Exponeringskompensation
Kameraets eksponeringskompensation er en nem måde at gøre dit billede lysere eller mørkere, før du tager dit billede. Det korrigerer effektivt kameraets lysmåling som narres under visse lysforhold, men kan også være en måde at opnå en speciel effekt eller følelse i billedet. Her gennemgår vi, hvad eksponeringskompensation er, og hvordan du kan bruge det til at få bedre billeder.
Hvad er eksponeringskompensation?
Når kameraet tager et billede, måler kameraet, hvor lyst det er, og hvor meget lys dit motiv reflekterer og justerer blænde, lukketid og ISO så for at få et korrekt eksponeret billede – altså et foto, der ikke er under- eller overeksponeret.
Et kamera er ofte rigtig godt til at finde ud af, hvad der er en korrekt eksponering med den rigtige mængde lys på fotoet, men nogle gange kan kameraet gætte forkert, og man får ikke det billede, man ønsker eller synes svarer til virkeligheden. Så er funktionen eksponeringskompensation din hjælp til at tilsidesætte kameraets valg og bevidst gøre billedet lysere eller mørkere, uden at ændre blænde og lukker.
Eksponeringskompensation måles i trin kaldet eksponeringsværdi, forkortet EV. Skalaen starter fra 0, altså kameraets udregning, og derfra ned til normalt -5 og op til +5 (nogle kameraer har en skala fra -3 – +3). Ind imellem kan du ændre eksponeringen i trin på en tredjedel. Et negativt tal (f.eks. -1) gør billedet mørkere, og et positivt EV (f.eks. +0,7) gør billedet lysere.
Hvornår bruges det?
Forskellige lysforhold kan narre kameraets lysmåler og resultere i et billede, du slet ikke ønsker. Baggrundslys eller et lyst motiv reflekterer meget af lyset, hvilket får kameraet til at tro, det er lysere, end det er, og vil så forsøge at kompensere ved at reducere lysindgangen.
Eksempler er, hvis du fotograferer direkte ind i solen, sneklædte landskaber eller et motiv med en meget lys baggrund. Her bliver kameraet nemt snydt af mængden af lys fra solen, den hvide sne, der reflekterer meget lys eller den lyse baggrund, og kameraet gør så billedet mørkere. Dette resulterer i et mørkt billede, sne, der ser grålig ud, og et motiv eller forgrund, der er undereksponeret.
Forøgelse af eksponeringen får derefter billedet til at blive lysere, end hvad kameraet selv har beregnet, så baggrundsbelysningsbilledet bliver lysere, sneen bliver hvidere og din forgrund bliver korrekt eksponeret.
Eksponeringskompensation kan også bruges, når kameraet giver dig et lysere billede, end du ønsker. Så kan du reducere eksponeringsværdien og få et mørkere billede.
Det du skal huske på er, at ved at kompensere for eksponeringen lysner/mørker du hele billedet. Hvis du har en himmel, der er lys og et motiv, der er mørkt, og du vil gøre motivet lysere, bliver himlen også lysnet og risikoen er, at den bliver overeksponeret/eksponeret.
Hvilke kameratilstande understøtter eksponeringskompensation?
Når du optager i systemkameraets programvalg Program Auto (P) eller en af kameraets semi-manuelle blændeprioritet (AV/A) eller lukkerprioritet (TV/S), kan du kompensere eksponeringen. På nogle kompaktkameraer kan du kompensere, selvom du optager på Auto, men ikke på systemkameraer.
Hvis du optager helt manuelt, har du ingen brug for eksponeringskompensationen, da du styrer lyset ved hjælp af blænde/lukkertid/ISO helt selv.
Eksempelbilleder
Her er et billede af nogle blomster på en solskinsdag, hvor kameraet vælger en eksponering, der er for lys, og derfor forbedres billedet ved at gøre det mørkere et punktum.
Disse billeder er taget en overskyet vinterdag, hvor den hvide sne er blevet grå, og blev i stedet forbedret ved at øge eksponeringskompensationen.
Hvad er forskellen mellem eksponeringskompensation og ISO?
Du har måske lært at bruge ISO til at gøre et billede lysere, så hvad er forskellen mellem at hæve ISO og eksponeringskompensation?
ISO ændrer sensorens lysfølsomhed. Jo højere ISO-værdien er, jo mere lysfølsom er sensoren, og jo nemmere kan du fotografere under dårlige lysforhold uden at skulle bruge en længere lukkertid. Højere ISO resulterer dog i mere støj i billedet.
Med eksponeringskompensation justerer du eksponeringsværdien, det vil sige mængden af lys, der når sensoren, for at få et lysere eller mørkere billede. Dette kan være nyttigt, hvis du vil undgå over- eller undereksponerede billeder.
Så selvom det kan lyde som om de gør det samme, så bruges ISO og eksponeringskompensation forskelligt. Du kan justere ISO for at få hurtigere lukkertider, når lyset ikke er nok, for eksempel hvis du fotograferer sport indendørs. Du bruger eksponeringskompensation til hurtigt at justere kameraets eksponering, og det, der ændres med eksponeringskompensation, er lukkerhastigheden.
Hvordan kompenserer jeg eksponeringen på mit kamera?
Eksponeringskompensationen vises normalt i kameraets display med skalaen vist længere oppe på siden, eller med et symbol med et plustegn og et minustegn på hver diagonal side af en firkant.
Mange kameraer har en fysisk genvejstast til at ændre eksponeringskompensationen, så du kan dreje en skive med tommelfingeren uden at tage øjet fra søgeren.Hvordan du indstiller eksponeringskompensationen er forskellig afhængig af kameramærke og model, men se efter eksponeringskompensation i indekset i manualen, for at læse om hvordan du gør det med netop dit kamera. Bemærk, at du kun kan bruge funktionen, når du optager i tilstandene P, AV/A og TV/S.
Har du brug for hjælp til at finde de rigtige produkter? Vi er her for dig – kontakt os på 78 72 69 00, via vores kontaktformular eller besøg os i vores butik. Tilmeld dig vores community for at møde ligesindede skabere, velkommen til vores gratis events, holde dig opdateret med produktnyheder og lære mere i vores vidensbank.
Mere kundskab
24
maj
Brændvidde
Ordet brændvidde er uundgåeligt, når man taler om objektiver og fotografering. Men hvad betyder det, og hvad indebærer det, når du fotograferer? Hvilken brændvidde er bedst til portrætter, og hvorfor skal jeg bruge et teleobjektiv på safari? Vi forklarer alt om objektivets brændvidde her for at hjælpe dig med at forstå dit kamera.
Læs mere11
jan
Bokeh og dybdeskarphed
Vil du have en sløret baggrund på dine billeder? At sløre baggrunden ved at bruge en kort dybdeskarphed i fotos er en effektiv måde at skabe en mere professionel følelse i f.eks. portrætter af både mennesker og dyr, men kan bruges i mange forskellige sammenhænge. Et andet ord for sløret baggrund er "bokeh", som bruges til at referere til sløringens kvalitet og karakter. Lær mere om dybdeskarphed og bokeh her.
Læs mere2
jan
Blænden i kameraet - sådan fungerer den
Blænden er den åbning i objektivet, der lukker lyset ind i kameraets sensor for at tage et billede. Blænden, eller hullet, er i linsen og kan sammenlignes med øjets pupil. Ligesom pupillen kan blænden have forskellige størrelser og lukke forskellige mængder lys ind, afhængigt af hvor mørkt eller lyst det er, men blænden påvirker også billedets dybdeskarphed.
Læs mereScandinavian Photo
10-12-2023
Del