Fotografer med Tethering
Når du optager i et studie, er det almindeligt at tilslutte kameraet til en computer for at vise billederne direkte på en større skærm for at få et bedre overblik over resultaterne. Dette kaldes tethering eller direct capture på dansk. Her kan du lære mere om, hvordan teknologien fungerer, og hvilke produkter du skal bruge for at bruge tethering.
Indhold
Hvad er tethering?
Tethering betyder, at du tilslutter et kamera til en computer og tager billeder direkte til computeren. I stedet for at gemme billederne på hukommelseskortet, gemmes billederne direkte på computerens harddisk og du kan se dine billeder på computerskærmen få sekunder efter du har taget billedet. Dette giver dig store fordele i håndteringen og effektiviserer arbejdsgangen i studiet. Ordet er direkte oversat til dansk "tethering" – altså at lægge ned – men kaldes normalt for direct capture eller live capture i denne sammenhæng.
Tilslut kameraet til computeren
Ved at tilslutte dit kamera til din computer via Tethering, kan du med det samme se resultaterne af billedet på din computerskærm og kan nemmere registrere eventuelle justeringer, du skal foretage. Et eksempel kan være, når du oplyser dit studie for direkte at se, hvordan blitzen og lyset påvirker billedet, så du kan opbygge din belysning perfekt, inden selve fotosessionen begynder.
Når du først begynder at bruge denne metode, vil du hurtigt opdage fordelene ved at fotografere direkte til computeren og fordelen ved at kunne vise din klient, medarbejder eller model resultaterne direkte på computerskærmen.
Hvad er fordelene ved tethering?
Fordelene ved Tethering er, at billederne gemmes direkte på din computer, hvilket betyder, at du ikke behøver at importere billederne. En anden stor fordel er, at du kan bruge computerens væsentligt større skærm (eller endnu bedre en kalibreret skærm til redigering) i forhold til kameraets display, hvilket betyder, at du med det samme kan se ting, du skal rette, såsom snavs, skarphed, komposition eller evt. lyset falder forkert.
Tethering giver en hurtigere arbejdsgang og større kontrol lige fra starten. Nogle kameraer og software har også mulighed for at give dig live view direkte på din computer, når du optager med Tethering. Forestil dig, at du skal fotografere og du har monteret kameraet højt oppe og uden for rækkevidde, så kan du nemt komponere objekterne på dit billede, justere lyset, fjernudløse kameraet direkte fra din computer og en få sekunder senere kan du begynde at gennemgå og redigere billedet.
Lav din egen tetheringstation
Arbejder du meget i et studiemiljø, er det rigtig nemt at skabe din egen komplette løsning med tethering, der vil gavne dig på længere sigt og sætte fart på din arbejdsgang. Ved hjælp af et Tether-bord kan du bygge din egen bærbare arbejdsstation, som du kan tilpasse til dine behov, alt efter om du vil have din computer der, som arbejdsflade.
Kameraer med Tetheringkompatibilitet
Selvfølgelig er et kamera påkrævet, men ikke alle kameraer understøtter direkte optagelse. Forskellige kameraer kan også have forskellig funktionalitet. Tjek, om dit kamera har disse muligheder, og kontroller, hvilken type USB-port dit kamera har. Her er en guide for at finde det rette kabel til dit kamera (åbner i nyt vindue).
Bærbar eller stationær computer?
En computer er også et must, og tethering fungerer med begge bærbare og stationære datorer. Overvej hvilken type computer, der giver dig de bedste muligheder. En bærbar computer er lettere at medbringe og flytte rundt på, mens en stationær computer normalt har en større skærm, men kræver en stationær opsætning.
Når du fotograferer med tethering, bør du undgå at bruge USB-hubs – hvis du har mulighed for at sætte kablet direkte i computeren, er det at foretrække.
Tetherkabler
En vigtig del er selvfølgelig selve tetherkablet. For at få en hurtig overførselshastighed er det vigtigt, at du vælger et kabel af rigtig høj kvalitet, og signaturproduktet fra TetherTools er lange orange USB-kabler, op til 4,6 meter, i flere forskellige forbindelser. Farven gør kablet let at se i studiet og mindsker risikoen for, at nogen snubler over det.
Tilbehøret som gør det nemmere
Når det kommer til at holde studiet organiseret, er kabelbindere og endda tape gode værktøjer til at undgå ulykker. Tapen kan bruges til at tape kabler og lave markeringer på gulvet, fastgøre snore til stativer og holde rekvisitter nede.
En Tetherguard er en kabellås, der er en smart måde at undgå slitage på USB-porten på dit kamera. En ødelagt USB-port kan koste flere tusinde kroner at reparere, og det er en nødvendighed at holde den sikker ved live-catching.
Tethering software
Hvis du vil have rigtig hurtig Tethering, bør du prøve Capture One, da den er mere tilpasset til Tethering, mens Adobe Lightroom er et fint kompromis, da det ikke er så hurtig Tethering, men du får et større overblik over redigeringsflowet og sorteringen.
Download en prøveversion af programmerne og test hvilken du synes fungerer bedst for dig og husk på, at det er en fordel, hvis du også vælger at redigere RAW-filerne i dette program, for at undgå at skulle skifte program, når fotoshootet er færdigt .
Adobe Lightroom
Der er indbygget understøttelse af tethering i det populære billedredigeringsprogram Adobe Lightroom.
Kameraproducenternes Tethersoftware
Har du brug for hjælp til at finde de rigtige produkter? Vi er her for dig – kontakt os på 78 72 69 00, via vores kontaktformular eller besøg os i vores butik. Tilmeld dig vores community for at møde ligesindede skabere, velkommen til vores gratis events, holde dig opdateret med produktnyheder og lære mere i vores vidensbank.
Mere kundskab
10
jan
Hvidbalance – kameraindstillinger
Alt det lys, vi har omkring os, har en anden temperatur, en farvetemperatur. Afhængigt af vejret, tidspunktet på dagen og lyskilden skifter temperaturen på en skala fra gult (varmt lys) til blåt (koldt lys). Hvidbalance findes for at afbalancere temperaturen i fotografiet, så lyset ikke er for varmt eller for koldt.
Læs mere15
nov
Lysmåling i kameraet – sådan fungerer det
Et kamera har en lysmåler, der registrerer lyset, før du tager et billede. Kameraet gør ofte en god bedømmelse og indstiller indstillingerne derefter, men nogle gange bliver billedet ikke, som du ønsker det. Ved at lære, hvordan de forskellige lysmålingsmetoder i kameraet fungerer, kan du tage kontrol og få alle de billeder, du ønsker, med den rigtige eksponering. Læs mere om kameraets lysmåling og de forskellige metoder her.
Læs mere21
jan
Studieflash – At tænke på inden køb
Når du vælger studieflash er det vigtigt at produktet er pålideligt og stabilt i sin ydeevne. I denne artikel får du gode råd til valg af den rette flash til dit behov.
Læs mereScandinavian Photo
14-01-2025
Del