Optage lyd – Begyndervejledning
Optagelse af lyd kan virke simpelt, men du vil hurtigt bemærke, om kvaliteten ikke er på niveau, og hvordan det påvirker den overordnede kvalitet af din video. Uanset om du vil have bedre lyd til dine videoer eller optage musik digitalt, kan den rigtige teknologi og udstyr gøre en stor forskel. I denne guide gennemgår vi alt, hvad du skal vide for at optage krystalklar lyd til kamera, computer og mobil. Vi rådgiver om alt fra mikrofonvalg til redigeringstips, så du får den bedst mulige lydoptagelse.
Indhold
- 5 tips for bedre lydoptagelse
- For at vælge den rigtige mikrofon
- Bærbare lydoptagere
- Bedre lyd til systemkameraer og videokameraer
- Lydoptagelse udendørs
- Optagelse af lyd til mobiltelefonen
- Sådan får du bedre lyd til computeren
- Almindelige fejl og hvordan man undgår dem
- Redigering og efterbehandling af lyd
- Tilbehøret der gør det nemmere
5 tips for bedre lydoptagelse
Vi starter med fem generelle råd, der i princippet altid kan anvendes for at få den bedst mulige lydoptagelse, men de forskellige situationer varierer naturligvis.
1. Anvend den rigtige mikrofon for optagelsen
Kondensatormikrofoner er ideelle til studiesessioner på grund af deres følsomhed og detaljer, mens dynamiske mikrofoner ofte er bedre til liveoptagelser eller situationer med højt lydtryk.
Mikrofonens optageegenskaber spiller også en rolle. Med en retningsbestemt mikrofon undgår du forstyrrende rumstøj og baggrundsstøj. Hvis to eller flere af jer taler, er optagelsen koncentreret mod den person, mikrofonen er rettet mod, og det bliver så lettere, at redigere efterfølgende. Se mere om at vælge den rigtige mikrofon.
2. Juster afstanden til mikrofonen
En almindelig fejl er at have mikrofonen for langt fra den lydkilde, du vil optage. Jo tættere på mikrofonen, jo mere hører du, hvad du vil have med i lydoptagelsen. Ved tale- og vokaloptagelser skal du holde mikrofonen cirka 15-30 cm fra munden, men dette kan justeres afhængigt af stemmens styrke og ønsket lydkvalitet.
Overvej også at øge afstanden i tilfælde af pludselige stigninger i støj, såsom latter eller råb. For instrumenter skal du muligvis justere afstanden og vinklen for at finde den bedste lydbalance.
3. Anvend vindhætte eller et popfilter
En pustbeskytter eller popfilter beskytter mod vind- og pustlyde, der ellers kan ødelægge dine lydoptagelser. Beskyttelsen forhindrer de pust af luft, der opstår fra konsonanter som P, B og F, samt pust, der kan komme fra H og S. Det kan være godt at vide, at beskyttelsen også kan dæmpe diskanten lidt.
Ved at bruge et mikrofonstativ undgår du at tage al den lyd ind, der kommer fra for eksempel bordet, du sætter mikrofonen på eller fra din hånds bevægelser. Et shock mount beskytter mikrofonen mod vibrationer, der kan overføres gennem stativet eller fra andre kilder, hvilket reducerer risikoen for uønskede lavfrekvente lyde i optagelsen.
4. Vælg et sted i henhold til omgivende støj og akustik
Til filmoptagelse kan det være svært at styre optagestedet efter, hvordan lyden er, men hvis du har mulighed for det, så prøv at tænke på omgivende støj og akustik allerede fra starten. Er det muligt at vælge et andet tidspunkt på dagen, hvor der er lidt mere stille eller lidt længere væk fra noget, der larmer?
Indendørs er det normalt nemmere at kontrollere omgivende støj, men der har du ting som ekko at tænke på. Lyd preller af hårde overflader som vægge, gulve og lofter. De færreste har adgang til et lydisoleret studie, men det man kan tænke på er at forsøge at dæmpe lyden i rummet, med tekstiler, puder og møbler. Skal du lave en filmoptagelse, hvor det larmer lidt, skal du vælge en retningsmikrofon, der ikke opfanger for meget af den omgivende støj.
5. Tjek lyden for du starter
At optage lyd uden at lytte til det i et par gode hovedtelefoner er som at filme uden at se optagelserne. Ved at tjekke lyden, inden du starter, og helst mens du filmer, kommer du ikke hjem med en grim overraskelse. Tjek eventuel batteristatus på optageren/den trådløse sender, og lav en testoptagelse og kontroller, at lyden fungerer korrekt, før du starter din skarpe optagelse.
Et par hovedtelefoner til kameraet gør det nemmere at registrere eventuelle forstyrrelser og støj. Lukkede over-ear hovedtelefoner blokerer omgivende støj, så du nemmere kan fokusere på optagelyden uden at blive påvirket af omgivende støj, der lækker ind i hovedtelefonerne.
For at vælge den rigtige mikrofon
De fleste af vores enheder har en indbygget mikrofon i disse dage - computere, mobiler og kameraer, men brug af en ekstern mikrofon vil gøre underværker for din lydoptagelse. Det er også lige så vigtigt, at du vælger den rigtige type mikrofon til din type optagelse, og hvor du vælger at placere den.
I denne video gennemgår vi forskellige mikrofontyper, fra shotgunmikrofoner til knaphulsmikrofoner, og giver dig tips til at få mest muligt ud af de forskellige varianter.
Bærbare lydoptagere
En bærbar lydoptager er en bærbar optageenhed med høj lydkvalitet og ofte en indbygget mikrofon, alternativt mulighed for at tilslutte en ekstern mikrofon. Disse produkter giver dig mulighed for separat lydoptagelse samt større kontrol over alt fra forskellige kanaler til lydstyrkeniveauer.
Lydoptagere har indbyggede forstærkere, høje samplinghastigheder, hovedtelefonudgange og optager din lyd på hukommelseskort, hvilket giver dig stor fleksibilitet, når du redigerer dit projekt.
Bedre lyd til systemkameraer og videokameraer
At optage god lyd til dine videoer er lige så vigtigt som god billedkvalitet, men hvilken mikrofon skal jeg vælge, og hvad skal jeg overveje? En kameramikrofon, der er monteret i hotshoen, er nem at komme i gang med og perfekt til nemt at hæve lydkvaliteten på systemkameraer og handycams. Den forbindes til kameraets mikrofonindgang og bruger ofte kameraets batteri, mens nogle modeller kræver en separat strømforsyning.
Kameramonterede mikrofoner er ofte såkaldte shotgun-mikrofoner, som opfanger lyd lige forfra og dæmper lyd fra siderne. De mere avancerede modeller giver dig, udover bedre mikrofonkapsler, mulighed for at filtrere uønskede lydfrekvenser fra, der kan ødelægge optagelsen og give dig bedre mulighed for at justere lydniveauet.
Men hvis kameraet er for langt fra den person, der taler?
Når en kameramikrofon ender for langt væk til at kunne opfange god lyd, er en trådløs mikrofon løsningen. Der findes flere modeller af fleksible løsninger, hvor du kan sætte en diskret knaphulsmikrofon på din skjorte eller jakke, som så sender lyden trådløst til en modtager på kameraet.
Synkroniser lyd og billede
Et klaptræ er en meget enkel, men effektiv måde at synkronisere separat optaget lyd med videobilledet bagefter. Anden høj lyd, såsom et håndklap, kan også bruges i begyndelsen af optagelsen. I efterbehandlingen synkroniserer du lydens top i lydbølgen med den visuelle klapning i videoen. Denne metode fungerer uanset, om kameraet optager lyd eller ej.
Fordelen ved et rigtigt klaptræ (sammenlignet med hænderne) er muligheden for at skrive ned, hvilken scene der optages, samt hvilken optagelse det er, så du nemt kan synkronisere klippet med ekstern lyd, når du redigerer din video. En person (som ved store filmproduktioner kaldes C-fotograf) holder klappen op foran kameraet og siger scene- og optagelsesnummeret højt og tydeligt. Derefter slår personen klappen sammen, hvilket gør, at både billedet og lyden af klappen registreres, hvilket forenkler arbejdet med at matche optagelsen med det rette lydklip under redigeringen.
Mange videoredigeringsprogrammer, såsom Adobe Premiere Pro eller Final Cut Pro, har funktioner til automatisk at synkronisere kameralyd med separat optaget lyd. Det gør processen nem og sparer tid.
Anvend en boomarm
Til optagelser, hvor den kameramonterede mikrofon ender for langt væk, og en trådløs mikrofon heller ikke er rigtig, er det en god idé at bruge en boomarm. Så kan du placere mikrofonen tættere på den der taler, men ude af billedet, ligesom ved tv- og filmoptagelser, for at få den bedste lydkvalitet. Dette fungerer med både dyrere professionelle mikrofoner, men også almindelige kameramonterede mikrofoner som Røde Videomic eller Sennheiser MKE serien.
Hvis du ønsker at montere din mikrofon, forbinder du den blot med et forlængerkabel og en mikrofonholder på boomarmen. For at undgå at kablet hænger løst, kan du fastgøre dem med clips eller kabelbånd for at holde den pæn og fri for løse kabler.
Lydoptagelse udendørs
Hvis du skal optage videoer udendørs, er vinden din fjende. Hvis det blæser, er vindhætter til mikrofonen forskellen mellem en ubrugelig optagelse og en brugbar. Vindhætter fås i flere forskellige former og variationer, så de passer til alt fra små knaphulsmikrofoner til store shotgunmikrofoner. Vindhætter med pels har minimal indvirkning på optagekvaliteten af lyden, men den filtrerer sus og vindstøj fra. Hele vores sortiment af vindhætter finder du her.
En vindhætte er også god, da den beskytter mikrofonen mod stød og skaber en stillestående luftspalte mellem coveret og mikrofonen, hvilket i høj grad reducerer vindstøj og støj. Mikrofonen er ikke kun beskyttet mod vind men også mod vibrationer ved at være ophængt i et ophængssystem. Ophængssystemet absorberer vibrationer og rystelser og holder mikrofonen på plads.
Optagelse af lyd til mobiltelefonen
Smartphones er gode værktøjer til at optage hurtige klip med relativt høj videokvalitet, der nemt kan deles på sociale medier. Det der normalt er et problem er, at der mangler god lyd. Heldigvis er der masser af praktiske løsninger til at optage lyd med din mobiltelefon, som både er meget overkommelige og nemme at bruge.
Blandt andet Røde, Hollyland og Saramonic har flere fleksible mikrofonsæt med en modtager, der sættes i telefonen, og som så synkroniseres til en eller to trådløse mikrofonmodtagere. Modtagerne fås både med Lightning eller USB-C stik, og med adapter til 3,5 mm stik bliver udvalget endnu større. Vi har også mobilmikrofoner, der forbindes direkte til telefonen for lydoptagelse på tættere afstand.
Sådan får du bedre lyd til computeren
At få bedre lydoptagelse til din computer er lige så nemt som "plug and play"! Der er flere mikrofoner, der tilsluttes via USB, som hverken kræver installationer eller software.
Eksternt lydkort for flere muligheder
For at kunne udvide og variere dit arbejdsområde, når det kommer til din computers indbyggede lydkredsløb, er det værd at investere i et eksternt lydkort. De tilsluttes via USB eller Thunderbolt og giver bedre tilslutning til eksempelvis XLR-mikrofoner, MIDI-udstyr som synthesizere, trommemaskiner og controllere med mere. De tilbyder højere lydopløsning og er et fremragende valg for musikere, podcastere og streamere, der ønsker professionel lydkvalitet til deres computer.
Almindelige fejl ved optagelse af lyd, og hvordan man undgår dem
Optagelse af lyd kan til tider være udfordrende, men at være opmærksom på almindelige fejl kan i høj grad forbedre din optagekvalitet. Her er nogle almindelige fejl og tips til, hvordan du undgår dem:
1. Overbelastning og forvrængning
Problem: Ved høje lydniveauer opstår overbelastning og resulterer i forvrængning (interferens, forvrængning), som frembringer en ubehagelig støj eller "revnet" lyd.
Løsning: For at undgå overbelastning skal du altid holde øje med dine optagelsesniveauer. Brug et lydkort eller mixer til at justere forstærkningen, så signalet ikke overstiger 0 dB på VU-måleren. En god retningslinje er at holde niveauerne omkring -6 dB til -12 dB for at give tilstrækkelig arbejdshøjde.
2. Støj, baggrundslyd og dårlig akustik
Problem: Uønskede lyde som støj fra klimaanlæg, computerblæsere, refleksioner og ekko fra hårde overflader kan forringe lydkvaliteten og ødelægge optagelsen.
Løsning: Optag i et så stille miljø som muligt, og brug lydabsorberende materialer såsom tæpper, gardiner og lydabsorbenter for at minimere refleksioner og dæmpe uønskede lyde. Sørg for, at mikrofonen er placeret korrekt, både i retning og i nærheden af lydkilden, for at fange den ønskede lyd og minimere baggrundsstøj. Brug støjreduktionsværktøjer i din DAW efter optagelse for at forbedre kvaliteten yderligere.
3. Fejlagtig mikrofonplacering
Problem: Forkert placering af mikrofonen kan føre til ubalanceret lyd, for meget bas eller manglende detaljer.
Løsning: Placer mikrofonen i den rigtige afstand og i den rigtige vinkel afhængigt af lydkilden. Til vokaler skal du holde mikrofonen cirka 15-30 cm fra munden og bruge et popfilter til at reducere pludselige høje lyde (eksplosive konsonantlyde). Når du optager instrumenter, skal du justere afstanden og eksperimentere med forskellige positioner for at finde den bedste lydkvalitet.
4. Intet popfilter
Problem: Uden et popfilter kan plosive lyde som "p" og "b" skabe uønskede pust i optagelsen, som kan være distraherende.
Løsning: Brug altid et popfilter, når du optager stemmer og vokal. Det hjælper med at reducere luftstrømme og støj og giver en renere optagelse.
5. Glem ikke at lytte efter
Problem: Man glemmer at kontrollere lyden, inden optagelsen går i gang, og opdager bagefter, at lyden er dårlig eller helt mangler.
Løsning: Kontroller altid, at lydoptagelsen fungerer, som den skal, at eventuelle trådløse enheder har batteri nok til hele optagelsen, og at lyden lyder godt, inden du begynder den egentlige optagelse.
Ved at være opmærksom på almindelige fejl bliver det lettere at undgå dem, og du kan forbedre kvaliteten af dine lydoptagelser markant. Det kræver lidt øvelse og eksperimentering, men resultaterne er bestemt anstrengelsen værd.
Redigering og efterbehandling af lyd
Når optagelsen er færdig, begynder næste vigtige trin – redigeringen og efterbehandlingen. Dette trin bruges til at finjustere lyden, fjerne uønsket støj og skabe et professionelt slutprodukt.
1. Støjreduktion
Fjern støj i dit videoredigeringsprogram eller lydredigeringsprogram (DAW) for at dæmpe disse uønskede lyde. Sørg dog for ikke at overdrive brugen af støjreduktion, da det kan få lyden til at lyde unaturlig.
2. Anvend EQ for balancere lyden
Juster frekvenserne med EQ (equalizer) for at få et klart og afbalanceret lydbillede. Boost mellemtone for at bringe klarhed til stemmer og dialog, uanset om det er tale i video eller musikproduktion.
3. Kompression for at jævne lydniveauerne
Kompression er vigtig for at balancere dynamikken i lyden. Det hjælper med at udjævne forskelle i lydniveauer, så høje lyde ikke er for høje, og mere stille partier høres tydeligere. Det er især nyttigt til at udjævne tale og dialog i video.
4. Justering af lydstyrken
Juster lydstyrken for at sikre, at vigtige lydelementer, såsom tale og dialog, er tydelige. Brug automatiersing af volumen, til jævnt at justere lydstyrken på tværs af forskellige dele af optagelsen, for eksempel når musik eller lydeffekter bruges sammen med tale.
5. Eksporter i det rigtigte format
Når du er færdig med at redigere, skal du sørge for at eksportere filen i et passende format afhængigt af brugen. For den højeste kvalitet bruges formater som WAV eller AIFF, mens MP3 eller AAC kan være velegnet til brug på nettet, eller når filstørrelsen skal reduceres.
Tilbehøret som gør det nemmere
Gør arbejdet lettere med det rigtige tilbehør. Uanset om du skal montere flere ting på samme tid i tilbehørsskoen, for eksempel mikrofon og belysning, kan du bruge en hot shoe forlænger
Har du brug for hjælp til at finde de rigtige produkter? Vi er her for dig – kontakt os på 78 72 69 00, via vores kontaktformular eller besøg os i vores butik. Tilmeld dig vores community for at møde ligesindede skabere, velkommen til vores gratis events, holde dig opdateret med produktnyheder og lære mere i vores vidensbank.
Mere kundskab
16
okt
At filme med din mobiltelefon - 6 tips til bedre videoer
At filme med din mobil kan være så meget mere end blot at gemme en hukommelse i levende billeder – du kan skabe virkelig professionelle resultater gennem et par enkle trin. Mobilkameraerne bliver bedre og får flere funktioner, samtidig med at flere og flere slutresultater stadig kun vises på mobilskærmen, hvilket gør mobiltelefonen til et fleksibelt og tidsbesparende alternativ at lave film med. Her har vi samlet vores bedste tips til endnu bedre videoer med din mobiltelefon.
Læs mere16
okt
Vælg den rigtige drone – en købsguide
Droner er hurtigt blevet populære hos både forbrugere og professionelle brugere, hvilket revolutionerer alt fra content creators og filmproduktion til opmåling og inspektion. Men hvilken drone skal du vælge? Denne guide vil lære dig mere om, hvordan droner fungerer, hjælpe dig med at finde den rigtige drone til dine behov, og hvad du skal overveje, før du skal flyve.
Læs mere7
dec
Start en podcast i 6 nemme trin
Det behøver ikke at være kompliceret at starte en podcast, og det kan være hurtigt at komme i gang. Vi viser trin for trin, hvordan man går fra idé til udgivet podcast, men her finder du også produkttips, inspiration og gode råd for at komme i gang med at podcaste eller allerede har en podcast og ønsker at uddybe sin viden eller opgradere sit udstyr.
Læs mere16
maj
Gimbalguide – alt om gimbals
En gimbal hjælper dig med at få flotte film ved at stabilisere dit kamera eller din telefon, så du undgår rystelser og ryk i bevægelserne. Det betyder, at dine optagelser får et mere jævnt og professionelt udseende. Her gennemgår vi, hvordan du kommer i gang og bruger en gimbal på den bedste måde, og vi giver gode råd om gimbals.
Læs mere3
jan
Alt om vlogging
Vlogging, eller videoblogging som det kaldes, er en form for dagbog, hvor indholdet består af video i stedet for tekst. At starte en vlog eller udvikle en eksisterende vlog kan gøre at der opstår nogle spørgsmål. Måske spekulerer du på, hvilket vloggingkamera du skal vælge, og hvordan du kan få bedre lyd eller lys i dine videoer? Uanset om du allerede har en vlog eller overvejer at starte en - kan du finde gode råd, inspiration og udstyr til din vlogging her.
Læs mere31
okt
Hvad er medhør og hvordan fungerer det?
Medhør indebærer at du lytter til en optagelse af f.eks. sang eller musik. Det kan være at lytte til en anden, der optager, men det kan også være at lytte til dig selv, når du synger eller taler på scenen.
Læs mereScandinavian Photo
02-12-2024
Del