Fotografer Perseiderna

Oplev og fotografer Perseiderne. Fænomenet forekommer mellem den 8.-12. august, og du kan se Perseids-meteorregnen med det blotte øje. Det er en perfekt mulighed for at fotografere stjernehimlen sammen med spektakulære meteorer, der brænder op i jordens atmosfære. Vi hjælper dig med at finde det kamera, objektiv og stativ, du har brug for, og de bedste kameraindstillinger til fotografering af Perseiderne.

Perseiderna og starlink satelit

Indhold

Hvad er Perseiderne?

Perseiderne er en tilbagevendende meteorregn (også kendt som en meteorsværm), der finder sted hvert år i begyndelsen af august. Det dannes efter at kometen Swift-Tuttle er passeret jorden. Når kometen er passeret, kan vi se resterne af dens hale, som producerer op til 60 meteorer i timen. Meteorerne falder ned og brænder op i Jordens atmosfære - det er det, der opfattes som stjerneskud eller, i dette tilfælde, som en meteorregn. Takket være den høje intensitet er det relativt nemt at fange dette på kameraet.

Hvornår er Perseiderne mest synlige?

Perseiderne begynder allerede i midten af juli og varer til slutningen af august, med kulminationen omkring den 12.–13. august, hvor antallet af synlige meteorer er højest. Du kan se det med det blotte øje, så længe du venter til efter midnat, og det er synligt, indtil det begynder at klare op. Du vil bemærke, at antallet af meteorer stiger, jo længere du er ude, og efter et par timer før solopgang når meteorregnen sit maksimum.

Hvor er Perseiderne synlige?

For at se meteorregnen skal du tage ud til et afsides, mørkt sted, så der ikke er forstyrrende lys på nattehimlen. Find et sted med god udsigt til stjernehimlen og væk fra byer og belysning - jo mørkere, jo bedre.

Kig op på den nordlige stjernehimmel, og du vil finde Perseiderne i stjernebilledet Perseus. Hvis du er usikker på, hvordan du finder stjernebilledet Perseus, er der flere apps i både Apple App Store og Google Play, som du kan prøve. Et tip er at downloade appsne, før du begiver dig ud på mørke og afsides steder.

Perseiderna.jpg

Når du fotograferer Perseiderne, kan du inkludere bonusobjekter i dit billede; her kan du både se meteoren  og en klynge Starlink-satellitter. Foto: Mikael Järnåsen 

Kameraindstillinger til fotografering af Perseiderne

For at kunne tage et skarpt og godt billede er der nogle få ting, du skal overveje, når du indstiller dit kamera. Når du fotograferer stjerner og meteorer, er der en vigtig faktor, du skal tage hensyn til. Det er, at Jorden drejer hurtigere, end du kan forestille dig. For at sikre, at stjernerne er skarpe prikker og ikke lange linjer, skal du bruge en formel, der gør det nemt at beregne lukkertiden (se formlen i afsnittet nedenfor). Når du har indstillet lukkertiden, skal du vælge en stor blænde, og derefter hæve ISO-værdien så højt som muligt. Nedenfor kan du læse mere detaljeret om, hvordan du beregner den rigtige lukkertid for dit kamera, og hvilke indstillinger du skal bruge.

Beregning af lukkertid til stjernefotografering

Her er et eksempel på, hvordan du kan beregne lukkertiden for et objektiv med en brændvidde på 14 mm. Start med at kontrollere, hvor lang din brændvidde er, det er angivet i mm på dit objektiv. Beregn din værdi i stedet for de 14 mm i eksemplet.

Når du ved, hvilken brændvidde du har på dit objektiv, skal du finde ud af, hvilken størrelse sensor du har. Du kan finde disse oplysninger enten under tekniske specifikationer eller i kameraets manual. Vælg formlen nedenfor alt efter, om du har en full frame-, APS-C- eller Micro 4/3-sensor. Beregn den langsomste lukkertid, du kan bruge, og afrund tiden nedad for at være på den sikre side.

Formel for lukkerhastighed: 500 / (objektivets brændvidde x brændviddefaktor)

Fuldformatkamera: 500 / 14 mm = 35 sekunder
APS-C: 500 / (1,5 x 14 mm) = 23 sekunder
Micro 4/3: 500 / (2 x 14mm) = 17 sekunder

Kan du ikke regne det ud? Prøv dig frem.

Synes du, det er kompliceret? Så kan du løse problemet ved at tage et testbillede og zoome ind til maksimum på skærmen for at kontrollere, at stjernerne er skarpe. Hvis stjernerne ikke er skarpe, kan du prøve at vælge en hurtigere lukkertid – det behøver ikke at være sværere end det.

Indstil blænden (f-tal)

For at få så meget lys som muligt skal du indstille blænden (f-tal) så lavt som muligt (lavt f-tal betyder stor blænde). Eksempler på store blænder er f/1,4, f/1,8, f/2,0 op til f/4. For at få så lav ISO-værdi som muligt anbefaler vi, at du indstiller f-tallet lavt for at få så meget lys som muligt. Hvis du har et rigtig godt kamera, kan du vælge en lidt højere værdi, hvis du vil have ekstra skarphed.

Balance mellem lys og ISO

Den tredje og sidste indstilling for at få en god lysbalance i dit billede skal du afslutte med at justere ISO-værdien. Øg ISO-værdien, indtil du kan se stjernerne tydeligt, når du tager et testbillede. Da du allerede har indstillet den rigtige lukkertid og blænde, skal du blot hæve eller sænke ISO-værdien, indtil du er tilfreds med resultatet.

Brug manuel fokus for at få skarpe billeder

Når lysindstillingerne er klar, er det tid til at fokusere på stjernehimlen. Du kan fokusere på stjernehimlen ved enten at bruge kameraets display eller ved at se på objektivets fokusring for at fokusere på uendeligt. Indstil dit objektiv fra AF til M for at indstille fokus manuelt. Zoom ind til maksimum, og drej på fokusringen, indtil du kan mærke, at stjernerne kommer i fokus.

Du kan også se på dit objektiv, så det er indstillet til "uendelig" og normalt i den yderste ende af fokusringen. Du er nødt til at teste dig frem, da linjerne ikke er helt nøjagtige på linsen. Vi anbefaler, at du tager et billede, zoomer så meget ind på billedet som muligt og kontrollerer, at det ser godt ud.

Monter kameraet på et stativ, slå billedstabiliseringen fra og brug selvudløseren

For at få skarpe billeder skal du gøre et par sidste ting:

  1. Monter kameraet på et stativ
  2. Slå billedstabiliseringen fra på både kameraet og objektivet (medmindre kameraet gør det automatisk)
  3. Brug kameraets selvudløser eller en kabeludløser for at undgå at ryste lukkeren

Brug disse trin til at få skarpe billeder, når du fotograferer stjernehimlen for at få skarpe billeder. Det vigtigste er, at kameraet er helt stille. Bevægelsen ved at trykke på kameraets udløserknap eller gå forbi stativet er nok til at forårsage minimal bevægelse, hvilket fører til sløring.

Perseiderna 1.jpg

Udstyr til fotografering af Perseiderne

For at fotografere Perseiderne skal du bruge et systemkamera, et objektiv og et stativ. Når du fotograferer meteorsværme om natten, skal du bruge et stærkt vidvinkelobjektiv for at fange hele nattehimlen og få masser af lys ind i kameraet.

Systemkamera til fotografering af Perseiderne

Pak dit kamera, objektiv, hukommelseskort, stativ og ekstra batterier med, når du tager ud om natten. Hvis du ikke har et systemkamera, anbefaler vi, at du kigger på et systemkamera, der kan tage gode billeder i mørke og optage med manuelle indstillinger.

Objektiver til fotografering af Perseiderne

For at få så meget lys som muligt fra meteorer og stjerner har du brug for et stærkt vidvinkelobjektiv. Tag et kig på objektiverne og se, hvad de siger. Det er en god idé at bruge objektiver med en brændvidde på mellem 10-24 mm og helst med et så lavt blændetal (blænde) som muligt. Nedenfor kan du se eksempler på nogle objektiver, der er gode til at fotografere stjernehimlen og Perseiderne.

Canon

Sony

Nikon

Fujifilm

Her finder du hele vores udvalg af systemkameraer | Her finder du hele vores udvalg af objektiver

Stativer for lange lukkerhastigheder og skarpe billeder

Hvis du vil tage billeder af nattehimlen, stjernerne og Perseiderne, har du brug for et stabilt stativ. Prøv de forskellige indstillinger på stativhovedet og -benene, før du går ud i mørket, så du kan ændre højde og vinkler uden at skulle kigge efter, og du sparer en masse tid i mørket.

Her finder du hele vores udvalg af stativer

Til toppen af siden


Har du brug for hjælp til at finde de rigtige produkter? Vi er her for dig – kontakt os på 78 72 69 00, via vores kontaktformular eller besøg os i vores butik. Tilmeld dig vores community for at møde ligesindede skabere, velkommen til vores gratis events, holde dig opdateret med produktnyheder og lære mere i vores vidensbank.


Mere kundskab

12
jan

Stativguide – vælg det rigtige kamerastativ

Overvejer du at købe et stativ til dit kamera? Det kan være at du gerne tage billeder med en længere lukkertid, eller du vil gerne selv vil være med på gruppebilledet – men hvilket stativ skal du vælge? Der findes mange forskellige typer af stativer i forskellige prisklasser og med forskellige funktioner. Vi hjælper dig med at finde det bedste stativ til dine behov og forklarer dig alt, hvad du skal vide om kamerastativer.

Læs mere

6
jul

Fotografer nordlys med kamera eller mobiltelefon

Vil du fotografere nordlyset og fange det spektakulære syn af Aurora Borealis? Nordlyset er et næsten magisk lysshow på kolde vinternætter, som mange drømmer om at fange på film, og det behøver heller ikke at være svært. Du kan bruge både et systemkamera og en mobiltelefon til at fotografere nordlyset. I nogle tilfælde kan det være svært at se nordlyset med det blotte øje, men et kamera eller en mobiltelefon med gode ISO-egenskaber fanger lysshowet bedre, så tag billeder, selv om det kan være svært at se. Her har vi samlet alle vores tips til, hvordan du bedst forbereder dig og fanger magien på billeder, uanset om du bruger et kamera eller en mobiltelefon.

Læs mere

9
jun

Supermåne og blodmåne - 5 tips til fotografering af månen

Månens forskellige faser er fantastiske at se og populære at fotografere, men endnu mere imponerende er supermåne og blodmåne. Her har vi samlet vores bedste tips til systemkameraer, objektiver og kameraindstillinger, der egner sig til månefotografering, så du kan skabe magiske billeder.

Læs mere

Scandinavian Photo

15-07-2022

Del

Teknik til kreativitet er vores passion.

Hos SP elsker vi kreativitet og vores fokus er at tilbyde produkter af høj kvalitet til teknikinteresserede. Med personlig service og ekspertrådgivning skaber vi løsninger der er skræddersyet til dig og dit formål – til gode priser.

Følg os:
Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Følg med i fotobranchen! Ved at indtaste din e-mailadresse og tilmelde dig, accepterer du at modtage nyhedsbreve fra Scandinavian Photo. Som abonnent vil du modtage eksklusive tilbud, de seneste nyheder fra førende brands i branchen og masser af inspiration til din e-mail.

Dit samtykke er frivilligt, og du kan til enhver tid afmelde dig eller trække dit samtykke tilbage. Læs mere om vores behandling af persondata og dine rettigheder i vores privatlivspolitik.

Indkøbskurv

Indkøbskurv

Din indkøbskurv er tom!

Totalt: 0 produkter
0 DKK

Synes godt om

Synes godt om

Ønskelisten er tom

Totalt: 0 produkter
0 DKK

Del indkøbskurv

Gem linket til senere, send det til en ven eller del det i vores community.

Døb indkøbskurven
Link til indkøbskurv