Vælg den rigtige ISO for bedre billeder
ISO påvirker kamerasensorens lysfølsomhed under optagelse. Jo højere ISO-tal, jo højere følsomhed. Det betyder, at sensoren ikke behøver at have så meget lys ved et højere ISO-tal som ved et lavere. ISO er med andre ord en måde at gøre billedet lysere og holde lukkertiden nede, men på bekostning af billedkvaliteten. Her gennemgår vi, hvordan du tænker ISO, og hvordan du vælger den rigtige ISO til dine billeder.
Indhold
Eksponering
For at et fotografi kan laves, skal kameraets sensor (eller film ved analog fotografering) være ramt af lys. Dette kaldes at eksponere billedet. Får sensoren for lidt lys, bliver billedet undereksponeret, og resultatet bliver et mørkt foto, og rammes sensoren af for meget lys, bliver billedet overeksponeret, og billedet bliver for lyst. I begge tilfælde kan det så være svært at se, hvad billedet repræsenterer, fordi detaljer forsvinder i sorte eller hvide områder. Du stræber altid efter en "korrekt eksponering", hvor billedet hverken er for lyst eller for mørkt, og du har tre af kameraets indstillinger til at hjælpe dig: Blænde, Lukkertid og ISO. I denne guide vil vi se nærmere på ISO, og hvordan det påvirker din fotografering.
Hvad er ISO i et kamera?
ISO betyder lysfølsomhed på et kamera. Før i tiden handlede det om kamerafilmrullens lysfølsomhed, for et digitalkamera mener man i stedet kamerasensorens lysfølsomhed. ISO er angivet med et tal på en skala, der derefter fordobles for hvert trin. Hvor skalaen starter og slutter er lidt forskellig for forskellige kameramodeller. Tidligere var 100-3200 standard, men i dag er der både lavere (for eksempel ISO 32 og ISO 64) og også væsentligt højere ISO-værdier (op til 124.000 eller endnu mere).
Ved at øge ISO-værdien slippes der mere lys ind i kamerasensoren, og billederne bliver lysere, hvilket er nyttigt ved dårlig belysning. Hvis du har kameraet indstillet til ISO 800, skal det kun optage halvt så meget lys (ved brug af lukkertid og blænde), som når det er indstillet til ISO 400, for at få samme resultat. Med andre ord: højere ISO betyder lysere billede og kortere lukkertid.
Men hvad er godt, så hæver jeg bare ISO'en for at få en kortere lukkertid så, tænker du måske. Der er dog en ulempe ved høje ISO-tal: støj. Jo højere ISO, jo mere kornet bliver billederne.
Altså:
- ISO påvirker lyset i billederne - jo højere ISO, jo lysere bliver billederne
- Højere ISO resulterer i støjende billeder
- Lav ISO producerer støjfri billeder og er bedst under lyse fotograferingsforhold
Hvilken ISO skal jag have?
I stærkt sollys eller anden god belysning bør du holde ISO-værdien så lav som muligt, ISO 50-200 er tilstrækkeligt. Vil du derimod fotografere indendørs uden kraftig belysning eller udendørs i tusmørke eller overskyet vejr, kan ISO være redningen fra for lange lukkertider. En høj ISO er generelt meget bedre til at få et skarpt billede end at bruge den indbyggede blitz, medmindre andet lys er tilgængeligt.
Du skal heller ikke være for bange for at skrue op for ISO. Hvis du for eksempel skyder i sort/hvid, kan støjen tilføje både følelse og karakter. Nutidens kameraer er også bedre til at håndtere støj end tidligere, så du vil sandsynligvis ikke bemærke støjen ved ISO 400 eller 600.
Hurtigere lukketider med højere ISO
Ethvert fuldt ISO-stop svarer til et EV-stop, det vil sige samme som en fuld blænde- og lukkerstop. EV står for Exposure Value og er en skala, der angiver hvilke kombinationer af blænde og lukkerhastighed, der giver den samme eksponering. Det betyder, at for at få et trin hurtigere lukketid, skal du hæve ISO'en et trin.
Lad os sige, at du skal fotografere en floorballkamp, en koncert, hestespringning i en stald eller noget andet hurtigt bevægende, hvor lysforholdene ikke er de bedste. Man vil selvfølgelig gerne have skarpe billeder og har ikke mulighed for at bruge blitz på grund af afstanden til motivet, eller fordi man simpelthen ikke må bruge blitz.
Du skal med andre ord bruge korte lukkertider for at fastfryse bevægelserne, fra omkring 1/200 sekund. En kortere lukkertid betyder dog mindre lys til sensoren, og man ønsker heller ikke at få for mørke billeder. Det er her den maksimale blænde på dit objektiv spiller ind – jo større blænde, jo mere lys kommer der ind.
Lad os sige, at dit objektiv har en maksimal blænde på f/4, så kameraets lysmåling foreslår, at du optager med lukkerhastighed 1/15 og ISO 100. 1/15 sekund er ikke nok til at fange motivet skarpt, så i stedet vil du have 1/250 anden lukkertid. Så kan du øge ISO'en, og blænden forbliver den samme.
Ifølge betingelserne ovenfor vil en stigning i ISO i hele trin være følgende:
ISO 200 | 1/30 lukketid| f/4
ISO 400 | 1/60 lukketid | f/4
ISO 800 | 1/125 lukketid | f/4
ISO 1600 | 1/250 lukketid | f/4
Eksempel på hvordan ISO påvirker lukketiden
I det følgende billedeksempel kan du se, hvordan lukkerhastigheden påvirkes af ISO. Billederne er taget indendørs uden dagslys og kun en loftslampe og en skrivebordslampe som belysning. Kameraet (Canon EOS 70D) er monteret på et stativ, og objektivet er indstillet til 50 mm brændvidde, med en maksimal blænde på f/5. Billederne blev taget med Program Automatik og ISO blev justeret manuelt. Bemærk, hvordan lukkerhastigheden falder, når ISO-værdien øges, men også hvor mere støjende billedet bliver.
Selve billederne viste sig at ligne meget lysmæssigt, men med ISO 100 krævedes en lukkertid på to sekunder, som ikke kunne være optaget håndholdt eller brugt på et motiv i bevægelse. Det er først, når ISO-værdien når 6400, at lukkertiden kommer ned på en tredivtedel af et sekund. Det billede har dog en højere støj end det første. Indstilling af lukkerhastigheden til 1/30 sekund og ISO-værdien til 400 resulterede i et billede, der var alt for mørkt.
Hvordan lukkertiden bliver, afhænger selvfølgelig også i høj grad af, hvor lysstærkt dit objektiv er – en større blænde ville have forkortet lukkertiden yderligere.
Auto-ISO og støjreduktion
Hvis du synes, det er forvirrende med ISO, kan du lade kameraet selv styre ISO-indstillingerne, det plejer at gøre et godt stykke arbejde med det. Hvis du synes, at den nogle gange sætter ISO'en for højt, kan du ofte indstille det højeste niveau, du vil have kameraets Auto-ISO til at gå op til.
Mange kameraer har i dag også en god støjreduktion, som modvirker høj støj i billederne, og redigeringsprogrammer som Photoshop og Lightroom har specielle værktøjer til at reducere støjen i billederne.
Hvordan ændrer jeg ISO på mit kamera
Du kan ændre ISO i de fleste programindstillinger på et systemkamera, eksempelvis i P (Programauto), S/TV* (lukkeprioritet), A/AV* (blændeprioritet) og M (Manuel). Selvom du optager med en mobiltelefon, kan du normalt ændre ISO i kameraets avancerede tilstand/Pro-tilstand.
*forskellige betegnelser afhængigt af kameramærket.
Hvordan du ændrer ISO, afhænger af det mærke og den model, du bruger. Det nemmeste er, hvis du slår ISO'en op i din manual under indeks.
Har du brug for hjælp til at finde de rigtige produkter? Vi er her for dig – kontakt os på 78 72 69 00, via vores kontaktformular eller besøg os i vores butik. Tilmeld dig vores community for at møde ligesindede skabere, velkommen til vores gratis events, holde dig opdateret med produktnyheder og lære mere i vores vidensbank.
Mere kundskab
10
dec
Exponeringskompensation
Kameraets eksponeringskompensation er en nem måde at gøre dit billede lysere eller mørkere, før du tager dit billede. Det korrigerer effektivt kameraets lysmåling som narres under visse lysforhold, men kan også være en måde at opnå en speciel effekt eller følelse i billedet. Her gennemgår vi, hvad eksponeringskompensation er, og hvordan du kan bruge det til at få bedre billeder.
Læs mere13
okt
Lukkertid - hvordan fungerer kameraets lukker?
Kameraets lukker styrer lukkerhastigheden, som påvirker, hvor længe lukkeren er åben, og hvor længe sensoren er eksponeret for lys. Jo længere lukketid du vælger, jo mere lys kommer ind i kameraet - og omvendt. En kort lukkertid fastfryser bevægelser, mens en lang lukkertid bringer begivenhederne ind i billedet i længere tid.
Læs mere27
jul
Vitbalans – kamerans inställningar
Allt ljus vi har runt omkring oss har olika temperatur, en färgtemperatur. Beroende på väderlek, tid på dygnet och ljuskälla skiftar temperaturen i en skala från gult (varmt ljus) till blått (kallt ljus). Vitbalans finns för att balansera temperaturen i fotografin så att det inte blir för varmt eller för kallt ljus.
Læs mereScandinavian Photo
15-11-2024
Del