Start en podcast i 6 nemme trin
Det behøver ikke at være kompliceret at starte en podcast, og det kan være hurtigt at komme i gang. Vi viser trin for trin, hvordan man går fra idé til udgivet podcast, men her finder du også produkttips, inspiration og gode råd for at komme i gang med at podcaste eller allerede har en podcast og ønsker at uddybe sin viden eller opgradere sit udstyr.
Hvordan starter man en podcast? Her er alt, hvad du har brug for at vide
- Hvad skal podcasten handle om?
- Hvilket udstyr skal jeg bruge til en podcast?
- Vælg det miljø, du vil optage i
- Optag din podcast
- Rediger din podcast efter optagelsen
- Udgiv din podcast
1. Planlæg dit indhold
Hvad skal din podcast handle om? Beslut dig for tema og fokus, og planlæg, om du vil tale alene, med en ven eller invitere forskellige gæster til hver episode. Det er en god idé at have nogle hovedemner for et par episoder, før du går i gang, så du ikke stopper efter den første optagelse. Tænk over, hvem din målgruppe er, og hvordan du bedst taler til dem.
Beslut dig for et navn til podcasten, som af praktiske grunde bør afspejle indholdet, så den lettere kan findes af folk, der søger efter en podcast om dit emne.
Sæt en omtrentlig længde på episoderne. Skal hver episode vare 15 minutter eller 1,5 time? Prøv at holde hver episode på nogenlunde samme længde.
2. Hvilket udstyr skal jeg bruge til en podcast?
God lyd er altafgørende, når man skal optage en podcast, så en god mikrofon er et must. Mikrofoner fås med forskellige funktioner og tilslutninger, fra USB-mikrofoner, der tilsluttes direkte til din computer, til XLR-stik, der kræver et lydkort eller en slags mixer og muligvis en særlig strømforsyning.
Man kommer langt med en god mikrofon, og det kan også være nok til at komme i gang. Men der findes tilbehør, som gør det lettere for dig at optage.
Et mikrofonstativ gør det for eksempel meget lettere, så du ikke behøver at holde mikrofonen i hånden hele tiden og risikere forstyrrende støj fra håndteringen af den. De følger med nogle mikrofoner, men forskellige typer stativer og mikrofonarme kan købes separat. Hovedtelefoner er gode til at høre, hvordan optagelsen lyder, og de fås i mange forskellige stilarter og prisklasser.
Hvilken type mikrofon og andet udstyr, du har brug for, afhænger af det miljø, du skal optage i.
Men godt udstyr behøver ikke at koste alverden - vi hjælper dig med mikrofoner, podcast-mixere og andet udstyr, der kan være godt at have, længere nede på siden. Vi har ting til både begyndere og til dem, der allerede er i gang, men gerne vil opgradere deres udstyr. Se vores komplette podcasting-pakker her.
3. Vælg det miljø, du vil optage i
Du behøver ikke et dyrt lydstudie for at optage en podcast, men vær opmærksom på, at dine omgivelser påvirker lyden. Lyd reflekterer af på hårde materialer og kan give ekko i din optagelse, så badeværelset er ikke at foretrække... Tænk på at lukke vinduer og slukke for udstyr, der kan støje, som f.eks. ventilatorer, udluftning og harddiske, men meget lav brummen bliver ofte filtreret fra af mikrofoner med lavpasfiltre.
Husk også ikke at bære armbånd eller andre smykker eller tøj der rasler.
I mindre rum er det lettere at kontrollere miljøet, og du kan beslutte, om du har brug for lydisolering eller ej. Hvis du ikke vil bruge penge på lydisolering, kan tæpper, puder eller gardiner også gøre meget.
4. Optag din podcast
Nu er det endelig tid til at begynde at podcaste. Test dit optageudstyr, og hvilken indstilling der fungerer bedst. Lav et par testoptagelser, og lyt, før du går i gang. Det er ikke sjovt at optage en hel episode for bagefter at opdage, at noget er gået galt.
Det er almindeligt at starte podcasten med en teaser om, hvad der kommer senere i programmet, og så introducere det med en jingle. Præsenter dig selv, og forklar din erfaring inden for det emne, du skal tale om, så dine lyttere ved, hvorfor de skal lytte til dine råd.
Hav dit afsnit skrevet ned foran dig i punktform. Du kan afprøve, hvad der fungerer bedst for dig, men det er en god idé at undgå at have et helt manuskript, da det let kommer til at lyde, som om du bare læser op. Med blot punkter at følge, vil du tale mere frit og naturligt.
5. Rediger din podcast efter optagelsen.
Når din første podcast-episode er optaget, skal den redigeres og klippes. Du vil måske tilføje en jingle og klippe visse dele ud. Der findes flere lydredigeringsprogrammer, som kan downloades gratis fra nettet. Her er nogle gratis lydprogrammer til redigering af podcasts;
Audacity
Et populært gratis program, hvor du kan optage, redigere, tilføje effekter, importere og eksportere til flere forskellige filformater.
Garageband
Gratis program til Apple-enheder. Designet til at skabe musik, men kan også bruges til lydredigering.
FL Studio
Fås både i en begrænset gratis- og betalingsversion.
Free sound recorder
Gratis til både Windows og Mac.
Der er også flere forskellige betalingsværktøjer, såsom Hindenburg og Acustica Mixcraft, som begge har en gratis prøveperiode, men derefter koster at bruge.
Husk også, at software nogle gange leveres med forskellige produkter, som du måske alligevel vil købe til dit podcaststudie.
6. Udgiv din podcast
Du har nu optaget og redigeret, og din første podcast-episode er klar. Hvad gør du nu? Først og fremmest skal du bruge en "podcast-vært" til din lydfil, ligesom du skal bruge en webhost til at starte en hjemmeside. Nogle værktøjer til dette er Wordpress, PodBean, Soundcloud og Libsyn.
Når du uploader din lydfil, får du en RSS-fil, som derefter bruges til at distribuere din podcast, så folk kan lytte til den. De mest almindelige platforme til udgivelse af en podcast er Spotify, Acast, iTunes/Apple podcasts og Soundcloud.
Så kan du sprede budskabet om din nye podcast og håbe, at den bliver værdsat. Held og lykke.
Perfekt podcaststudie for to personer
Når du har fundet din podcast-idé, vil du helst komme i gang nu, nu, nu! Vi har flere pakker, hvor du ikke behøver at tænke over, hvilket udstyr du skal have - alt du behøver er inkluderet; mikrofoner, stativer, hovedtelefoner og kabler. En model er RØDECaster Pro, som er et fuldt integreret podcast-produktionsstudie med fire mikrofonindgange, fire hovedtelefonudgange og flere andre tilslutningsmuligheder. Det har knapper til lydeffekter og jingler. Den indbyggede touchskærm giver dig mulighed for nemt at justere indstillinger og tilpasse lyden til den der taler.
Har du brug for hjælp til at finde de rigtige produkter? Vi er her for dig – kontakt os på 78 72 69 00, via vores kontaktformular eller besøg os i vores butik. Tilmeld dig vores community for at møde ligesindede skabere, velkommen til vores gratis events, holde dig opdateret med produktnyheder og lære mere i vores vidensbank.
Mere kundskab
16
jan
Gästblogg: Olas bästa tips till en lyckad podcast!
Podcastproducenten Ola Ringdahl beskriver sig som något av ett Kinderägg – tre överraskningar i en. Han jobbar som speakerröst och hörs bland annat i C More-trailers och i programmet Sveriges Mästerkock som sänds på TV4. Ola har flera års erfarenhet som producent på Sveriges Radio och Utbildningsradion, men har framförallt arbetat med intern och extern företagskommunikation. Han brinner för att hjälpa företag och organisationer att skapa, utveckla och beställa podcasts för sitt varumärke.
Læs mereScandinavian Photo
07-12-2023
Del