Lysmåling i kameraet – sådan fungerer det
Et kamera har en lysmåler, der registrerer lyset, før du tager et billede. Kameraet gør ofte en god bedømmelse og indstiller indstillingerne derefter, men nogle gange bliver billedet ikke, som du ønsker det. Ved at lære, hvordan de forskellige lysmålingsmetoder i kameraet fungerer, kan du tage kontrol og få alle de billeder, du ønsker, med den rigtige eksponering. Læs mere om kameraets lysmåling og de forskellige metoder her.
Indhold
- Lysmålingsmetoder
- Matrix / Evaluerende
- Centervægtet
- Punktmåling
- Snitmåling
- Hvordan ændrer jeg på lysmålingen på mit systemkamera?
Lysmålingsmetoder
Kameraet måler altid lyset, før du tager et billede og har op til fire forskellige metoder til, hvordan det måler lyset.Når du optager i Program Auto (P) eller en af kameraets semi-manuelle tilstande (AV/A, TV/S), kan du ændre metoden for at kontrollere, hvordan kameraet måler lyset for at få dit billede godt eksponeret – dvs. hverken for mørk eller lys. Når du vælger en lysmålingsmetode, der passer til den situation, du optager i, hjælper du kameraet med at vurdere og derefter beregne lyset på bedste vis.
Evaluerende lysmåling
Kaldes også Matrix eller Multi og er den mest almindelige lysmålingsmetode. Kameraet opdeler billedet i forskellige zoner og beregner lyset i hele billedet for at finde den korrekte eksponering. Ofte er der lidt prio omkring det valgte fokuspunkt.
Bruges til:
Jævnt oplyste motiver, og når du har solen i ryggen. Ideelt set bør din komposition ikke indeholde store områder med hverken meget mørke skygger eller lyse højlys. Velegnet til fx landskabsbilleder og sport/action fotografering, men er også den metode, der er nemmest at håndtere og fungerer i de fleste situationer, så hvis du ikke ved hvilken metode du skal bruge, så vælg den.
Centervægtet gennemsnitsmåling
Kameraet beregner lyset i hele billedet, men fokuserer på midten af kompositionen. Den største vægt placeres på midten af billedfladen, ca. 15-20%.
Bruges til:
Designs med meget mørke eller lyse dele i kanterne. Velegnet til fx portrætter og koncertbilleder.
Punktmåling
Kaldes også punktmåling. Kameraet beregner lyset i et meget lille område, omkring 1-5 % af billedområdet, ved det valgte fokuspunkt.
Bruges når:
Baggrundsbelyste situationer eller meget mørke baggrunde, hvor du ønsker nøjagtig lysmåling på dit motiv, for eksempel en person i sne. Kan også bruges, når du vil tage et silhuetbillede mod en solnedgang - i så fald måler du mod baggrunden for en godt eksponeret himmel og en sort silhuet.
Snitmåling
Snitmåling fungerer som spotmåling, der også beregner lyset i en koncentreret overflade, men i et større område end ved spotmåling. Ikke tilgængelig på alle kameraer.
Bruges når:
Snitmåling bruges, når du optager i modlys, så kameraet ikke bliver forvirret af alt lyset i baggrunden.
Hvis lysmålingen ikke er som du havde tænkt dig, kan du bruge eksponeringskompensationen.
Hvordan ændrer jeg lysmålingen på mit systemkamera?Hvordan du vælger lysmålingsmetoden er forskellig afhængig af kameramærke og model, men se efter Lysmålingsmetode/Eksponeringsmåler bagerst i Indekset i manualen, for at læse om hvordan du gør det med netop dit kamera.
Har du brug for hjælp til at finde de rigtige produkter? Vi er her for dig – kontakt os på 78 72 69 00, via vores kontaktformular eller besøg os i vores butik. Tilmeld dig vores community for at møde ligesindede skabere, velkommen til vores gratis events, holde dig opdateret med produktnyheder og lære mere i vores vidensbank.
Mere kundskab
15
nov
Vælg den rigtige ISO for bedre billeder
ISO påvirker kamerasensorens lysfølsomhed under optagelse. Jo højere ISO-tal, jo højere følsomhed. Det betyder, at sensoren ikke behøver at have så meget lys ved et højere ISO-tal som ved et lavere. ISO er med andre ord en måde at gøre billedet lysere og holde lukkertiden nede, men på bekostning af billedkvaliteten. Her gennemgår vi, hvordan du tænker ISO, og hvordan du vælger den rigtige ISO til dine billeder.
Læs mere10
dec
Exponeringskompensation
Kameraets eksponeringskompensation er en nem måde at gøre dit billede lysere eller mørkere, før du tager dit billede. Det korrigerer effektivt kameraets lysmåling som narres under visse lysforhold, men kan også være en måde at opnå en speciel effekt eller følelse i billedet. Her gennemgår vi, hvad eksponeringskompensation er, og hvordan du kan bruge det til at få bedre billeder.
Læs mere28
okt
Hvordan fungerer en lysmåler - og hvorfor skal du bruge en?
Selv om du måske ikke selv er bevidst om det, har du brugt en lysmåler mange gange - ja sikkert hundrede eller tusindvis af gange. Den er indbygget i både dit kamera og din mobiltelefon, og bruges til at afgøre den korrekte eksponering til dit billede. En separat lysmåler kan derfor føles lidt som et levn fra fortiden, men den er stadig højaktuel.
Læs mereScandinavian Photo
15-11-2024
Del