår i forbindelse med dit greb.

7. Nye perspektiver med en monopod

8. Gå ikke hvis du ikke behøver

Selv om det strider mod ovenstående råd, kan det i nogle tilfælde være godt at reducere antallet af skridt i klip, som ikke har brug for dem. Hvis du skal lave en kort kamerabevægelse inden for en armslængde, kan det være bedre at strække armen ud end at tage flere skridt, som med større sandsynlighed vil give rystelser. Hvis du står med brede ben, før du optager, kan du nå ret langt ved at flytte vægten fra det ene ben til det andet uden at tage et eneste skridt.

9. Arbejd med forgrunden

Et enkelt og nyttigt råd til at give dine film et mere cinematisk udtryk er at arbejde med forgrunden for at give dine klip dybde. Hvis du laver et sweep for at vise et nyt miljø, kan det være effektivt at starte klippet tæt bag noget - en træstamme, en søjle eller væg eller hvad der nu er tilgængeligt - og flytte kameraet sidelæns eller lodret for at afsløre dit miljø.

10. Vær kreativ med dine kamerabevægelser

Du må ikke filme alt i øjenhøjde. Vær kreativ, og prøv at finde nye vinkler. Et frøperspektiv gør store bygninger endnu kraftigere, og et fugleperspektiv giver os nye vinkler til at se noget. Find nye måder at vise miljøer og scener på gennem spændende (men kontrollerede) kamerabevægelser - måske en sidelæns svingning eller en rotation kombineret med fremadgående bevægelse? Kun din fantasi sætter grænser.

Skift mellem miljøoptagelser og nærbilleder for at formidle både det overordnede billede og detaljer. 

Undgå at bevæge kameraet for hurtigt, især vertikalt og lateralt. Resultatet er ofte bare sløret, og det er svært at følge med i filmen. I hurtigere scener er det en god idé at trække dig tilbage, så du kan bevæge dig langsommere og ikke risikerer at miste motivet..

Bonusråd

Et sidste bonusråd er at øve dig. Ingen kan alt fra starten, og ligesom med alt andet vil øvelse gøre dig bedre. Held og lykke.


Til toppen af siden

Sådan kalibrerer du en gimbal

For at en gimbal kan udføre sit arbejde, skal den kalibreres til det udstyr, der er monteret på gimbal'en. Dette gøres ekstremt nøjagtigt og præcist, hvilket betyder, at den mindste vægtændring kan påvirke kalibreringen - så husk f.eks. at fjerne objektivdækslet før kalibreringen.

Hvis du bruger et zoomobjektiv, vil det også påvirke balanceringen, hvis du ændrer brændvidden. Det betyder, at du skal gentage proceduren, hvis du skifter kamera eller monterer et andet objektiv på kameraet.

Balanceringen skal foretages på timbalens tre akser. Se vores video nedenfor om, hvordan du kalibrerer din gimbal, trin for trin.

Hvad hedder akserne på en gimbal?

Til toppen af siden


Har du brug for hjælp til at finde de rigtige produkter? Vi er her for dig – kontakt os på 78 72 69 00, via vores kontaktformular eller besøg os i vores butik. Tilmeld dig vores community for at møde ligesindede skabere, velkommen til vores gratis events, holde dig opdateret med produktnyheder og lære mere i vores vidensbank.


Mere kundskab

3
jan

Alt om vlogging

Vlogging, eller videoblogging som det kaldes, er en form for dagbog, hvor indholdet består af video i stedet for tekst. At starte en vlog eller udvikle en eksisterende vlog kan gøre at der opstår nogle spørgsmål. Måske spekulerer du på, hvilket vloggingkamera du skal vælge, og hvordan du kan få bedre lyd eller lys i dine videoer? Uanset om du allerede har en vlog eller overvejer at starte en - kan du finde gode råd, inspiration og udstyr til din vlogging her.

Læs mere

14
okt

Bättre resultat vid videoinspelning on-location

Tycker du att det är svårt att få bra ljudupptagning när du filmar med systemkamera? Kamerans inbyggda mikrofon tar upp allt ljud runt kameran vilket gör det svårt att få bra ljud vid exempelvis en intervju. Nackdelen med den inbyggda mikrofonen är också att den är just inbyggd och inte går att flytta närmare ljudkällan. Vi har samlat några tillbehör inom ljud och ljussättning som gör att du får bra resultat vid filminspelning med systemkamera on location där det gäller att utrustningen är portabel och lätt att ta med så att att du snabbt kan vara igång och filma.

Læs mere

Scandinavian Photo

16-05-2023

Del

Teknik til kreativitet er vores passion.

Hos SP elsker vi kreativitet og vores fokus er at tilbyde produkter af høj kvalitet til teknikinteresserede. Med personlig service og ekspertrådgivning skaber vi løsninger der er skræddersyet til dig og dit formål – til gode priser.

Følg os:
Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Følg med i fotobranchen! Ved at indtaste din e-mailadresse og tilmelde dig, accepterer du at modtage nyhedsbreve fra Scandinavian Photo. Som abonnent vil du modtage eksklusive tilbud, de seneste nyheder fra førende brands i branchen og masser af inspiration til din e-mail.

Dit samtykke er frivilligt, og du kan til enhver tid afmelde dig eller trække dit samtykke tilbage. Læs mere om vores behandling af persondata og dine rettigheder i vores privatlivspolitik.

Indkøbskurv

Indkøbskurv

Din indkøbskurv er tom!

Totalt: 0 produkter
0 DKK

Synes godt om

Synes godt om

Ønskelisten er tom

Totalt: 0 produkter
0 DKK

Del indkøbskurv

Gem linket til senere, send det til en ven eller del det i vores community.

Døb indkøbskurven
Link til indkøbskurv