Fotografer sne
Når vinteren kommer og sneen begynder at falde, vil mange gerne tage deres kamera frem og tage ud og fotografere det smukke hvide landskab. Men har du nogensinde oplevet, at dine billeder ikke bliver så snehvide, som de faktisk var i det virkelige liv, da du fotograferede dem? Her har vi samlet tips til, hvad du kan tænke på for at gøre din vinterfotografering så god som muligt – med alt fra forberedelse til fototeknikker.
9 tips til bedre vinterbilleder
- Oplad batterierne
- Klæd dig varmt på
- Hold øje med sporene
- Korrekt hvidbalance og eksponering
- Pas på lyset
- Fokus på makro
- Brug polariserende filtre
- Lad kameraet blive i tasken
- Gør billederne bedre i Photoshop
1. Opld batterierne
Kulde har en evne til at dræne strømmen ud af dine batterier. Det er frustrerende, når batterivægten kryber ned til rødt, og du ikke har mulighed for at skifte eller oplade batteriet – det genkender du sikkert fra din mobil. Oplad derfor dine batterier til både kamera og mobil. Har du ekstra batterier, så oplad dem også og opbevar dem varme i for eksempel en inderlomme eller bukselomme, når du er ude. En powerbank kan også være god at medbringe.
2. Klæd dig varmt på
Frosne fingre og tæer er ikke et vellykket koncept for vellykket vinterfotografering. Klæd dig i lag for at holde varmen. Et par fotohandsker er en rigtig god investering, så du ikke fryser, mens du skyder, og du heller ikke skal bekymre dig om frosne fingre.
3. Hold øje med sporene
Det er irriterende at gå rundt i længere tid for at finde det perfekte fotosted og så opdage, at man lige har ødelagt forgrunden ved at trampe for meget rundt i den uberørte sne.Pas på, hvor du skal hen, og hold øje med potentielle emner foran dig hele tiden. Spor i sneen behøver dog ikke at ødelægge billedet, de kan også forbedre dit vinterbillede. For eksempel kan dyrespor i uberørt sne blive et smukt vinterbillede, eller hvorfor ikke tage dine ski med og lade sporene skabe førende linjer på billedet?
4. Rigtig hvidbalance og eksponering
Sne er et motiv, der kan narre kameraets lysmåler. For eksempel kan sneen nemt få den forkerte hvidbalance og få en grå eller blålig tone. For at opnå det resultat du ønsker, er det vigtigt at have de rigtige indstillinger for hvidbalance og eksponeringskompensation i kameraet. Undgå den automatiske hvidbalanceindstilling, når du tager vinterbilleder, for så bliver kameraet bare forvirret af alle de hvide nuancer fra sneen. Læs mere om hvidbalance her.
Hvis du er i et skyggefuldt miljø, vil du gerne gøre billedet lysere, så sneen ser hvid ud, mens hvis det er meget solrigt, kan en lavere eksponering hjælpe. Eksperimenter med forskellige eksponeringskompensationsindstillinger. Man kan ordne nogle ting i billedredigeringen efterfølgende, men det er sjovest, når man lykkes med det direkte i kameraet. Læs mere om eksponeringskompensation her.
5. Pas på lyset
Vinteren er en mørk tid, og derfor er det sværere at vide, hvornår man skal ud og tage vinterbilleder. Generelt er lyset bedst tidligt om morgenen eller om aftenen, uanset hvilken slags billeder du tager. Lyset fra en solopgang eller solnedgang sammen med hvid sne kan lave fantastiske landskabsbilleder. Strålende solskin fra en blå himmel mod glitrende sne er også smukt, men husk på, at du måske har brug for et ND-filter så billederne ikke overeksponeres. Når det begynder at blive mørkt udenfor, kan lyset fra butiksvinduer, gadelamper og biler i byen skabe smukke bybilleder.
6. Fokus på makro
Når du optager om vinteren, kan fokus på makro være rigtig sjovt og inspirerende. Prøv at fotografere en frostkvist, nogle snekrystaller på en gren eller hvorfor ikke en smeltende dråbe vand? For at få godt lys i billedet, kan du bruge enten LED-lys eller en ekstern blitz, hvis det begynder at blive mørkt udenfor. Du kan også indstille kameraets lysmåling til Matrix/Evaluative. Den indstilling er god, fordi den måler lyset i hele billedet og forsøger at gengive det, hvilket er godt til snefotografering, når man vil have så meget scope i billedet som muligt. Læs mere om lysmålingsmetoder her.
7. Brug polariserende filtre
Et polarisationsfilter er et must i din fototaske, hvis du kan lide at tage smukke vinterbilleder. Filteret giver dig mere kontrast og farvemætning i billederne, så du kan overeksponere det hvide landskab direkte i kameraet uden at skulle redigere efterfølgende. Eksperimenter ved at tage billeder med forskellige grader af polarisering for at finde din favorit. Læs mere om polarisationsfiltre hær.
8. Lad kameraet blive i tasken
Efter en vinterdag udendørs, bør du tænke på ikke at udsætte dit udstyr for hurtig opvarmning, når du kommer hjem. Lad kameraet med andet udstyr ligge i tasken i omkring 30-60 minutter, ellers er der risiko for, at der dannes fugt og tåge både i kameraet og på objektiverne. Hvis du ikke har tålmodighed til at vente, fordi du vil se billederne fra optagelsen, skal du fjerne hukommelseskortet og derefter lægge kameraet tilbage i tasken.
9. Gør billederne bedre i Photoshop
Når du kommer hjem fra fotoshootet, kan du pifte billederne op ved hjælp af for eksempel Photoshop. Der er mange tricks til at få et allerede godt billede til at se bedre ud, men vi anbefaler værktøjet Niveauer. At bruge niveauer betyder, at du fortæller programmet, hvad der er sort, og hvad der er hvidt på billedet. For at komme til værktøjet skal du bruge tastaturgenvejen Ctrl+L på Windows eller Kommando+L på Mac. Brug den hvide pipette på det hvideste område af billedet, og så fikserer værktøjet hvidbalancen, så den bliver mere nøjagtig. Hvis du ikke er tilfreds med resultatet, skal du blot klikke på et nyt punkt. Hvis du vil indstille billedet til sort, skal du gøre det samme med den sorte pipette..
Foto: Mikael Järnåsen og Martina Kallin
Har du brug for hjælp til at finde de rigtige produkter? Vi er her for dig – kontakt os på 78 72 69 00, via vores kontaktformular eller besøg os i vores butik. Tilmeld dig vores community for at møde ligesindede skabere, velkommen til vores gratis events, holde dig opdateret med produktnyheder og lære mere i vores vidensbank.
Mere kundskab
10
dec
Exponeringskompensation
Kameraets eksponeringskompensation er en nem måde at gøre dit billede lysere eller mørkere, før du tager dit billede. Det korrigerer effektivt kameraets lysmåling som narres under visse lysforhold, men kan også være en måde at opnå en speciel effekt eller følelse i billedet. Her gennemgår vi, hvad eksponeringskompensation er, og hvordan du kan bruge det til at få bedre billeder.
Læs mere12
jan
Fotografer frosne sæbebobler
Det er virkelig fascinerende at se på, når sæbebobler fryser til is, og det er sjovt at fange det på kamera og film. De smukke mønstre, der dannes, når sæbeboblen bliver til is, er ren magi og giver unikke billeder. Her hjælper vi dig med den bedste opskrift, og hvordan du får succes med at fryse sæbebobler, og hvordan du bedst fotograferer resultatet.
Læs mere6
jul
Fotografer nordlys med kamera eller mobiltelefon
Vil du fotografere nordlyset og fange det spektakulære syn af Aurora Borealis? Nordlyset er et næsten magisk lysshow på kolde vinternætter, som mange drømmer om at fange på film, og det behøver heller ikke at være svært. Du kan bruge både et systemkamera og en mobiltelefon til at fotografere nordlyset. I nogle tilfælde kan det være svært at se nordlyset med det blotte øje, men et kamera eller en mobiltelefon med gode ISO-egenskaber fanger lysshowet bedre, så tag billeder, selv om det kan være svært at se. Her har vi samlet alle vores tips til, hvordan du bedst forbereder dig og fanger magien på billeder, uanset om du bruger et kamera eller en mobiltelefon.
Læs mereScandinavian Photo
17-10-2024
Del