At filme med din mobiltelefon - 6 tips til bedre videoer
At filme med din mobil kan være så meget mere end blot at gemme en hukommelse i levende billeder – du kan skabe virkelig professionelle resultater gennem et par enkle trin. Mobilkameraerne bliver bedre og får flere funktioner, samtidig med at flere og flere slutresultater stadig kun vises på mobilskærmen, hvilket gør mobiltelefonen til et fleksibelt og tidsbesparende alternativ at lave film med. Her har vi samlet vores bedste tips til endnu bedre videoer med din mobiltelefon.
Vores tips til at skabe bedre videoer med din mobiltelefon
- Drej mobilen i den rigtige retning
- Brug et stativ eller gimbal til stabile videoer
- Tilslut mikrofon for bedre lyd
- Sørg for godt lys
- Optage video
- Rediger dine videoer
Bonustip – smart tilbehør, der forenkler
1. Drej mobilen i den rigtige retning
Tænk over den platform, du skal filme til, før du starter. Til YouTube eller indlejring på websider er liggende format bedst, så husk at vende telefonen til liggende tilstand, før du trykker på optageknappen.
For sociale medier, der primært bruges på mobil, såsom TikTok, Snapchat, Instagram Reels og Stories, er portrættilstand bedst.
2. Brug et stativ eller gimbal til stabile videoer
Mange smartphones har indbygget stabilisering i deres kameraer, men det vil stadig gøre din video ret rystende, hvis du går håndholdt. En rystende video med giver ikke et professionelt indtryk, så bare det at få jævne og glatte bevægelser gør meget for slutresultatet.
Vil du stå stille og filme, er et stativ nemt at bruge. Der er begge mindre mobilstativ hvis du placerer på borde, bænke eller andre overflader og større kamerastativ som du kan placere på gulvet eller jorden. Husk at du måske skal supplere med mobilholdere til fastgørelse af en mobiltelefon til et kamerastativ.
Nogle populære telefonstativer
Hvis du ved, at du kommer til at bevæge dig meget, når du filmer, er en mobilgimbal den allerbedste mulighed for en jævn og stabil mobilvideo. En gimbal stabiliserer din mobiltelefon og giver meget stabile resultater uden kamerarystelser. Du kan også parre din mobiltelefon med bluetooth for maksimal kontrol og bedre videomuligheder. Gimbals er perfekte til både spontane og planlagte videoer.
Nogle af vores mobile gimbals
3. Tilslut en ekstern mikrofon til mobiltelefonen for bedre lyd
En flot mobilfilm med dårlig, knitrende lyd vil sænke helhedsindtrykket af din video, men bare rolig – der er masser af gode mikrofoner till mobiltelefoner! Det kan enten være en mikrofon, der tilsluttes direkte til USB- eller Lightning-porten, eller en modtager, der er tilsluttet trådløst til en mikrofonsender på din person, der taler – ideelt hvis du er lidt længere væk fra mobiltelefonen.
Nedenfor har vi udvalgt nogle populære mobilmikrofoner. Se også vores video med tips til, hvordan du vælger det rigtige lydudstyr til din optagelse.
Nogle populære mobilmikrofoner
4. Sørg for godt lys
Hvis du optager med mobilkamera om natten, eller når lysforholdene er lidt dårligere, skal du huske på, at kameraet optager mindre lys, end dine øjne gør, hvilket betyder, at dine videoer nemt bliver mørkere, end du kunne forvente. For lidt lys betyder, at mobilkameraet kan få svært ved at fokusere korrekt, udover at detaljer risikerer at forsvinde.
Til "selfie-videoer" og vlogs er ringlight en meget populær belysning til mobilvideoer. En ringlampe giver et karakteristisk, skyggefrit lys og et flot rundt "catchlight", altså refleksionen i øjnene. Takket være lampens design fotograferer du gennem lampen, hvilket gør det meget nemt at opnå et flot lys.
At filme udendørs i dagslys er den nemmeste måde at få naturligt lys på, eller i nærheden af vinduer, hvis du er indendørs.Men skal du filme i skumringen eller andre mørkere omgivelser, er det godt at tilføje ekstra lys for at sikre et godt og skarpt billede. Mobiltelefoner har ofte en indbygget lampe, der i nogle tilfælde kan fungere, men som giver et ret svagt og mindre attraktivt lys.
I stedet kan du bruge små, stærke og holdbare batteridrevnea LED-lamper som du kan tage med for at kunne filme, når det er mørkere udenfor. Fordelen ved disse er, at det er muligt at ændre lysstyrken og farvetemperaturen på lampen, så du kan få den helt rigtige mængde lys, der passer ind i omgivelserne. Du kan ofte fastgøre lampen eller lamperne til en mobiltelefonholder med ekstra tilbehør, eller holde den i hånden. Du kan også placere lampen/lamperne ved siden af telefonen for at få noget mere interessant lys.
5. Optage video
Det er altid godt at have en masse materiale at vælge imellem, når du redigerer din video efterfølgende, så glem ikke at skyde korte, komplementære klip til dit hovedindhold, såkaldte klip (eller B-rolls). Det kan være fra en anden vinkel, et nærbillede eller et billede på afstand, der viser det omgivende miljø for et bedre helhedsbillede for beskueren. Disse korte ekstra klip kan i høj grad lette, når du efterfølgende skal klippe din film og skal have et klip at overlappe med, for eksempel at sammenføje forskellige dele af et interview.
6. Redigere dine videoer
Når du er færdig med at filme, er det tid til at lave dine klip om til en færdig video. Det kan være at sætte dine filmklip sammen efter hinanden eller tilføje baggrundsmusik og lydeffekter, overgange, vignetter og krediteringer. Der findes mange forskellige gratis apps, som giver dig mulighed for at redigere din video direkte på din mobil, og som gør det nemt at lave en professionel video på få minutter.
Her er nogle tips om gratis mobilvideoredigeringsapps:
- VN Video Editor – Android | iOS
- Capcut – Android | iOS
- FilmoraGo – Android | iOS
- Splice – Android | iOS
- Adobe Premier Rush – Android | iOS
Bonustips – smart tilbehør, der forenkler
Lad ikke en snavset linse eller lavt batteri ødelægge din video. Sørg for at sikre den med smart tilbehør, der gør det nemmere, sjovere og mere effektivt at skabe film med din mobiltelefon. Se flere Mobilholdere og tilbehørsarme til stativ her.
Sidst men ikke mindst, slå flytilstand til, når du filmer for at undgå at blive forstyrret af opkald og notifikationer under din optagelse, held og lykke!
Har du brug for hjælp til at finde de rigtige produkter? Vi er her for dig – kontakt os på 78 72 69 00, via vores kontaktformular eller besøg os i vores butik. Tilmeld dig vores community for at møde ligesindede skabere, velkommen til vores gratis events, holde dig opdateret med produktnyheder og lære mere i vores vidensbank.
Mere kundskab
7
dec
Start en podcast i 6 nemme trin
Det behøver ikke at være kompliceret at starte en podcast, og det kan være hurtigt at komme i gang. Vi viser trin for trin, hvordan man går fra idé til udgivet podcast, men her finder du også produkttips, inspiration og gode råd for at komme i gang med at podcaste eller allerede har en podcast og ønsker at uddybe sin viden eller opgradere sit udstyr.
Læs mere16
maj
Gimbalguide – alt om gimbals
En gimbal hjælper dig med at få flotte film ved at stabilisere dit kamera eller din telefon, så du undgår rystelser og ryk i bevægelserne. Det betyder, at dine optagelser får et mere jævnt og professionelt udseende. Her gennemgår vi, hvordan du kommer i gang og bruger en gimbal på den bedste måde, og vi giver gode råd om gimbals.
Læs mere5
maj
Bedre billeder med mobilen - 8 gode råd
Det behøver ikke at være svært at tage professionelle billeder med din mobiltelefon. Her får du nogle gode råd til, hvordan du kan få flotte og inspirerende billeder, som du hurtigt og nemt kan dele på de sociale medier. Husk, at de bedste billeder kommer ved at øve sig, eksperimentere og frem for alt have det sjovt.
Læs mere1
mar
Hvilket systemkamera skal jeg købe?
Hvad skal jeg som nybegynder overveje, før jeg køber et kamera? Hvilket systemkamera er det bedste for mig, og hvilke funktioner er vigtige? Uanset om du skal købe dit første systemkamera eller opgradere til et nyt, kan der være mange spørgsmål. I vores købsguide hjælper vi dig ved at svare på dine spørgsmål og gennemgå alt det, du skal overveje for at finde det systemkamera, der passer til dig.
Læs mere3
jan
Alt om vlogging
Vlogging, eller videoblogging som det kaldes, er en form for dagbog, hvor indholdet består af video i stedet for tekst. At starte en vlog eller udvikle en eksisterende vlog kan gøre at der opstår nogle spørgsmål. Måske spekulerer du på, hvilket vloggingkamera du skal vælge, og hvordan du kan få bedre lyd eller lys i dine videoer? Uanset om du allerede har en vlog eller overvejer at starte en - kan du finde gode råd, inspiration og udstyr til din vlogging her.
Læs mere16
okt
Systemkamerans inställningar – lär känna din kamera
Hur hänger bländare, slutare och ISO ihop egentligen? Ska jag fotografera i Jpeg eller Raw? Vad betyder alla bokstäver och symboler på kamerans programvalsratt? Vi hjälper dig förstå systemkameran och hur alla inställningar fungerar här.
Læs mereScandinavian Photo
16-10-2024
Del