Forudindstillinger i Lightroom – Opret, download og brug
Fotografering handler ikke kun om de billeder, du tager med dit kamera, men også hvad du laver med dem bagefter. Mange bruger redigeringsprogrammet Adobe Lightroom og funktionen Presets. Her gennemgår vi, hvordan de fungerer, hvordan du laver dine egne presets, og hvordan du bruger dem til at finde inspiration og kreative indsigter i andres redigering. Derudover tilbyder vi syv gratis forudindstillinger, som du kan downloade og bruge!
Innehåll
- Hvad er presets?
- Skab egne presets
- Hvordan man downloader presets til Lightroom
- Presets i praksis
- Download vores gratis presets
- Vigtigt at tænke på
Hvad er presets?
Billedredigering kan rejse mange meninger, og hver fotograf håndterer det forskelligt. Vil du afspejle virkeligheden med præcise farver og gengive præcis, hvordan den så ud, da du tog billedet, eller vil du skabe et stemningsbillede, der formidler følelser og kreativitet? "Manipulering" af billedet går tilbage til den analoge filmæra, hvor fotografen kunne vælge forskellige filmtyper, eller belyse forskellige områder af fotopapiret i fremkaldelsesprocessen, for at formidle en bestemt følelse. I dag foregår redigeringen primært digitalt via redigeringssoftware, der giver dig mulighed for at eksperimentere med billedindstillinger og filtre med blot et par klik. En af dem er Adobe Lightroom. Der er en funktion kaldet Presets, som fremskynder og sparer tid i din arbejdsgang.
Den nemmeste måde at beskrive prests på er, at de fungerer som et fotofilter, ligesom de filtre, der findes på Instagram og andre fotoapps. Det kan være simple sort/hvid-konverteringer eller mere avancerede ændringer med vignettering, mætning, farvetemperatur, kontrast og meget mere. Med Lightroom presets får du mulighed for selv at oprette filteret (preset), efter din egen stil og smag. Dette giver dig mulighed for hurtigt og nemt at få adgang til din yndlingsindstilling på tværs af flere billeder, hvilket giver dig en ensartet stil på tværs af dine billeder. Med mindre finjusteringer kan du nemt få et godt resultat.
Skab dine egne presets
Oprettelse af dine egne forudindstillinger i Adobe Lightroom er en perfekt måde til nemt at anvende dit personlige præg på flere billeder og dermed bevare en ensartet stil. Hvis du har flere lignende billeder, som du vil redigere med samme stil, kan du nemt gøre dette ved at oprette en forudindstilling.
Her viser vi dig trin for trin, hvordan du opretter dine egne presets, for en mere effektiv arbejdsgang. Vores kollega Daniel Johansson har fotograferet billedet af Emelie i feltet ovenfor, og vi bruger dette billede til at demonstrere, hvordan du opretter dit egen preset i Adobe Lightroom.
Start med at redigere et af billederne – juster farve, kontrast, nuance, skarphed og andre parametre, indtil du er tilfreds. Når redigeringen er fuldført, skal du gemme disse indstillinger som en preset ved at klikke på plustegnet (+) ud for presets og derefter vælge "Gem preset".
Husk, at ikke alle presets passer til alle billeder, og du skal muligvis justere hvidbalance, eksponering eller farver efterfølgende. Eksperimenter og test dig rundt, og vær ikke bange for at justere presetet.
Hvordan man downloader presets til Lightroom
Hvis du ikke vil oprette din egne presets fra bunden – eller ønsker inspiration fra andre – kan du downloade færdige presets og importere dem til Lightroom. Internettet er fyldt med både betalte og gratis muligheder. Se vores gratis presets til at downloade længere nede på siden. Når du har fundet et preset, som du vil teste, skal du importere dem til programmet.
For at importere et preset skal du klikke på plustegnet og klikke på Importer preset. Vælg din downloadede preset, og klik på Importer. Nu ender de i dit presetbibliotek, og du kan anvende det på dine egne billeder. Brug dem, som de er, eller juster og eksperimentere med dem yderligere..
Presets i praksis
Hvordan du arbejder med presets er selvfølgelig meget individuelt og meget om personlig præference og smag. Vores kollegaer og fotografer, Daniel Johansson og Mikael Järnåsen, deler deres tips om, hvordan de arbejder med presetsi Lightroom.
Daniel: Sådan anvender jeg presets
Jeg downloader normalt gratis presets fra tid til anden, der giver mig inspiration til den type redigering og stil, jeg ønsker på billedet, eller gennemser mine egne presets. Det er en god øvelse at se på en færdig preset og prøve at lave din egen version af den.
Jeg bruger sjældent et færdigt preset ud af boksen, da jeg gerne vil have min egen stil. Forudindstillinger er perfekte til at få inspiration, se og lære om, hvordan andre arbejder med kontroller, karaktergivning og farvestyring i Adobe Lightroom.
Mikael: Sådan anvender jeg presets
Under et overskyet fotoshoot i oktober ved Kinda Kanal i Östergötland fangede jeg en gul slusevagt gennem træerne. De gule efterårsblade var en flot ramme i sammensætningen for at forstærke sæsonen. Det uredigerede råbillede ser generelt ret godt ud, men det mangler lidt... bedøvelse!
Efter at have importeret billedet til Lightroom testede jeg nogle af mine foretrukne presets til efterårsbilleder. Der er mange faktorer, der spiller ind, når man forsøger at skabe det udtryk og den følelse, man gerne vil formidle. Nogle gange er det mest et spørgsmål om touch-up og beskæring, men det kan også være værd at forsøge at fremhæve bestemte elementer i billedet med lys og farver. Til netop dette motiv kan jeg nok bedst lide Fall Moody-versionen, for sådan føltes det den dystre efterårsdag ved kanalen.
Original / oredigerad
Fall 1
Fall 2
Fall Moody
Fall Glow
Fall Glow Orange
Fall Dark
Fall Dark 2
Download vores gratis presets med efterårstema!
Mikael Järnåsen deler de syv presets, han brugte til sit efterårsbillede. Download vores gratis presets via linket nedenfor og brug dem til dine billeder! Presets har de samme navne som de respektive eksempelbilleder ovenfor.
Vigtigt at tænke over med presets
Det er både hurtigt og nemt at bruge presets, men der er nogle almindelige faldgruber, du skal være opmærksom på. På den ene side er der nogle vigtige justeringer, som kan være nemme at gå glip af, eller også hænger du bare fast i gamle vaner uden at udvikle din redigering.
Billederne skal ligne hinanden
For at anvende en preset og få lignende resultater på alle billederne i en serie, skal billederne være ens i eksponering og farve. Hvis du for eksempel tager produktbilleder i et studie, kan det fungere godt, men et portrætbillede udendørs vil sandsynligvis variere i lys og farve, hvilket betyder, at hver serie af billeder kan have brug for sin egen preset.
Beskær/omform og lokale justeringer
En synder, når du opretter dine egne presets, er lokale justeringer og beskæring/omformning. Gem ikke disse i preset, da de højst sandsynligt vil være forskellige fra billede til billede. Lokale justeringer og Beskær/Omform er detaljerede justeringer for hvert billede, så fjern markeringen af dem, når du gemmer en preset. Det samme gælder ofte for "Synkroniser indstillinger".
Lær udviklingen bag presets
Hvis du kun bruger presets, især dem du har downloadet fra internettet, er der risiko for, at du ikke lærer teknologien bag udviklingen og blot vil stole på dine presets til at gøre arbejdet for dig. Hvis du bruger populære presets, som mange andre bruger, er der risiko for, at dine billeder kommer til at se ud som alle andres, og at originaliteten og din personlige stil går tabt.
Arbejd hurtigt og kreativt med presets
Du kan virkelig gøre meget og lære om redigering ved at lave dine egne og teste andres presets, men glem ikke faldgruberne og fald ikke i gamle hjulspor. Brug presets til at gøre dit arbejde lettere og fremskynde din redigering, men også for at udfordre din kreativitet. Del gerne dine presets og spred glæden ved at redigere til dem omkring dig.
Har du brug for hjælp til at finde de rigtige produkter? Vi er her for dig – kontakt os på 78 72 69 00, via vores kontaktformular eller besøg os i vores butik. Tilmeld dig vores community for at møde ligesindede skabere, velkommen til vores gratis events, holde dig opdateret med produktnyheder og lære mere i vores vidensbank.
Mere kundskab
10
jan
Hvidbalance – kameraindstillinger
Alt det lys, vi har omkring os, har en anden temperatur, en farvetemperatur. Afhængigt af vejret, tidspunktet på dagen og lyskilden skifter temperaturen på en skala fra gult (varmt lys) til blåt (koldt lys). Hvidbalance findes for at afbalancere temperaturen i fotografiet, så lyset ikke er for varmt eller for koldt.
Læs mere1
okt
Vælg den rigtige SSD – en købsguide
Løber du konstant tør for lagerplads på din computer? Eller vil du hurtigt kunne flytte filer mellem forskellige enheder? Så er en SSD det perfekte valg for dig. Der kan være mange spørgsmål, når det kommer til SSD'er og med denne guide hjælper vi dig med at finde den, der passer dig bedst.
Læs mere13
sep
Lær mere om computerskærme
Hvilken skærm skal jeg købe? Hvilken opløsning har jeg egentlig brug for, og hvad betyder farverum? At vælge en skærm til din computer kan være en jungle, og forskellige typer af arbejde kræver deres specifikke skærm. I vores købsguide gennemgår vi egenskaber, der kan være gode at tænke på, så du finder en computerskærm, der passer præcis til dig.
Læs mereFörst publicerad: oktober 2018
Texten uppdaterad: november 2024
Scandinavian Photo
10-01-2025
Del