Find den rigtige kikkert til dine behov

Med en kikkert kan du opleve dine omgivelser på en fantastisk måde. Der er et par ting at overveje, når du vælger kikkert, afhængigt af dit brug og dine behov. En multikikkert er f.eks. anderledes end en jagtkikkert eller marinekikkert. Her har vi samlet information en række gode råd, så du kan finde den kikkert der passer bedst til dig.

Barn og kvinde smiler med kikkert

Indhold

Hvilken kikkert skal jeg vælge?

For at finde den rigtige kikkert til dig er der nogle få faktorer, du skal tænke på. Den første ting, du skal overveje er, hvad du skal bruge kikkerten til. Har du brug for en lille og kompakt kikkert, der passer i lommen, fordi du vil bevæge dig meget rundt, eller vil du have en mere stationær kikkert på et stativ?

Det næste skridt er at se, hvilke specifikationer der er vigtige - har du brug for en stor forstørrelse for at se objekter på virkelig store afstande, eller er lysstyrken vigtigst, hvis du skal bruge kikkerten ved daggry og skumring?

Hvis du har et budget at tage hensyn til, er det godt at huske på, at kvaliteten varierer alt efter prisklasse. Kikkerter til lavere priser er normalt fremstillet i Kina, mens kikkerter til højere priser er fremstillet i lande som Japan, Tyskland eller Østrig. Kikkerter til lavere priser kan føles en smule mere plastikagtige, mens dyrere modeller tilbyder en mere førsteklasses kvalitet og en mere smidig mekanik.

Optikken i kikkerter til højere priser giver dig en bedre skarphed over hele billedet og ikke kun i midten, som mange kikkerter til lavere priser gør. Kikkerter fra omkring 5000 kr. har ofte ED-glas eller lignende, hvilket giver dig mindre kromatisk aberration. Lysstyrken stiger også automatisk med prisen, hvilket betyder, at du kan se meget bedre i mørke forhold, selvom kikkerten har samme værdi på papiret.

Forskellige typer kikkerter

Håndholdt kikkert

En håndholdt kikkert er en kikkert med dobbelte linser til brug med begge øjne, hvilket af mange anses for at være mere behageligt og praktisk. Håndkikkerter er ofte små og bærbare og nemme at have med i lommen. Vælg mellem funktioner som vandtæt, gummieret chassis, ekstra lav styrke eller ED-glas af høj kvalitet.

Tubekikkert

En tubekikkert er en form for monokular med kun ét okular, der kun bruges med ét øje. De består af et rør med et system af linser, der giver en høj forstørrelsesgrad, og er velegnede til natur- og fugleobservation. Tubekikkerter er ofte større og tungere end håndkikkerter og anvendes derfor ofte med stativ.

Teleskop

Et teleskop, eller stjernekikkert, som de også kaldes, er et optisk instrument, der bruges til at se objekter på meget større afstande, end en monokular kan se. Teleskoper anvender et eller flere objektiver og et eller flere okularer til at forstørre billedet af objektet og give et forstørret billede. Teleskoper anvendes til astronomi, videnskabelige observationer og andre lignende formål.

Hvad betyder tallene på kikkerten?

Forklarende billede af tallene på kikkerten

Forstørrelsesgrad

Det første tal i kikkertmodellen angiver, hvor meget større billedet i kikkerten vil være i forhold til, hvis du ikke brugte kikkert. I billedeksemplet ovenfor "Focus Explore 8x42" betyder tallet 8, at det objekt, du kigger på, kan blive op til otte gange større. Det betyder, at hvis du ser på et objekt i en afstand på 100 meter, vil du opfatte det som 12,5 meter væk.

Jo højere forstørrelse på din kikkert, jo tættere og tydeligere ser du objektet. En ulempe ved høj forstørrelse kan være, at dine håndbevægelser og rystelser også vil være større, hvilket resulterer i et mere rystet billede. I disse tilfælde bør du måske tilføje et stativ.

Hvilket forstørrelsesniveau skal jeg vælge?

For en nybegynder eller hvis du leder efter en kikkert, der er egnet til flere forskellige formål, f.eks. jagt eller teater, er en universal-kikkert et godt valg. Altmulighedskikkerter har normalt en forstørrelse på 8x og betragtes som det ultimative, hvis du ønsker at bruge din kikkert til flere formål.

Hvis du vil ud og kigge på fugle, er en forstørrelse på 10x eller mere ofte et godt valg - et stativ kan også være praktisk for at undgå rystelser. En lavere forstørrelse er god, hvis du vil bruge kikkerten et sted, hvor der er meget bevægelse, f.eks. i en båd på havet.

Forstørrelse 6x-8x er velegnet til

  • Natur- og fuglekiggeri
  • Rejser og sightseeing
  • Sport og kulturelle begivenheder
  • Jagt og skydning
  • Sejlads

Forstørrelse på 10x og højere er velegnet til

  • Natur- og fugleobservation
  • Jagt og skydning
  • Astronomi
  • Overvågning og kontrol

Objektivets diameter og lysstyrke

Det andet ciffer i modelnavnet henviser til kikkertens frontlinsediameter i millimeter - så hvis din kikkert er 8x42, har den en linsediameter på 42 millimeter for hvert øje. Jo større linsediameteren er, jo mere lysindfald og højere lysstyrke. En 8x42 kikkert vil vise et lysere billede end en 8x32 kikkert, som har en mindre linsediameter. Forstørrelsesgraden påvirker også lysstyrken, så en 8x42 kikkert vil give et lysere billede end en 10x42 kikkert, men du vil opfatte objektet som større med sidstnævnte.

En større linsediameter resulterer i en tungere og større kikkert. Hvis du har planer om at rejse eller bære kikkerten ofte, er 8x32 et populært valg.

Hvilken objektivdiameter skal jeg vælge?

Valget af linsediameter afhænger af anvendelsesområdet og dine behov. Hvis du hovedsageligt bruger kikkerten om dagen eller under normale lysforhold, kan en objektivdiameter på 20-50 mm være passende. Til observation i skumringen eller under dårlige lysforhold anbefales en objektivdiameter på mindst 50 mm og helst op til 100 mm.

Eksempel: To kikkerter med mærket 10x30 og 10x50 vil begge give et godt og klart billede om dagen under gode lysforhold, men kikkerten med 10x50 vil bedre kunne klare skumring og dårlige lysforhold.

Objektivdiameter for dagtimerne og normale lysforhold

  • 20-25 mm: Letvægts- og kompakt kikkert
  • 30-40 mm: Allroundkikkert
  • 42-50 mm: Kikkerter med større linsediameter, der giver større lysindfald og lysstyrke.

Objektivdiameter til skumring og svagt lys.

  • 50-60 mm: Kikkerter med ekstra stor linsediameter for fremragende lysstyrke og høj kontrast.
  • 60-100 mm: Stor og tung kikkert med ekstra stor objektivdiameter for fremragende lysgennemgang og detaljerigdom.

Kikkerter og briller

Personer med briller kan have svært ved at bruge kikkerten problemfrit, fordi kikkerten ikke kommer tæt nok på øjnene. Dette kan føre til en reduktion af synsfeltet eller til, at man ikke kan se det fulde billede i kikkerten. For at løse dette problem findes der kikkertmodeller, der har justerbare øjenkopper eller udtrækkelige øjenkopper, som kan tilpasses brugerens syn.

En anden faktor, der skal tages i betragtning, er brillestyrken, da den kan påvirke synsfeltet og skarpheden af det billede, der ses gennem kikkerten. Personer, der bærer briller med progressive linser, kan være nødt til at justere kikkertindstillingerne for at opnå et skarpt og klart billede.

Det er altså muligt at bruge kikkerter med briller, men det kan kræve en vis tilpasning, og det er vigtigt at vælge en kikkertmodel, der passer til brillebrugerens behov for syn.

Kikkerter til børn

Kikkerter til børn er generelt mindre og lettere end kikkerter til voksne, så de er nemmere at håndtere med mindre hænder og øjne. Forstørrelsesgraden er ofte lavere end i kikkerter til voksne, da det kan være svært for børn at holde kikkerten stille nok til at se gennem en højere forstørrelse.

Børnekikkerter er også designet til at være mere robuste og holdbare, så de kan tåle grov håndtering. Desuden har de ofte et legende og farverigt design.

Til toppen af siden


Har du brug for hjælp til at finde de rigtige produkter? Vi er her for dig – kontakt os på 78 72 69 00, via vores kontaktformular eller besøg os i vores butik. Tilmeld dig vores community for at møde ligesindede skabere, velkommen til vores gratis events, holde dig opdateret med produktnyheder og lære mere i vores vidensbank.


Mere kundskab

5
maj

Bedre billeder med mobilen - 8 gode råd

Det behøver ikke at være svært at tage professionelle billeder med din mobiltelefon. Her får du nogle gode råd til, hvordan du kan få flotte og inspirerende billeder, som du hurtigt og nemt kan dele på de sociale medier. Husk, at de bedste billeder kommer ved at øve sig, eksperimentere og frem for alt have det sjovt.

Læs mere

1
mar

Hvilket systemkamera skal jeg købe?

Hvad skal jeg som nybegynder overveje, før jeg køber et kamera? Hvilket systemkamera er det bedste for mig, og hvilke funktioner er vigtige? Uanset om du skal købe dit første systemkamera eller opgradere til et nyt, kan der være mange spørgsmål. I vores købsguide hjælper vi dig ved at svare på dine spørgsmål og gennemgå alt det, du skal overveje for at finde det systemkamera, der passer til dig.

Læs mere

12
jan

Stativguide – vælg det rigtige kamerastativ

Overvejer du at købe et stativ til dit kamera? Det kan være at du gerne tage billeder med en længere lukkertid, eller du vil gerne selv vil være med på gruppebilledet – men hvilket stativ skal du vælge? Der findes mange forskellige typer af stativer i forskellige prisklasser og med forskellige funktioner. Vi hjælper dig med at finde det bedste stativ til dine behov og forklarer dig alt, hvad du skal vide om kamerastativer.

Læs mere

6
jul

Fotografer nordlys med kamera eller mobiltelefon

Vil du fotografere nordlyset og fange det spektakulære syn af Aurora Borealis? Nordlyset er et næsten magisk lysshow på kolde vinternætter, som mange drømmer om at fange på film, og det behøver heller ikke at være svært. Du kan bruge både et systemkamera og en mobiltelefon til at fotografere nordlyset. I nogle tilfælde kan det være svært at se nordlyset med det blotte øje, men et kamera eller en mobiltelefon med gode ISO-egenskaber fanger lysshowet bedre, så tag billeder, selv om det kan være svært at se. Her har vi samlet alle vores tips til, hvordan du bedst forbereder dig og fanger magien på billeder, uanset om du bruger et kamera eller en mobiltelefon.

Læs mere

16
mar

8 råd til bedre naturfotos

Drømmer du om at tage smukke naturbilleder, men ved ikke rigtig, hvor du skal starte? Eller vil du udfordre dig selv som naturfotograf og tage dine billeder til næste niveau? Her har vi samlet vores bedste tips til, hvordan du kan tage bedre og mere interessante naturbilleder.

Læs mere

3
maj

Landskapsfotografering

Landskapsfotografering är förmodligen en av de populäraste fotografiska inriktningarna i Norden. Vår självklara närhet till naturen med allemansrätten, friluftsdagar och fjällvandring tillsammans med ett alltid skiftande väder och årstider ihop med närheten till intressanta motiv och platser har troligen gjort landskapsfotograferingen till en naturlig del hos oss skandinaviska fotografer. Här delar vi med oss av våra bästa tips för bättre landskapsfoton.

Læs mere

Scandinavian Photo

23-05-2023

Del

Teknik til kreativitet er vores passion.

Hos SP elsker vi kreativitet og vores fokus er at tilbyde produkter af høj kvalitet til teknikinteresserede. Med personlig service og ekspertrådgivning skaber vi løsninger der er skræddersyet til dig og dit formål – til gode priser.

Følg os:
Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Følg med i fotobranchen! Ved at indtaste din e-mailadresse og tilmelde dig, accepterer du at modtage nyhedsbreve fra Scandinavian Photo. Som abonnent vil du modtage eksklusive tilbud, de seneste nyheder fra førende brands i branchen og masser af inspiration til din e-mail.

Dit samtykke er frivilligt, og du kan til enhver tid afmelde dig eller trække dit samtykke tilbage. Læs mere om vores behandling af persondata og dine rettigheder i vores privatlivspolitik.

Indkøbskurv

Indkøbskurv

Din indkøbskurv er tom!

Totalt: 0 produkter
0 DKK

Synes godt om

Synes godt om

Ønskelisten er tom

Totalt: 0 produkter
0 DKK

Del indkøbskurv

Gem linket til senere, send det til en ven eller del det i vores community.

Døb indkøbskurven
Link til indkøbskurv