Kamera– lær dit kamera at kende
Startsiden / Kunskab / Kamerakendskab
Lær om blænde, lukker og få styr på systemkameraindstillinger. Her har vi samlet alle vores guides og videnssider om kameraet. Velkommen til at lære mere med Scandinavian Photo!
28
nov
Systemkameraindstillinger - lær dit kamera at kende
Hvordan hænger blænde, lukker og ISO egentlig sammen? Skal jeg tage billeder i Jpeg eller Raw? Hvad betyder alle bogstaverne og symbolerne på kameraets programvælger? Vi hjælper dig med at forstå systemkameraet og hvordan alle indstillinger fungerer her.
Læs mere15
nov
Brug af analoge objektiver på digitale systemkameraer
Det er ikke helt usædvanligt at finde gamle analoge objektiver på loppemarkeder, brugte eller gemt og glemt i en æske et eller andet sted. De kan vise sig at være en sand skat, der er fuldt ud mulig at bruge på nutidens digitale systemkameraer – det eneste der skal til er en passende objektivkonverter. At bruge vintage optik til digitale kameraer er populært netop på grund af den flotte bokeh, de ofte giver. Læs mere om, hvordan det fungerer her.
Læs mere15
nov
Lysmåling i kameraet – sådan fungerer det
Et kamera har en lysmåler, der registrerer lyset, før du tager et billede. Kameraet gør ofte en god bedømmelse og indstiller indstillingerne derefter, men nogle gange bliver billedet ikke, som du ønsker det. Ved at lære, hvordan de forskellige lysmålingsmetoder i kameraet fungerer, kan du tage kontrol og få alle de billeder, du ønsker, med den rigtige eksponering. Læs mere om kameraets lysmåling og de forskellige metoder her.
Læs mere15
nov
Vælg den rigtige ISO for bedre billeder
ISO påvirker kamerasensorens lysfølsomhed under optagelse. Jo højere ISO-tal, jo højere følsomhed. Det betyder, at sensoren ikke behøver at have så meget lys ved et højere ISO-tal som ved et lavere. ISO er med andre ord en måde at gøre billedet lysere og holde lukkertiden nede, men på bekostning af billedkvaliteten. Her gennemgår vi, hvordan du tænker ISO, og hvordan du vælger den rigtige ISO til dine billeder.
Læs mere17
okt
Objektivernes betegnelser
Hvad betyder IS på objektivet? Hvad er forskellen mellem AF-S og AF-P? Der findes mange forskellige forkortelser og betegnelser for kameraobjektiver, og hvert mærke har sine egne betegnelser. Vi hjælper dig med at finde ud af, hvad de betyder, så du ved, hvad der er vigtigt, når du køber et nyt objektiv.
Læs mere10
dec
Exponeringskompensation
Kameraets eksponeringskompensation er en nem måde at gøre dit billede lysere eller mørkere, før du tager dit billede. Det korrigerer effektivt kameraets lysmåling som narres under visse lysforhold, men kan også være en måde at opnå en speciel effekt eller følelse i billedet. Her gennemgår vi, hvad eksponeringskompensation er, og hvordan du kan bruge det til at få bedre billeder.
Læs mere21
jun
Kamerasensorstørrelser - hvad er forskellen på full frame og APS-C?
Sensoren i et kamera kan sammenlignes med filmen i et analogt kamera. Den registrerer det lys, der kommer gennem objektivet, og omdanner det til et billede. Der findes billedsensorer i forskellige størrelser, som er gode at kende til, når man køber et systemkamera. Her ser vi nærmere på kamerasensorer, de forskellige størrelser, og hvad der gør dem forskellige.
Læs mere24
maj
Brændvidde
Ordet brændvidde er uundgåeligt, når man taler om objektiver og fotografering. Men hvad betyder det, og hvad indebærer det, når du fotograferer? Hvilken brændvidde er bedst til portrætter, og hvorfor skal jeg bruge et teleobjektiv på safari? Vi forklarer alt om objektivets brændvidde her for at hjælpe dig med at forstå dit kamera.
Læs mere11
jan
Bokeh og dybdeskarphed
Vil du have en sløret baggrund på dine billeder? At sløre baggrunden ved at bruge en kort dybdeskarphed i fotos er en effektiv måde at skabe en mere professionel følelse i f.eks. portrætter af både mennesker og dyr, men kan bruges i mange forskellige sammenhænge. Et andet ord for sløret baggrund er "bokeh", som bruges til at referere til sløringens kvalitet og karakter. Lær mere om dybdeskarphed og bokeh her.
Læs mere5
jan
Objektivguide - vælg det rigtige kameraobjektiv
Er det tid til et nyt objektiv, og har du svært ved at vælge hvilket? Tænker du på, hvilken brændvidde du har brug for? Er du ikke sikker på, hvilket objektiv du skal kigge efter, eller undrer du dig over, hvilke objektiver der passer til dit kamera? I vores komplette objektivguide hjælper vi dig med at finde ud af, hvilke funktioner og egenskaber der adskiller de forskellige objektiver fra hinanden, og hvad du skal kigge efter for at få det bedste objektiv til dine behov.
Læs mere2
jan
Blænden i kameraet - sådan fungerer den
Blænden er den åbning i objektivet, der lukker lyset ind i kameraets sensor for at tage et billede. Blænden, eller hullet, er i linsen og kan sammenlignes med øjets pupil. Ligesom pupillen kan blænden have forskellige størrelser og lukke forskellige mængder lys ind, afhængigt af hvor mørkt eller lyst det er, men blænden påvirker også billedets dybdeskarphed.
Læs mere1
nov
Fokusering – lär dig kamerans autofokus
Fokus och skärpa är otroligt viktigt för ett bra foto och till din hjälp har du kamerans autofokus och olika fokuspunkter. I denna guide går vi igenom allt som har med kamerans fokusering att göra och ger tips till dig som vill börja med manuell fokusering.
Læs mere13
okt
Lukkertid - hvordan fungerer kameraets lukker?
Kameraets lukker styrer lukkerhastigheden, som påvirker, hvor længe lukkeren er åben, og hvor længe sensoren er eksponeret for lys. Jo længere lukketid du vælger, jo mere lys kommer ind i kameraet - og omvendt. En kort lukkertid fastfryser bevægelser, mens en lang lukkertid bringer begivenhederne ind i billedet i længere tid.
Læs mere28
sep
Bildstabilisering - hur bra är det?
Det är inte alltid helt lätt att vara stadig på handen, vilket ofta medför skakningsoskärpa när man fotograferar - framförallt i sämre ljusförhållanden (som ger längre slutartider) eller med teleobjektiv (ju längre brännvidd, desto svårare blir det att hålla still). En bra funktion som kompenserar för detta är bildstabilisatorn, som hjälper dig att hålla bilden stadig.
Læs mere27
jul
Vitbalans – kamerans inställningar
Allt ljus vi har runt omkring oss har olika temperatur, en färgtemperatur. Beroende på väderlek, tid på dygnet och ljuskälla skiftar temperaturen i en skala från gult (varmt ljus) till blått (kallt ljus). Vitbalans finns för att balansera temperaturen i fotografin så att det inte blir för varmt eller för kallt ljus.
Læs mere