Fotografer startrails
At fotografere stjernespor, er en unik og speciel form for astrofotografering, der fanger nattens stjernehimmel i bevægelse. Med den rette teknik kan du skabe unikke billeder, hvor stjernerne danner lange, fejende linjer hen over himlen. I denne guide hjælper vi dig med tips om nødvendigt udstyr og hjælper dig med kameraindstillinger og trin-for-trin, hvordan du får de bedst mulige resultater. Uanset om du er nybegynder eller erfaren fotograf, er stjernespor en spændende udfordring, der kan tage din natfotografering til nye højder.
Indhold
- Hvad er startrails?
- Hvad skal jeg bruge for at fotografere stjernespor?
- Kameraindstillinger og trin-for-trin guide
- Saml dine billeder
Hvad er startrails?
Startrails, eller stjernespor på dansk, er teknikken til at fotografere stjernernes bevægelse hen over himlen gennem langtidseksponering med et kamera. Da Jorden roterer, og stjernerne er stationære, kan du bruge forskellige tricks til at skabe lange, fejende linjer på billedet, hvilket giver indtryk af, at stjernerne bevæger sig hen over himlen (men faktisk bevæger Jorden sig). Afhængigt af hvor lang eksponeringstiden er, og hvor du peger med kameraet, kan stjernesporene være korte eller strække sig over hele billedet, hvilket ofte skaber usædvanlige og spektakulære billeder.
Et tip er at rette kameraet mod polstjernen på himlen, hvor stjernerne ser ud til at dreje rundt om et centralt punkt. Dette skaber cirkulære stjernestier, der skaber en fængslende effekt. Startrails kan også variere i farve afhængigt af stjernernes temperatur, hvilket tilføjer en anden dimension til dine billeder.
Hvad skal jeg bruge for at fotografere stjernespor?
Der er et par ting, der er absolut nødvendige i forhold til udstyr og den første er et kamerastativ. Sæt dit stativ rigtigt fast og sikkert, så dit kamera er fast låst på stativet. Så vil du ikke have nogen bevægelse under selve optagelsen.
Krav nummer to er, at dit kamera har intervalfunktion/timelapse. Alternativt kan du bruge en fjernudløser og bruge kameraets pæretilstand, hvor du låser udløseren.
En fordel (men ikke et krav) er at bruge et vidvinkelobjektiv til at fange så meget af nattehimlen som muligt. Jo større blænde på objektivet, jo lavere ISO vil du kunne indstille, hvilket giver et skarpere billede med mindre støj.
Hvordan fungerer det?
Ved at bruge intervalfotografering/timelapse-funktionen i kameraet lader du kameraet tage flere billeder i nøjagtig samme position, og hjemme ved computeren kombinerer du så alle billederne til ét. Et færdigt billede med startskinne består således af omkring hundrede fotos med lang eksponeringstid.
Hvor lang tid tager det?
Grundreglen er, at jo længere du står udenfor om natten, jo længere vil dine stjernestier være. 45-60 minutter er nok den minimumstid, vi vil anbefale.
Hvilken software har du brug for?
Mange billedbehandlingsprogrammer har den funktion at kombinere billeder, for eksempel Adobe Photoshop og andre. Et meget simpelt, men utroligt kompetent program, der har specialiseret sig i star trails, hedder passende Startrails. Det hjælper dig med at gøre alt med et par små enkle trin. At det er gratis gør det ikke værre! Alle billeder i dette indlæg er lavet i det nævnte program. Bemærk at programmet kun håndterer jpg-filer og ikke råformater.
Kameraindstillinger og trin-for-trin guide til at skyde stjernespor
- Fastgør dit kamera sikkert til et stativ, der er stabilt.
- Sluk for autofokus og fokuser manuelt. Hvis dit objektiv har en afstandsskala, skal du indstille fokus til uendelig. Juster evt. så fokus sidder som det skal.
- Brug den størst mulige blænde, altså et så lavt tal som muligt, for eksempel f/2.8. Ret ved at justere ISO'en indtil billedet er godt eksponeret.
- Tag testbilleder, indtil du er sikker på, at du har den rigtige fokus og eksponering, før du er klar til at starte.
- Sluk kameraets indbyggede støjreduktion for lange eksponeringer. Dette skyldes, at kameraet ellers har travlt med at behandle hvert billede, inden det tager det næste billede. Så kan der være et hak i stjernerillerne (kan variere mellem forskellige mærker/modeller).
- Indstil eksponeringstiden til 30 sekunder og indstil intervaloptagelsen uden mellemrum mellem billederne. Alle billeder skal tages i en lang rækkefølge uden afbrydelser, så stjernestierne bliver linjer og ikke afbrydes af hak.
Hvis du ikke har intervalfunktion i dit kamera, skal du vælge Bulb-tilstand og indstille ovenstående indstillinger. Så skal du bruge en fjernudløser/fjernbetjening til kameraet. Indstil kameraet til kontinuerlig optagelse, tryk på udløserknappen på controlleren og lås den. Kameraet fremfører derefter billeder, indtil du slipper knappen. - Indstil kameraet til at tage 100 billeder.
- Begynd at skyde og læn dig tilbage! Husk ikke at røre ved kameraet i dette tidsrum.
Vores bedste tips til fotografering
- Vælg et så mørkt sted som muligt uden lysforurening (lys fra f.eks. gadebelysning og bygninger). Der findes lysforureningskort på nettet, hvor du kan tjekke, hvor der er mørkest i dine omgivelser.
- Sørg for at have et fuldt opladet batteri når du starter.
- Start med et tomt hukommelseskort så så du har plads til alle billederne
- Ved stativfotografering og lange eksponeringer er det altid en god idé at bruge fjernudløseren eller kameraets indbyggede 10 sekunders selvudløser, for at undgå rystelser, når du trykker på udløseren.
- Brug din modlysblænde på objektivet. Det begrænser sidereflekser og beskytter nogle mod mulige regndråber eller lignende.
- Undgå at tænde en lommelygte omkring dig, da der er risiko for, at det ødelægger dine billeder.
- Gå helst ikke på jorden rundt om stativet i denne tid, da det kan skabe vibrationer.
- Polstjernen i nord er altid fast på himlen, og hvis du tager den med i dine billeder, får du cirkulære bevægelser i din startskinne.
- Generelt kan man sige, at automatisk hvidbalance om natten normalt giver billeder i den brune retning. En simpel måde at få et lidt koldere lys på er at indstille hvidbalancen til "bulb". Så bliver resultatet lidt koldere i den blå retning, men det er egentlig en smagssag, hvad man foretrækker.
- Fotograferer du, hvor der er kunstigt lys (fra lamper, biler osv.), kan du med fordel fotografere med et såkaldt natfilter (Natfilter). Natfilter reducerer præcist kunstigt lys, og billedet bliver mere behageligt at se på med mindre ætsende lys.
- Hvis det er fugtigt udenfor, er der objektivbeskyttelse, der forhindrer kondens. Et regnslag giver ekstra beskyttelse til dit kamera.
Hvordan finder jeg Nordstjernen?
Nordstjernen er en del af stjernebilledet Lille Bjørn (Ursa Minor på billedet), men for at finde ud af, hvilken stjerne der er Nordstjernen, er det nemmest at slå op i stjernebilledet Store Bjørn (Ursa Major). Forestil dig så en lige linje mellem de to yderste stjerner i "vognen", følg den opad og der finder du Nordstjernen, som også lyser stærkere end de andre stjerner.
Produkter nævnt i indlægget
Saml dine billeder
I computerprogrammet "Startrails" beskrevet ovenfor, bruges såkaldte darkframes til at fjerne støj og varme pixels, der normalt opstår ved lange eksponeringer/høj ISO. Darkframes tages ideelt set i slutningen af din billedserie ved blot at sætte objektivdækslet på, så det bliver sort i kameraet og så lader du kameraet tage 4-5 billeder mere. Så bliver det helt sort, det er vigtigt at du tager disse mørke rammer med samme indstillinger som de andre billeder. Hvis du bruger programmet Startrails, skal du tage billederne i .jpeg, da det ikke kan håndtere råfiler.
I programmet skal du gå til Fil og vælge Åbn filer, hvor du indlæser alle dine billeder. Dine mørke rammer er indlæst under Åbne mørke rammer. Klik derefter på Byg og vælg Startrails. Læn dig tilbage og se, hvordan programmet bygger din startskinne ramme for ramme. Det er virkelig sjovt at se!
Held og lykke! Del venligst dit resultat i vores community eller tagge os på Instagram, med @scandinavianphoto_dk eller #scandinavianphoto så har du chancen for at blive reposted på vores side.
Startrail-billeder består af mange billeder taget med en langsom lukkerhastighed, som efterfølgende samles til et enkelt billede. Fotograf: Mikael Järnåsen
Har du brug for hjælp til at finde de rigtige produkter? Vi er her for dig – kontakt os på 78 72 69 00, via vores kontaktformular eller besøg os i vores butik. Tilmeld dig vores community for at møde ligesindede skabere, velkommen til vores gratis events, holde dig opdateret med produktnyheder og lære mere i vores vidensbank.
Mere kundskab
15
nov
Vælg den rigtige ISO for bedre billeder
ISO påvirker kamerasensorens lysfølsomhed under optagelse. Jo højere ISO-tal, jo højere følsomhed. Det betyder, at sensoren ikke behøver at have så meget lys ved et højere ISO-tal som ved et lavere. ISO er med andre ord en måde at gøre billedet lysere og holde lukkertiden nede, men på bekostning af billedkvaliteten. Her gennemgår vi, hvordan du tænker ISO, og hvordan du vælger den rigtige ISO til dine billeder.
Læs mere16
okt
Lær mere om astrofotografering
Astrofotografi er en spændende genre, der tiltrækker både begyndere og erfarne fotografer. At fotografere nattehimlen på en mørk stjerneklar nat giver virkelig flotte og unikke billeder. Drømmer du om at fange Mælkevejen eller en faldende stjerne på et billede, men ved ikke hvordan du gør det? Her har vi samlet vores bedste tips til dig, med alt fra hvilket udstyr der passer bedst til hvilke kameraindstillinger du skal bruge.
Læs mere1
nov
Fokusering – lär dig kamerans autofokus
Fokus och skärpa är otroligt viktigt för ett bra foto och till din hjälp har du kamerans autofokus och olika fokuspunkter. I denna guide går vi igenom allt som har med kamerans fokusering att göra och ger tips till dig som vill börja med manuell fokusering.
Læs mere15
jul
Fotografer Perseiderna
Oplev og fotografer Perseiderne. Fænomenet forekommer mellem den 8.-12. august, og du kan se Perseids-meteorregnen med det blotte øje. Det er en perfekt mulighed for at fotografere stjernehimlen sammen med spektakulære meteorer, der brænder op i jordens atmosfære. Vi hjælper dig med at finde det kamera, objektiv og stativ, du har brug for, og de bedste kameraindstillinger til fotografering af Perseiderne.
Læs mere6
jul
Fotografer nordlys med kamera eller mobiltelefon
Vil du fotografere nordlyset og fange det spektakulære syn af Aurora Borealis? Nordlyset er et næsten magisk lysshow på kolde vinternætter, som mange drømmer om at fange på film, og det behøver heller ikke at være svært. Du kan bruge både et systemkamera og en mobiltelefon til at fotografere nordlyset. I nogle tilfælde kan det være svært at se nordlyset med det blotte øje, men et kamera eller en mobiltelefon med gode ISO-egenskaber fanger lysshowet bedre, så tag billeder, selv om det kan være svært at se. Her har vi samlet alle vores tips til, hvordan du bedst forbereder dig og fanger magien på billeder, uanset om du bruger et kamera eller en mobiltelefon.
Læs mere9
jun
Supermåne og blodmåne - 5 tips til fotografering af månen
Månens forskellige faser er fantastiske at se og populære at fotografere, men endnu mere imponerende er supermåne og blodmåne. Her har vi samlet vores bedste tips til systemkameraer, objektiver og kameraindstillinger, der egner sig til månefotografering, så du kan skabe magiske billeder.
Læs mereScandinavian Photo
04-10-2024
Del