Objektivguide - vælg det rigtige kameraobjektiv

Er det tid til et nyt objektiv, og har du svært ved at vælge hvilket? Tænker du på, hvilken brændvidde du har brug for? Er du ikke sikker på, hvilket objektiv du skal kigge efter, eller undrer du dig over, hvilke objektiver der passer til dit kamera? I vores komplette objektivguide hjælper vi dig med at finde ud af, hvilke funktioner og egenskaber der adskiller de forskellige objektiver fra hinanden, og hvad du skal kigge efter for at få det bedste objektiv til dine behov.

Indhold

Hvilket objektiv skal jeg vælge?

Det kan være forvirrende at finde det rigtige objektiv, når du er nybegynder inden for fotografering. Der er mange parametre og funktioner, der skal være i orden, for at det kan fungere, og for at du kan blive tilfreds. Når du vælger et objektiv, skal du starte med at spørge dig selv "hvad skal jeg fotografere?". En afgørende faktor er også, hvilke objektiver du allerede har i dag - og hvilke du ikke har, og dermed mangler i din kamerataske. Hvis du ikke er sikker på, hvilke objektiver der passer til dit kamera, så kan du finde information om det længere nede på siden.

Hvis du er usikker på alle betegnelserne på objektiverne, har vi en guide som forklarer forkortelserne på objektiverne og et indlæg om blænden.

Originalt eller tredjepartsmærke?

Er jeg nødt til at købe Canon-objektiver, hvis jeg har et Canon-kamera? Og er det kun Nikon-objektiver, der passer til Nikon-kamerahuse? Svaret er nej. Der findes såkaldte tredjepartsmærker som Sigma, Tamron og Samyang, der fremstiller objektiver til de store kameramærker, og som fungerer lige så godt. Så lad ikke objektivets mærke være afgørende for dit valg af objektiv, men søg i stedet efter de kvaliteter og funktioner, du ønsker. Ting som lysstyrke, brændvidde og selvfølgelig budget er alle ting, der er afgørende, når du vælger dit objektiv, så lad ikke mærket spille en for stor rolle.

Tredjeparts mærker har ofte USB-dock som tilbehør, så du kan finjustere fokus og også opdatere softwaren i selve objektivet.


Til toppen af siden

Hvilken brændvidde skal jeg bruge?

Noget af de første du skal se på, når du vælger et nyt objektiv, er den ønskede brændvidde - det vil sige, hvor tæt dit motiv kommer på, når du fotograferer, dvs. hvilken del af billedet objektivet kan give. Brændvidden måles i millimeter (mm), hvor et lavt tal, f.eks. 16 mm, repræsenterer en bred synsvinkel, kendt som en vidvinkel. Det betyder, at du får et stort billedudsnit, mens et højt tal, f.eks. 200 mm, giver et mindre billedudsnit, men du kommer tættere på motiver på afstand. Læs mere om brændvidde her.

Fast brændvidde eller zoomobjektiv?

Der findes både objektiver med fast brændvidde og zoom-objektiver. En fast brændvidde betyder, som ordet antyder, at objektivet kun har én brændvidde (millimeterangivelse), f.eks. 35, 50 eller 85 mm, mens du kan ændre brændvidden på et zoomobjektiv, f.eks. mellem 18-55 mm.

Begge typer objektiver har deres fordele og ulemper. Hvad du skal vælge afhænger selvfølgelig af, hvad du fotograferer, men også af din smag - nogle foretrækker faste objektiver, mens andre vil have fleksibiliteten..

Objektiver med fast brændvidde er ofte lidt billigere end zoomobjektiver og har generelt større blændeåbninger, hvilket giver en kort dybdeskarphed, der er velegnet til f.eks. portrætter. Du kan dog ikke variere brændvidden, så du er nødt til at tilpasse dig motivet for at få den rigtige afstand eller beskæring.

Zoomobjektiver giver dig større fleksibilitet og muligheder ved at give dig mulighed for at tilpasse brændvidden til forskellige typer emner og sammenhænge. Med et bredt zoomområde kan du måske klare dig med et enkelt objektiv og behøver ikke at skifte det overhovedet eller så ofte. Deres ulempe er, at de generelt har en højere blændeværdi, hvilket ikke giver de samme muligheder for kort dybdeskarphed.


Til toppen af siden

Objektivernes forskellige egenskaber

Når du har besluttet dig for, hvilken brændvidde du skal kigge efter, er der flere specifikationer, du kan kigge efter. Det er helt op til dig, om disse ting er vigtige for dig - i nogle tilfælde har noget topprioritet, mens noget andet er ligegyldigt, og så kan det være præcis omvendt, når du næste gang køber et objektiv.

Lysstyrke

Efter brændvidden er objektivets lysstyrke en vigtig egenskab. Med lysstyrke menes den størst mulige blændeåbning, som objektivet kan have. Blænden kan altid justeres, både på objektiver med fast brændvidde og zoomobjektiver. Alle objektiver kan have en lille blænde (højt f-tal), så det, der adskiller dem fra hinanden, er deres største blænde (lavt f-tal). Men jo lavere blændetal, jo dyrere er objektivet også.

Høj lysstyrke betyder også, at objektivet kan yde bedre under dårligere lysforhold. Jo større blænde du kan indstille, jo mere lys kan objektivet lukke ind til kameraets sensor. Læs mere om blænden her.

Du skal altså overveje, om lysstyrke og kort dybdeskarphed er vigtigt for dig og det, du fotograferer. 

Autofokus og manuel fokus

En ting, du skal tjekke, før du køber et nyt objektiv, er, om det har autofokus eller ej, så det ikke er en overraskelse bagefter. Oftest har objektiver indbygget autofokus - det vil sige, at de kan fokusere automatisk, men der findes også objektiver, der ikke har denne funktion. 

Fuldt manuelle objektiver har ofte ingen kontakt mellem kamerahuset og objektivet, hvilket betyder, at oplysninger som f.eks. brændvidde og blænde ikke registreres i exif-filen (data, der er indlejret i billedfilen). Fokus indstilles derefter ved at dreje på en ring på objektivet. Nogle gange har de en afstandsskala påtrykt som hjælp, men det er der ikke på alle linser. Objektiver med manuel fokus har generelt en lavere pris end objektiver med autofokus.

Flere egenskaber og funktioner

Sidst men ikke mindst er der nogle yderligere specifikationer, som du måske vil overveje, når du vælger et objektiv.

Billedstabilisering

Afhængigt af kameramærke og -model er der indbygget billedstabilisering i objektivet, hvilket forhindrer rystelser, når du tager billeder håndholdt. Læs mere om billedstabilisering her.

Vejrforsegling

Hvis du fotograferer mest indendørs eller når solen skinner, er vejrforsegling måske ikke den vigtigste funktion for dig, men hvis du skal ud i det fri i alt slags vejr, kan det derimod være en vigtig funktion.


Til toppen af siden

Objektiv efter motiv - hvad skal du fotografere?

Selvfølgelig er objektiver ikke låst til kun én type motiv, de fleste kan bruges til det meste. Der er dog forskellige brændvidder, der er bedre egnet til visse typer fotografering. Vælg, hvad du er interesseret i at fotografere her, og vi giver dig nogle tips om egnede objektiver, og hvilke funktioner du skal kigge efter.

Vælg objektiv efter brændvidde

Hvis du foretrækker at vælge objektiver efter brændvidde, kan du klikke på disse links.

  • Fast brændvidde - vær kreativ med faste objektiver.
  • Vidvinkel - få meget med på billedet. Op til 24 mm
  • Normale objektiver - egner sig til de fleste af de ting, du fotograferer. Ca. 18-55 mm
  • Alt-i-en zoom - fra vidvinkel til tele, f.eks. 24-105 mm.
  • Tele - kom tættere på dit motiv på afstand. Ca. 70-200 mm.
  • Super-tele/telezoom - kom tæt på dyreliv og fugle på lange afstande. Fra 200 mm og opefter.

Bliv mere kreativ med fast brændvidde

Faste objektiver er ofte lidt mindre og mere kompakte, men først og fremmest lysstærke og skarpe og populære til portrætfotografering. Et fast objektiv giver lidt flere udfordringer i stedet for at bruge et zoom. Dine ben bliver din zoom, og det får dig til at tænke to gange over, hvor og hvordan du skyder.

Disse objektiver findes i alle brændvidder fra ca. 8 mm og op til 800 mm, og det er dit interesseområde, der afgør, hvilket objektiv du skal vælge. Det mest almindelige valg er at starte med 35 eller 50 mm, hvis du ønsker at starte med et fast objektiv.

+ Lysstærke (stor blænde)
+ Skarphed og bokeh (uskarp baggrund)
+ Ofte mindre og lettere

- Ingen zoom


Vidvinkel til fantastiske landskaber og bybilleder

Med et vidvinkelobjektiv kan du skabe en masse dramatik og en følelse af, at verden er større, end den i virkeligheden er. Denne type objektiv er velegnet til landskabs-, by- og arkitekturfotografering, men det kan naturligvis også bruges til mange andre ting. Den er også velegnet til optagelser i trange indendørs rum, hvor du ikke kan bakke op, men stadig gerne vil have meget med i billedet. Det er et objektiv, som du kan være kreativ og skabe unikke billeder med.

+ Har meget plads i billedet og skaber dramatik
+ Kommer ofte med en stor blænde

- Ekstrem vidvinkel giver en "fisheye-effekt" (som også kan være en ønskværdig effekt)


Normalzoom til daglig brug

Standardzoomobjektiver følger ofte med kameraet, når du køber det, såkaldte "kit-objektiver". Det er et nemt objektiv at starte med og er godt til det meste. Der findes forskellige variationer i brændvidder, og det, der adskiller dem, når prisskiltet varierer, er ofte lysstyrken, dvs. hvor stor blænde de kan have.

+ Fungerer godt til de fleste ting
+ Erstatter behovet for flere objektiver

- Den maksimale blænde varierer ofte gennem zoomområdet


Alt-i-et zoomobjektiv giver stor fleksibilitet

Et alt-i-et-zoomobjektiv har en betydeligt længere maksimal brændvidde, hvilket gør det til et godt objektiv til langt de fleste situationer. Der er dog en lille ulempe ved objektiver med meget zoom, og det er, at de ikke er så lysstærke, og at de vil være lidt større end en normal zoom er. Med en superzoom får du en stor fleksibilitet, og du kommer langt med netop dette i kameratasken. Suppler med en fast optik, og du har en rigtig fin kombination.

+ Stort zoomområde og fungerer til næsten alt


- Leveres sjældent med stor blænde/høj lysstyrke


Fang detaljerne med makroobjektiver

For at komme helt tæt på det, du fotograferer, skal du bruge et objektiv, der er beregnet til nærbilleder, dvs. makro. Makrofotografering giver dig mulighed for at indfange en helt anden verden end den, vi lever i, på film, hvor du kan vise hver eneste detalje af et lille væsen og udforske den lille og ukendte verden, som vi ikke ser med det blotte øje. Glem ikke, at makroobjektiver kan bruges til mere end blot makro, f.eks. som portrætobjektiver, hvis du vælger en lidt længere brændvidde (50 mm eller mere).

+ Giver dig mulighed for at fotografere virkelig små detaljer


Teleobjektiver til sport og rejser

Teleobjektiver er ideelle til at tage billeder på længere afstande, f.eks. af dyr og sport. Her får du en kombination af både normalvinkel og tele i ét objektiv. Detaljerne i telebilledet er ofte tiltalende, og du kan isolere motivet og skabe en flot komposition.

Teleobjektiver fås i lidt forskellige længder afhængigt af, hvad du har til hensigt at bruge dem til. Du skal beslutte, hvor langt du vil kunne nå, og hvor lysstærk den skal være. Til bryllupper, portrætter og sport er et hurtigt 70-200 mm et godt valg, da disse objektiver ofte er lidt lysstærkere, da zoomområdet er kortere sammenlignet med et objektiv med længere brændvidde. 

+ Kom tættere på motiver der er langt væk
+ God rækkevidde fra normalvinkel til tele


Supertele/telezoom - kom helt tæt på dyreliv og fugle

Hvis du vil fotografere dyreliv og fugle, er det et super-tele, du har brug for. Når du ikke selv kan komme tæt på dit motiv, kan et stort teleobjektiv gøre arbejdet for dig. Superteleobjektiver er store og tunge, og hvis du ønsker høj lysstyrke (stor blænde) kan prisen være høj, men superteleobjektiver kan give dig billeder, som intet andet objektiv kan komme i nærheden af.

+ Giver dig mulighed for at komme helt tæt på svært tilgængelige emner
- Større, tungere og dyrere


Til toppen af siden

Hvilke objektiver passer til mit kamera?

Nu hvor du ved, hvilke funktioner du skal kigge efter i dit næste objektivkøb, er det naturligvis vigtigt at finde et objektiv, der passer og fungerer sammen med dit kamera. Har du lige købt et kamera, og er du i tvivl om, hvilke objektiver der passer? Her giver vi dig mere information om objektiverne i de mest almindelige kameramærker, så du ved, hvad du skal kigge efter.

Canons objektivfatninger

Canon har fire forskellige objektivfatninger på sine kameraer. Hvis du tager objektivet af kameraet, kan du se et lille symbol øverst på monteringen, der viser, hvilken monteringstype kameraet har. Se objektivets tekniske specifikationer for at finde ud af, hvilken fatning objektivet har.

RF och RF-S

Til Canons spejlløse R-serie. Symboliseret ved en lille rød streg på objektivfatningen. EF, EF-S, TS-E og MP-E-objektiver kan også bruges med alle EF-EOS R-adaptere.

EF

Til Canons full-frame spejlreflekskameraer. Symboliseret ved en rød prik på objektivets fæstning. Kompatibel med EF-objektiver og specialobjektiver TS-E og MP-E. EF-objektiver passer også til EF-S-fatning.

EF-S

Til Canon spejlreflekskameraer med APS-C-sensor. Symboliseret ved en rød prik og en hvid kvadrat. Kompatibel med EF-S, EF, TS-E og MP-E objektiver.

EF-M

Til Canon EOS M-serien APS-C spejlløse systemkameraer. Symboliseret ved en hvid prik. Kompatibel med EF-M-objektiver. EF, EF-S, TS-E og MP-E-objektiver kan også bruges med en EF-EOS M-adapter.

Nikons objektivfatninger

Nikon bruger to forskellige objektivfatninger på sine kameraer: Nikon F og Nikon Z. Nikon F bruges til Nikon spejlreflekskameraer, der har et D først i modelbetegnelsen, f.eks. D3500, D850 eller D6.

Nikon Z er for deres spejlløse systemkameraer, som alle har en modelbetegnelse med et Z i begyndelsen, f.eks. Z7, Z9 eller Z50. Se i objektivets tekniske specifikationer, hvilken fatning objektivet har.

Sonys objektivfatninger

Sony har gjort det meget nemt at vide, hvilken montering kameraet har - de skriver det direkte på fatningsringen. Fjern dit objektiv, og du vil se, hvad der er monteret. I dag bruger de kun E-mount. De passer til stort set alle Sony-kameraer i dag, f.eks. alle Sony A7-modeller og deres ZV-kameraer. Det kan være lidt forvirrende, at der også findes et ældre A-munt, som ikke passer til Sony Alpha. Sony fremstiller ikke længere kameraer med A-fatning.

Fujifilms objektivfatninger

Hvis du køber objektiver til Fujifilm, kan du vælge mellem to forskellige fatninger. Det mest almindelige er helt klart deres X-fatning, som passer til alle deres spejlløse systemkameraer med APS-C-sensor. X'et optræder også i deres kameramodelbetegnelser, f.eks. X-T30, X-T5 og X-H2.

Fujifilms anden fatning hedder GF, og også her er betegnelsen genkendelig i kameramodellenavnene, f.eks. GFX100 eller GFX505, som er mellemformatkameraer.

Micro 4/3 og L-mount

Olympus, OM System, Panasonic, Leica og Sigma

Micro 4/3, også kaldet M4/3 eller MFT og udtales micro four third, er en almindelig objektivfatning, der anvendes af Olympus/OM System- og Panasonic-kameraer. Denne montering på tværs af mærker er tilpasset en mindre 4/3-sensor, hvilket gør både kameraer og objektiver mindre og mere kompakte.

Mens Olympus/OM System kun bruger Micro 4/3 i dag, har Panasonic to aktuelle monteringer: Micro 4/3 og L-mount. Ligesom på Canon-kameraer kan du se på monteringsringen på dit Panasonic-kamera, hvilken montering det har. En rød prik øverst til venstre symboliserer Micro 4/3, mens L-mount har den røde prik nederst til venstre.

L-mount bruges også af Sigma og Leica, hvilket du ligesom hos Panasonic kan se på objektivringen med en rød prik nederst til venstre. Leicas anden montering er Leica M, som bruges af deres M-serie af kameraer, f.eks. M10 og M11. Sigma har også en ældre montering, SA-monteringen, som ikke længere produceres.

Til toppen af siden


Har du brug for hjælp til at finde de rigtige produkter? Vi er her for dig – kontakt os på 78 72 69 00, via vores kontaktformular eller besøg os i vores butik. Tilmeld dig vores community for at møde ligesindede skabere, velkommen til vores gratis events, holde dig opdateret med produktnyheder og lære mere i vores vidensbank.


Mere kundskab

17
okt

Objektivernes betegnelser

Hvad betyder IS på objektivet? Hvad er forskellen mellem AF-S og AF-P? Der findes mange forskellige forkortelser og betegnelser for kameraobjektiver, og hvert mærke har sine egne betegnelser. Vi hjælper dig med at finde ud af, hvad de betyder, så du ved, hvad der er vigtigt, når du køber et nyt objektiv.

Læs mere

8
jan

Filterguide – vælg det rigtige filter til dit objektiv

Hvorfor skal jeg bruge et UV-filter på mit kamera, og hvordan virker et polariseringsfilter? Hvordan fotograferer jeg med lange lukkertider, når det er solrigt og lyst udenfor? Et kamerafilter er den vigtigste investering, du kan foretage til dit objektiv, og det giver dig også nye funktioner og muligheder i din fotografering. Her i vores filterguide svarer vi på alle de mest almindelige spørgsmål og gennemgår de forskellige typer filtre.

Læs mere

2
jan

Blænden i kameraet - sådan fungerer den

Blænden er den åbning i objektivet, der lukker lyset ind i kameraets sensor for at tage et billede. Blænden, eller hullet, er i linsen og kan sammenlignes med øjets pupil. Ligesom pupillen kan blænden have forskellige størrelser og lukke forskellige mængder lys ind, afhængigt af hvor mørkt eller lyst det er, men blænden påvirker også billedets dybdeskarphed.

Læs mere

Scandinavian Photo

05-01-2023

Del

For kreatøren siden 1982

Hos Scandinavian Photo har vi i over 40 år hjulpet kreative mennesker med at realisere deres visioner inden for fotografi, lyd, video, film, musik, kunst og teknologi. Vi brænder for både teknologien og de mennesker, der bruger den. Vi ved, at de rette værktøjer kan forvandle idéer til virkelighed, og vi er her for at guide dig, så du vælger de rigtige produkter til det, du vil skabe. Udover produkter af høj kvalitet tilbyder vi også personlig service. Med vores ekspertise og engagement sikrer vi, at du får det udstyr, der passer bedst til dig.

Følg os:
Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Følg med i fotobranchen! Ved at indtaste din e-mailadresse og tilmelde dig, accepterer du at modtage nyhedsbreve fra Scandinavian Photo. Som abonnent vil du modtage eksklusive tilbud, de seneste nyheder fra førende brands i branchen og masser af inspiration til din e-mail.

Dit samtykke er frivilligt, og du kan til enhver tid afmelde dig eller trække dit samtykke tilbage. Læs mere om vores behandling af persondata og dine rettigheder i vores privatlivspolitik.

Indkøbskurv

Indkøbskurv

Din indkøbskurv er tom!

Totalt: 0 produkter
0 DKK

Synes godt om

Synes godt om

Ønskelisten er tom

Totalt: 0 produkter
0 DKK

Del indkøbskurv

Gem linket til senere, send det til en ven eller del det i vores community.

Døb indkøbskurven
Link til indkøbskurv