Lukkertid - hvordan fungerer kameraets lukker?
Kameraets lukker styrer lukkerhastigheden, som påvirker, hvor længe lukkeren er åben, og hvor længe sensoren er eksponeret for lys. Jo længere lukketid du vælger, jo mere lys kommer ind i kameraet - og omvendt. En kort lukkertid fastfryser bevægelser, mens en lang lukkertid bringer begivenhederne ind i billedet i længere tid.
Indhold
- Eksponering
- Hvad er lukkertid?
- Lukkertrin
- Frys tiden eller fang bevægelse
- Bulb til ekstra lange lukkertider
- Skab en fornemmelse af hastighed med panoreringer
- Hvordan indstiller jeg lukkertiden på mit kamera?
- Optagelse med en lang lukkertid
- Hvor lang tid skal jeg indstille lukkertiden?
- Eksempelbilleder
- Billeder taget med korte lukkertider
- Billeder taget med lange lukkertider
Eksponering
For at et fotografi kan tages, skal kameraets sensor (eller filmen ved analog fotografering) rammes af lys. Dette kaldes eksponering af billedet. Hvis sensoren modtager for lidt lys, bliver billedet underbelyst, og resultatet bliver et mørkt billede, og hvis sensoren får for meget lys, bliver billedet overbelyst, og billedet bliver for lyst. I begge tilfælde kan det være svært at se, hvad billedet forestiller, fordi detaljerne går tabt i sorte eller hvide områder. Du skal altid tilstræbe en "korrekt eksponering", hvor billedet hverken er for lyst eller for mørkt, og til at hjælpe dig med at opnå dette har du tre af kameraets indstillinger: blænde, lukkertid og ISO. I denne vejledning ser vi på lukkertid og blænde.
Hvad er lukkertid?
Lukkerhastighed er kort sagt den tid, lukkeren er åben, så lyset kan komme ind i kameraets sensor. Lukkertiden kaldes også eksponeringstid, netop fordi den styrer den tid, som sensoren er eksponeret for lys. Mens blænden bestemmer størrelsen af åbningen ind i kameraet, styrer lukkeren den tid, den er åben. Så hvor længe lukkeren er åben, har indflydelse på, hvor længe sensoren bliver eksponeret for lys, men også på, hvad der sker med motivet i mellemtiden.
Lukkertrin
Lukkertiden måles i sekunder og brøkdele af et sekund. På systemkameraer, avancerede kompaktkameraer og endda på mobiltelefoner med manuel kameraindstilling/pro-tilstand kan du indstille lukkertider fra typisk 1/8000 sekund i det korteste tilfælde og ofte op til 30 sekunder i det længste tilfælde.
Hele lukkertrin måles som nedenfor, men kan også opdeles i halve og tredjedels trin.
1/8000 | 1/4000 | 1/2000 | 1/1000 | 1/500 | 1/250 | 1/125 | 1/60 | 1/30 | 1/15 | 1/8 | 1/4 | 1/2 | 1" | 2" | 4" | 8" | 15" | 30" | 60"
Frys tiden eller fang bevægelse
Hvordan påvirker lukkertiden fotografering? Hvad betyder lang lukkertid, og hvornår skal du bruge en hurtig lukker? Svaret er, at lukkertiden har en stor betydning for det endelige resultat af dit billede. Ud over lyset påvirkes også den måde, hvorpå bevægelser opfanges på billedet.
Har du fotograferet indendørs i svagt lys eller udendørs om natten, og oplever du, at dine billeder bliver slørede, når du bruger kameraets automatiske tilstand eller programautomatik? Det skyldes sandsynligvis, at du fotograferer et motiv i bevægelse, og at kameraet vælger en lukkertid, der er lidt for langsom - 1/30 kan f.eks. være nok til at sløre børn, der leger, eller dyr. Kameraet gør dette for at få nok lys ind og få et korrekt eksponeret billede, men du vil gerne fastfryse handlingen og få et skarpt billede. Derefter kan du prøve at ændre lukkerhastigheden til 1/400 sekund for at fastfryse bevægelsen.
Lukkertiden bestemmer, hvor meget lys der har tid til at ramme sensoren, men den bestemmer også, hvad der har tid til at ske med motivet, mens lukkeren er åben. Hvis du fotograferer en sovende baby, kan der sjældent ske meget på et halvt sekund, hvorimod en hund, der f.eks. leger, har tid til at bevæge sig på samme tid.
Kort lukkertid
Hvis du vælger en kort lukkertid, f.eks. 1/800, vil lukkeren være åben i en otte hundrededel af et sekund og optage motivet i en otte hundrededel af et sekund. Hvis du fotograferer noget, der bevæger sig, vil du føle, at motivet er frosset og står stille midt i bevægelsen, fordi du kun kan se, hvad der skete i de otte hundrededele af et sekund, du tog billedet.
Eksempler på situationer med korte lukkertider er, når du ønsker at fastfryse en bevægelse, f.eks. sportsfotografering, dyr og mennesker eller vanddråber.
Lang lukkertid
Hvis du vælger en lang lukkertid, f.eks. et sekund, vil kameraet være åbent i et sekund og optage alt, hvad der sker i et sekund. Det betyder, at hvis du fotograferer et motiv i bevægelse, f.eks. et dyr, en løber eller bare en person, der går, vil det blive opfattet som sløret, fordi du fanger hele bevægelsen og alt det, der skete i det pågældende sekund.
Lange lukkertider er populære til natur- og landskabsfotografering i nærheden af vand, hvor vandets bevægelse sløres til et blødt, bølgende slør.
Bulb til ekstra lange lukkertider
Systemkameraer og nogle avancerede kompaktkameraer har også en funktion, der hedder Bulb. På denne måde kan du vælge, hvor længe lukkeren skal forblive åben - hvilket kan være flere minutter. Det kan du gøre ved selv at holde udløserknappen nede, men den nemmeste og bedste måde er at bruge en fjernudløser, hvor du kan indstille en timer for, hvor længe du vil eksponere billedet.
Bulb-tilstand bruges f.eks. til astrofotografering eller landskabsfotografering, hvor du også kan fange skyernes bevægelse på himlen. Læs mere om optagelse med lang lukkertid længere nede på siden for at få mere at vide om, hvordan du får vellykkede billeder.
Skab en fornemmelse af fart med panorering
En kreativ måde at bruge en længere lukkertid på er at fotografere hurtige bevægelser og panorere kameraet sammen med bevægelsen. Dette giver et skarpt hovedmotiv, mens baggrunden er sløret, hvilket skaber en fornemmelse af hastighed. Effekten er almindeligvis brugt til køretøjer som biler og cykler, da de i sagens natur er statiske og kun bevæger sig fremad, mens en hest f.eks. bevæger hovedet, når den galoperer.
Det kræver øvelse og flere forsøg at få et godt panoreringerbillede. Du har ikke brug for en meget lang lukkertid, bare lidt længere end frysetiden. Almindelige lukkertider til panorering kan være fra en hundrededel af et sekund (1/100) til en tredivtedel af et sekund (1/30), afhængigt af hvor hurtigt dit motiv er.
Begynd hellere med en kortere tid og arbejd dig opad, indtil du finder den, der passer bedst til din situation. Fokuser på motivet, og følg med i en jævn bevægelse i samme tempo som motivet, tryk på udløseren, og fortsæt bevægelsen, indtil billedet er taget.
Hvordan indstiller jeg lukkertiden på mit kamera?
I kameraets automatiske tilstand indstiller kameraet lukkerhastigheden og andre indstillinger i overensstemmelse med det omgivende lys. For at indstille lukkerhastigheden skal du vælge tilstand S (lukker) på Nikon, Sony, Olympus og andre, eller TV (tidsværdi) på Canon og Pentax, på programmeringshjulet. Denne tilstand står for lukkerprioritet og justerer blænden og andre indstillinger i overensstemmelse med den valgte lukkertid. Du kan også vælge den fuldt manuelle indstilling, M på programvælgeren, hvor du selv indstiller alle indstillingerne.
S/TV - Drej til den ønskede lukkerhastighed, ofte med drejeknappen foran udløserknappen. Skalaen går normalt fra 1/8000 (en ottendedel sekund) til 30 sekunder, hvilket normalt visualiseres med anførselstegn, f.eks. 2" for to sekunder.
Tip: Slå op på "Lukkerhastighed auto", "Lukkerstyret auto" eller "Lukkerprioritet" i kameraets manual for at finde ud af, hvordan du indstiller det på dit kamera.
M - I fuldformattilstand skal du indstille både lukkertid og blænde. En længere lukketid kræver ofte en mindre blænde (højt blændetal) for at undgå et for lyst billede og omvendt. Normalt kan du se direkte på displayet, hvordan kameraet eksponerer billedet, så du kan se, om det bliver for lyst eller for mørkt.
Tip: Slå op på "M", "Manuel indstilling" eller "Manuel eksponering" i indekset i kameraets manual for at finde ud af, hvordan du indstiller dit kamera.
At fotografere med lang lukkertid
Den første ting, du skal huske, når du fotograferer med lange lukkertider, er, at det ikke kun er motivet foran kameraet, der bevæger sig - det er også kameraet. Optagelse med kameraet i hånden betyder små bevægelser, hvilket vil give uønsket rystet sløring, hvis lukkertiden er for lang. Det siges almindeligvis, at det er ca. en hundrededel af et sekund (1/100), som du kan skyde med i hånden.
Brændvidden har dog også en effekt. Tommelfingerreglen er, at lukkerhastigheden skal være den samme som brændvidden - så hvis du har zoomet ind til 200 mm, bør du have en maksimal lukkerhastighed på 1/200 sekund, men her kan de indbyggede stabiliseringsfunktioner betyde, at du kan bøje denne regel en smule.
Med andre ord, hvis du vil fotografere med lange lukkertider, er et stativ et must. En anden ting, der kan være nødvendig ved lange lukketider, er et ND-filter. Når sensoren eksponeres for lys i flere sekunder, risikerer du at få for meget lys og et overeksponeret billede. Løsningen er et ND-filter, der fungerer som "solbriller" for kameraet og begrænser mængden af lys, der kommer ind, samtidig med at du kan få så lang lukkertid, som du vil have for dit motiv.
Hvor lang lukkertid skal jeg bruge?
Præcis hvor lang lukkertid der er den rigtige for dit motiv afhænger helt af, hvad du fotograferer, og hvordan lysforholdene er. Hvis du vil have en blød vandoverflade på en stille sø eller et hav, skal du måske bruge nogle få sekunder, mens et livligt vandfald vil have et "slør" på en tiendedel af et sekund. Det er bare et spørgsmål om at afprøve, hvad der virker bedst, men et tip er at starte med en kortere lukkertid og derefter øge den mere og mere.
Noget, du skal huske på med lange lukkertider, er, at selv ting, som du måske ikke ønsker at flytte, kan blive flyttet af vinden. Træer, buske eller et flag på en flagstang i baggrunden vil svinge i vinden og give bevægelsesudsløring ved lange lukkertider.
Held og lykke med din fotografering, og tag gerne dine billeder på Instagram under #scandinavianphoto eller @scandinavianphoto_dk.
Billedeksempler af forskellige lukkerhastigheder
Billeder taget med korte lukkertider
Billeder taget med lange lukkertider
Har du brug for hjælp til at finde de rigtige produkter? Vi er her for dig – kontakt os på 78 72 69 00, via vores kontaktformular eller besøg os i vores butik. Tilmeld dig vores community for at møde ligesindede skabere, velkommen til vores gratis events, holde dig opdateret med produktnyheder og lære mere i vores vidensbank.
Mere kundskab
24
maj
Brændvidde
Ordet brændvidde er uundgåeligt, når man taler om objektiver og fotografering. Men hvad betyder det, og hvad indebærer det, når du fotograferer? Hvilken brændvidde er bedst til portrætter, og hvorfor skal jeg bruge et teleobjektiv på safari? Vi forklarer alt om objektivets brændvidde her for at hjælpe dig med at forstå dit kamera.
Læs mere1
mar
Hvilket systemkamera skal jeg købe?
Hvad skal jeg som nybegynder overveje, før jeg køber et kamera? Hvilket systemkamera er det bedste for mig, og hvilke funktioner er vigtige? Uanset om du skal købe dit første systemkamera eller opgradere til et nyt, kan der være mange spørgsmål. I vores købsguide hjælper vi dig ved at svare på dine spørgsmål og gennemgå alt det, du skal overveje for at finde det systemkamera, der passer til dig.
Læs mere12
jan
Stativguide – vælg det rigtige kamerastativ
Overvejer du at købe et stativ til dit kamera? Det kan være at du gerne tage billeder med en længere lukkertid, eller du vil gerne selv vil være med på gruppebilledet – men hvilket stativ skal du vælge? Der findes mange forskellige typer af stativer i forskellige prisklasser og med forskellige funktioner. Vi hjælper dig med at finde det bedste stativ til dine behov og forklarer dig alt, hvad du skal vide om kamerastativer.
Læs mere11
jan
Bokeh og dybdeskarphed
Vil du have en sløret baggrund på dine billeder? At sløre baggrunden ved at bruge en kort dybdeskarphed i fotos er en effektiv måde at skabe en mere professionel følelse i f.eks. portrætter af både mennesker og dyr, men kan bruges i mange forskellige sammenhænge. Et andet ord for sløret baggrund er "bokeh", som bruges til at referere til sløringens kvalitet og karakter. Lær mere om dybdeskarphed og bokeh her.
Læs mere5
jan
Objektivguide - vælg det rigtige kameraobjektiv
Er det tid til et nyt objektiv, og har du svært ved at vælge hvilket? Tænker du på, hvilken brændvidde du har brug for? Er du ikke sikker på, hvilket objektiv du skal kigge efter, eller undrer du dig over, hvilke objektiver der passer til dit kamera? I vores komplette objektivguide hjælper vi dig med at finde ud af, hvilke funktioner og egenskaber der adskiller de forskellige objektiver fra hinanden, og hvad du skal kigge efter for at få det bedste objektiv til dine behov.
Læs mere2
jan
Blænden i kameraet - sådan fungerer den
Blænden er den åbning i objektivet, der lukker lyset ind i kameraets sensor for at tage et billede. Blænden, eller hullet, er i linsen og kan sammenlignes med øjets pupil. Ligesom pupillen kan blænden have forskellige størrelser og lukke forskellige mængder lys ind, afhængigt af hvor mørkt eller lyst det er, men blænden påvirker også billedets dybdeskarphed.
Læs mereScandinavian Photo
13-10-2022
Del