Fotografer frosne sæbebobler
Det er virkelig fascinerende at se på, når sæbebobler fryser til is, og det er sjovt at fange det på kamera og film. De smukke mønstre, der dannes, når sæbeboblen bliver til is, er ren magi og giver unikke billeder. Her hjælper vi dig med den bedste opskrift, og hvordan du får succes med at fryse sæbebobler, og hvordan du bedst fotograferer resultatet.
Indhold
- 5 faktorer for at få succes med at fryse sæbebobler
- Opskrifter på bæredygtige sæbebobler
- Tips til at fotografere og filme sæbeboblerne
5 faktorer for at få succes med at fryse sæbebobler
1. Sæbeblandingen
Det kan virke at bruge sæbevand, men der er en god chance for, at boblerne bare vil sprænges. Hvis du bruger en blanding, der indeholder glycerin, får du mere holdbare sæbebobler. Se opskriften nedenfor.
2. Temperatur
For at nedfryse boblerne skal du have temperaturer på under -6 °C.
3. Vinden
Det skal være så vindstille som muligt. Du kan også forsøge at finde et sted med læ.
4. Overfladen
En koldere overflade gør det lettere for boblen at holde fast og fryse, så sne er ideelt. Det er også en fin base til dit billede.
5. Lyset
For at få flotte billeder, hvor sæbeboblens struktur fremhæves, er lyset vigtigt, for i skygge og overskyet vejr går detaljerne tabt. Hvis lyset falder skråt bagfra, så du ikke fotograferer direkte mod lyskilden, vil det smukke mønster fremstå tydeligt på dine billeder.
Opskrifter på bæredygtige sæbebobler
Med denne opskrift får du en langtidsholdbar blanding, der også giver en fin krystallisering. Bland det i et glas med et tæt låg, så kan du gemme det til senere.
- 1 spsk opvaskemiddel
- 1 spsk glycerin (Glycerol kan købes på apoteket)
- 1 spsk granuleret sukker
- 1 dl varmt vand
Du skal også bruge
- Halm til at blæse og placere sæbeboblerne
- -6°C eller koldere
- Så stille som muligt, eller et sted med vind
- En eller anden form for lyskilde - solen eller belysning
- Stativ eller base til at sætte kameraet på, mens du blæser boblerne
- Tålmodighed
Sådan gør du det
Bland vand, glycerin, sukker og vand sammen, og prøv ikke at få det for skummende. For at få boblerne nedfrosset skal du komme under -6°C og så vindstille som muligt er et must. Du kan også forsøge at finde et beskyttet sted.
Hvis du har set videoer på de sociale medier af folk, der fryser sæbebobler, ser det måske nemt ud, men det kan tage et par forsøg, før det lykkes. Jo koldere det er, jo hurtigere fryser boblerne til, men vigtigere er det vinden, der er årsag til problemet. En sæbeboble er ekstremt følsom over for vinden, og der skal kun et lille pust til at sprænge den, før den stivner.
"For at det skal lykkes at fryse sæbebobler, kræver det minusgrader (under -6 °C) og så lidt vind som muligt."
Derfor skal du finde et sted helt i modvind eller vælge et senere tidspunkt på dagen, når vinden er aftaget. Fantasien sætter grænser, så det kan være alt fra at bygge en snehøj til at finde et koldt udhus eller en kold gårdhave og strø sne på et bord. Men under optimale forhold uden vind er det en ren fornøjelse at se iskrystallerne danse hen over sæbeboblen.
Uanset hvor du vælger at skyde, skal du bruge et sugerør til at placere dine bobler. Du skal blot placere boblen med et sugerør på en kold overflade - måske på et snedækket bord eller et gelænder, på en frossen gren eller på jorden - for at have kontrol over den. Og hvis du skal fotografere eller filme nedfrysningsprocessen, er det nemmere, hvis du kan bestemme, hvor boblen skal hen, og være klar med kameraet. Du kan også vælge et sted, hvor lyset er rigtigt, og hvor baggrunden er præcis som du ønsker det.
Dyp sugerøret ned i blandingen (du behøver ikke at suge blandingen op), og blæs forsigtigt en boble foran kameraet på den valgte overflade. Lad så bare kulden gøre sit arbejde. Jo koldere det er, jo hurtigere går det.
Tidslommevideo
Idéer til at fotografere og filme sæbeboblerne
Som nævnt ovenfor kan du her selv bestemme, hvor sæbeboblerne skal placeres, og du kan vælge alt efter lys og baggrund. Jo længere baggrunden er væk fra din sæbeboble, jo mere baggrundsudglatning får du, selv hvis du ikke bruger en stor blænde. Læs mere om blænder her.
Lyset er vigtigt for at fremhæve strukturen, når iskrystallerne vokser over boblen. Prøv at placere din boble med sollys i baggrunden. Hvis lyset falder skråt bagfra eller ovenfra, så du ikke fotograferer direkte ind i solen, vil det smukke mønster fremstå tydeligt på dine billeder.
Lamper og belysning fungerer også som en lyskilde. I videoen ovenfor fik julelysene lov til at belyse boblen, så der er plads til kreativitet her. Hvorfor ikke lade et RGB-lysrør farve lyset på dine sæbebobler?
Begynd at tage billeder, så snart boblen begynder at fryse - det er der, hvor mønstrene normalt er mest synlige og skaber en flot kontrast mod den skinnende overflade, der endnu ikke er frosset.
Stativ eller frihånd?
Når du fotograferer frosne sæbebobler, er det en god idé at bruge kameraet på fri hånd, så du kan afprøve et par forskellige vinkler og kompositioner. Du skal dog lægge kameraet ned for hver boble, du puster, så hav en vandtæt måtte eller et håndklæde med, som du kan lægge kameraet på.
Med kameraet på et stativ har du hænderne fri, når du blæser boblerne, men du skal være mere forsigtig med placeringen af sæbeboblen. Så kan du indstille kameraet og fokusere på det sted, hvor du planlægger at placere boblen, og justere, når du får en god boble.
Kameraindstillinger
- Indstil kameraet til den lavest mulige ISO-værdi
- En stor blænde giver en kortere dybdeskarphed, men en lille blænde kan få solens refleksion i boblen til at skinne som en stjerne
- Vær forsigtig med fokuseringen, så du får den på den side af sæbeboblen, der er tættest på kameraet, og ikke ved et uheld får den igennem sæbeboblen på den anden side. Vælg manuel eller autofokus afhængigt af, hvad du kan lide at arbejde med.
Film sæbeboblen når den fryser
Hvis du i stedet vil filme processen, skal du begynde at optage, før du puster din boble, så du får alt med fra starten. Sæt kameraet på stativet, og placer boblen foran kameraet. Det er også svært at vide, hvilken boble der holder, og hvilken der ikke holder, så det er bedre at filme lidt for meget, så du kan redigere de mislykkede forsøg ud bagefter.
Hvor koldt det er, og dermed hvor hurtigt boblen fryser, er afgørende for, om du kan filme i realtid eller om du skal bruge timelapse. Ved tilstrækkeligt lave temperaturer fryser sæbeboblen så hurtigt, at realtid er tilstrækkeligt.
Stop ikke optagelsen for hurtigt, når boblen fryser, men optag et par ekstra sekunder, især i timelapse-tilstand.
Gode ting at have, når du skyder frosne sæbebobler
Husk at klæde dig ordentligt på og holde fingrene varme. Se alle vores fotohandsker, der både varmer dig og giver dig adgang til kameraknapperne. Kulden får batterierne til at løbe hurtigere tør, så sørg for at oplade batterierne i dit kamera og medbring et ekstra batteri og en powerbank til din telefon.
Held og lykke, og tag os gerne på dine billeder på de sociale medier! Følg @scandinavianphoto_dk på Instagram og tag #scandinavianphoto for at få en chance for at blive genpostet i vores feed.
Har du brug for hjælp til at finde de rigtige produkter? Vi er her for dig – kontakt os på 78 72 69 00, via vores kontaktformular eller besøg os i vores butik. Tilmeld dig vores community for at møde ligesindede skabere, velkommen til vores gratis events, holde dig opdateret med produktnyheder og lære mere i vores vidensbank.
Mere kundskab
17
okt
Fotografer sne
Når vinteren kommer og sneen begynder at falde, vil mange gerne tage deres kamera frem og tage ud og fotografere det smukke hvide landskab. Men har du nogensinde oplevet, at dine billeder ikke bliver så snehvide, som de faktisk var i det virkelige liv, da du fotograferede dem? Her har vi samlet tips til, hvad du kan tænke på for at gøre din vinterfotografering så god som muligt – med alt fra forberedelse til fototeknikker.
Læs mere1
mar
Hvilket systemkamera skal jeg købe?
Hvad skal jeg som nybegynder overveje, før jeg køber et kamera? Hvilket systemkamera er det bedste for mig, og hvilke funktioner er vigtige? Uanset om du skal købe dit første systemkamera eller opgradere til et nyt, kan der være mange spørgsmål. I vores købsguide hjælper vi dig ved at svare på dine spørgsmål og gennemgå alt det, du skal overveje for at finde det systemkamera, der passer til dig.
Læs mere5
jan
Objektivguide - vælg det rigtige kameraobjektiv
Er det tid til et nyt objektiv, og har du svært ved at vælge hvilket? Tænker du på, hvilken brændvidde du har brug for? Er du ikke sikker på, hvilket objektiv du skal kigge efter, eller undrer du dig over, hvilke objektiver der passer til dit kamera? I vores komplette objektivguide hjælper vi dig med at finde ud af, hvilke funktioner og egenskaber der adskiller de forskellige objektiver fra hinanden, og hvad du skal kigge efter for at få det bedste objektiv til dine behov.
Læs mere2
jan
Blænden i kameraet - sådan fungerer den
Blænden er den åbning i objektivet, der lukker lyset ind i kameraets sensor for at tage et billede. Blænden, eller hullet, er i linsen og kan sammenlignes med øjets pupil. Ligesom pupillen kan blænden have forskellige størrelser og lukke forskellige mængder lys ind, afhængigt af hvor mørkt eller lyst det er, men blænden påvirker også billedets dybdeskarphed.
Læs mere30
nov
Alt om makrofotografering
Kort sagt er makrofotografering fotografering af små detaljer på tæt hold. Ved at forstørre et insekt, en blomst eller et smykke over et helt foto kan du se detaljer, mønstre og strukturer, som normalt ikke er synlige for det menneskelige øje. Her har vi samlet gode råd og inspiration samt produkttips, så du kan komme godt i gang med makrofotografering.
Læs mere6
jul
Fotografer nordlys med kamera eller mobiltelefon
Vil du fotografere nordlyset og fange det spektakulære syn af Aurora Borealis? Nordlyset er et næsten magisk lysshow på kolde vinternætter, som mange drømmer om at fange på film, og det behøver heller ikke at være svært. Du kan bruge både et systemkamera og en mobiltelefon til at fotografere nordlyset. I nogle tilfælde kan det være svært at se nordlyset med det blotte øje, men et kamera eller en mobiltelefon med gode ISO-egenskaber fanger lysshowet bedre, så tag billeder, selv om det kan være svært at se. Her har vi samlet alle vores tips til, hvordan du bedst forbereder dig og fanger magien på billeder, uanset om du bruger et kamera eller en mobiltelefon.
Læs mereScandinavian Photo
12-01-2023
Del