Sådan rengør du dit kamera og objektiv

Har du fået støv på din sensor eller fedtpletter på dit objektiv? Her giver vi dig gode råd og vejledning til, hvordan du selv kan rengøre dit kamera og forebygge snavs og støv i dit kameraudstyr. Vi har rengøringsprodukter til kameraer, kamerasensorer, objektiver og kikkerter og tilbyder rengøringssæt, mikrofiberklude og bælge, som er et must-have i din kamerataske. Hvis du ikke selv vil rense sensoren, kan du aflevere dit kamera til sensorrensning hos os - enten i vores butikker eller ved at sende det ind. Pas på dit udstyr og hold det i topform, så risikerer du aldrig, at et billede bliver ødelagt af støv eller snavs.

Brug bælgen til at rengøre kamera og objektiv

Indhold

Hvordan rengør jeg et kamera?

Her kan du finde alle vores produkter til kamerarengøring

Rengøring af kameraets sensor

Sensoren er den mest værdifulde del af et systemkamera, og det er desværre almindeligt, at der kommer støv på sensoren. Hvis du fotograferer relativt ofte, vil du før eller siden få støv på sensoren - det gør alle. Støv viser sig som sorte prikker på dine billeder, der er synlige på forskellige måder afhængigt af motivet. Nogle gange er det nemt at "klone" dem væk i et billedredigeringsprogram bagefter, hvis det kun er et par prikker, men dit kamera og din tålmodighed vil være bedre tjent med en sensorrensning i stedet.

For at undgå snavs på sensoren skal du ikke skifte objektiv i støvede omgivelser, altid holde kamerahusets objektivfatning vendt nedad og forsøge at minimere den tid, dit kamera er uden objektiv eller kamerahusdæksel, så meget som du kan.

Hvordan ved jeg, om sensoren skal renses?

Start med at tage et testbillede mod en jævnt farvet overflade - f.eks. en hvid væg, brug en lille blænde (f/18-22) og fokuser på objektivets nærgrænse. Husk at bruge den lavest mulige ISO, så du ikke forveksler ISO-støj med snavs på sensoren. Det er ligegyldigt, hvad lukkertiden er, så længe du retter kameraet mod den glatte overflade. Læg billedet ind på din computer, og øg derefter kontrasten på billedet, så snavset bliver tydeligt, og du får en god idé om, hvor og hvor meget der er.

Husk, at kameraet optager billedet på hovedet, så snavset i øverste højre hjørne er i nederste venstre hjørne, hvis du kigger lige på sensoren og holder kameraet med bunden nedad.

Billede mod lys hvid baggrund, der afslører støvpartiklerne
Tag et billede af en hvid, glat overflade med en lille blændeåbning, f.eks. f/22, for at fremhæve støvpartiklerne. Dette testbillede viser en meget snavset sensor, som har hårdt brug for rengøring. Normalt ser man kun nogle få prikker.
Billede, hvor der opstår sensorpletter, sensorpletter skyldes normalt små støvpartikler på kamerasensoren.
På dette billede kan man se prikker på himlen, som er støv eller partikler på kameraets sensor. Når du ser dette, har dit kamera brug for en sensorrensning.

Hvordan renser jeg et kameras sensor?

Hvis du vil lave en hurtig rengøring af sensoren, er det som regel nok bare at blæse sensoren ren med en blæsebælg, mens du holder kameraet med sensoren og åbningen nedad, så forsvinder støvet fra kameraet. Det er en hurtig måde at slippe af med løse støvpartikler på.

Hvis du har et spejlløst systemkamera, skal du fjerne objektivet, holde kameraet med blænden nedad og forsigtigt puste på sensoren. Pas dog på ikke at ridse eller komme til sensoren med bælgen! Hold også fast i bælgens plastiktop for at undgå ulykker.

For systemkameraer med spejl (DSLR) skal du finde rengøringstilstanden i kameraets menu, når du har fjernet objektivet. Hvis du ikke er sikker på, hvor du finder den, kan du se i dit kameras manual. Rengøringsfunktionen får spejlet og lukkeren til at klappe op, så sensoren eksponeres. Drej derefter kameraet med åbningen nedad, og blæs med bælgen.

Blæs kamerahuset rent med en bælg - et af de mest effektive rengøringsværktøjer.
Hold kameraet med bajonetfatningen nedad, så det blæste støv kan falde ud af kameraet. Hold bælgen i både gummiet og dysen for ekstra sikkerhed, når du blæser direkte ind i kameraet.

Hvis du stadig har pletter, når du tager et testbillede, og bælgen ikke har hjulpet, er det tid til at bruge et sensorrensningssæt med spatler og specialvæske. Bemærk, at dette sker på eget ansvar, og hvis du er usikker, anbefaler vi, at du indleverer dit kamera til sensorrensning.

Her finder du vores udvalg af produkter til sensorrensning.


Til toppen af siden

Indsend dit kamera til sensorrensning

Hvis du ikke er tryg ved sensorrensning, anbefaler vi, at du sender dit kamera til et autoriseret værksted og lader professionelle teknikere udføre rensningen for dig. Du er velkommen til at besøge os i en af vores butikker for at få renset dit kameras sensor.

Pris for sensorrensning

  • Kamera med fuldformat- og mellemformatsensor: 695,-
  • Kamera med APS-C og Micro 4/3-sensor: 495,-

Hvis det viser sig, at dit kamera har brug for mere rengøring, end vi kan tilbyde på stedet, er vi nødt til at sende det til et autoriseret værksted. Det betyder, at prisen kan ændre sig. Vi sender aldrig dit produkt til et værksted uden din tilladelse.

Har du ikke mulighed for at besøge os i butikken, og ønsker du at sende dit produkt til rengøring hos os? Kontakt vores kundeservice, så hjælper vi dig.


Til toppen af siden

Rengøring af objektiver

Mikrofiberklude er langt den nemmeste måde at rengøre glas og skærme på. Sørg for altid at have mindst én renseklud i kameratasken eller jakkelommen, når du går ud med dit kamera. Et billede kan så let blive ødelagt af lidt vand eller snavs på frontlinsen.

Hvis du har mange partikler som sand eller salt (fra tørret havvand), bør du blæse det væk med en blæsebælg, før du begynder at tørre med en klud eller en serviet. Det minimerer risikoen for at ridse frontlinsen eller beskadige belægningen på glasset. Hvis snavset sidder godt fast, kan du fugte kluden med lidt vand eller rensevæske.

Det mest almindelige problem er at få snavs, vand eller fedt på glasoverfladen foran på objektivet (frontlinse eller filter), men heldigvis er de nemme at rengøre med de rigtige rengøringsmidler. Læs mere nedenfor om, hvordan du bedst renser din linse for vand- eller fedtpletter, og få tips til egnede rengøringsprodukter.

Vand og vanddråber

Vandsprøjt kan ødelægge billedkvaliteten og er almindeligt forekommende under regnvejr eller ved optagelse på stormfulde strande og store vandfald. Vanddråberne på frontlinsen bryder lyset og forårsager defekter i dit billede. I værste fald begynder dråberne også at løbe ned ad glasset og skabe striber, som er svære at redigere væk.

Landskapsbild där vattendroppar förstör bilden
En lille vanddråbe sprøjtede på frontlinsen, lige før dette billede blev taget.

I våde omgivelser med stor risiko for vandsprøjt er det en god idé altid at bruge modlysblænde på objektivet for at beskytte frontlinsen mod vand, der kommer fra siderne, samt at bære kameraet med objektivet nedad. Behold altid objektivdækslet på, når kameraet ikke er i brug. Tænk over din komposition, tag hætten af, tag billedet, og sæt hætten på igen med det samme for at undgå vandsprøjt så meget som muligt.

Den nemmeste måde at fjerne vanddråber på er at blæse dem væk med en blæsebælg eller tørre dem af med en fin mikrofiberklud beregnet til optisk glas.

Fedtpletter

Det er nemt at få fedtpletter på linsen, som regel i form af fingeraftryk, men det kan også skyldes solcreme, håndcreme eller gamle pudseklude. Fedtpletter er normalt synlige gennem et tab af kontrast og en "flimren" omkring områder med høj kontrast. Det er en effekt, der er næsten umulig at redigere væk. Det er derfor, det er særligt vigtigt at holde frontlinsen ren for fedt.

Det kan være svært at se i kameraets display, hvis der er pletter, især hvis det er solskin udenfor. I værste fald opdager du først, at frontlinsen er snavset, når du lægger billederne ind på computeren og ser dem på en stor skærm. Tag et ekstra kig på frontlinsen, før du begynder at fotografere.

Bild som visar blommor och där fettfläckar har förstört delar av bilden
Billedet til venstre er taget med en fedtet frontlinse, mens det til højre er taget med et rent objektiv.

For at fjerne fedtpletter skal du tilsætte fedtopløsende væske. Sørg for at bruge rensevæske eller renseservietter, der er beregnet til fotografisk brug, når du renser din linse. De er milde og designet til ikke at beskadige linsebelægningen. Nedenfor finder du rengøringsprodukter, der er velegnede til at fjerne fedt fra dit objektiv eller filter.

UV-filter med vand- og smudsafvisende belægning

Den bedste beskyttelse mod snavs, støv og fedt på din linse er et filter. Det er bedre, at filteret bliver beskidt end din frontlinse. Der findes både filtre og linser med forskellige typer belægninger, som forhindrer snavs og gør frontlinsen meget lettere at rengøre.

Hvis du køber et filter og ved, at du kommer til at opholde dig i et regnfuldt miljø, er det bestemt værd at investere i et filter med en eller anden form for belægning. Så vil vanddråberne sætte sig som dråber og ikke løbe ned ad glasset. Det letter din redigering, da det er nemmere at fjerne et par enkelte prikker end lange striber, hvis du når at få et godt billede, inden du har tørret dråberne af.

Her finder du alle vores filtre.

Til toppen af siden


Har du brug for hjælp til at finde de rigtige produkter? Vi er her for dig – kontakt os på 78 72 69 00, via vores kontaktformular eller besøg os i vores butik. Tilmeld dig vores community for at møde ligesindede skabere, velkommen til vores gratis events, holde dig opdateret med produktnyheder og lære mere i vores vidensbank.


Mere kundskab

21
jun

Kamerasensorstørrelser - hvad er forskellen på full frame og APS-C?

Sensoren i et kamera kan sammenlignes med filmen i et analogt kamera. Den registrerer det lys, der kommer gennem objektivet, og omdanner det til et billede. Der findes billedsensorer i forskellige størrelser, som er gode at kende til, når man køber et systemkamera. Her ser vi nærmere på kamerasensorer, de forskellige størrelser, og hvad der gør dem forskellige.

Læs mere

23
maj

Find den rigtige kikkert til dine behov

Med en kikkert kan du opleve dine omgivelser på en fantastisk måde. Der er et par ting at overveje, når du vælger kikkert, afhængigt af dit brug og dine behov. En multikikkert er f.eks. anderledes end en jagtkikkert eller marinekikkert. Her har vi samlet information en række gode råd, så du kan finde den kikkert der passer bedst til dig.

Læs mere

10
jan

Alt om hukommelseskort

Hukommelseskort findes i mange forskellige varianter, størrelser og mærker med forskellige kvaliteter, hastigheder, teknologier og betegnelser. Har du svært ved at finde ud af, hvilken en du skal købe, og hvad der gør dem forskellige? Vi forsøger at forklare de forskellige typer hukommelseskort, hvilket kort du har brug for, og vi ser endda på alle de kryptiske koder og deres betydning.

Læs mere

8
jan

Filterguide – vælg det rigtige filter til dit objektiv

Hvorfor skal jeg bruge et UV-filter på mit kamera, og hvordan virker et polariseringsfilter? Hvordan fotograferer jeg med lange lukkertider, når det er solrigt og lyst udenfor? Et kamerafilter er den vigtigste investering, du kan foretage til dit objektiv, og det giver dig også nye funktioner og muligheder i din fotografering. Her i vores filterguide svarer vi på alle de mest almindelige spørgsmål og gennemgår de forskellige typer filtre.

Læs mere

5
jan

Objektivguide - vælg det rigtige kameraobjektiv

Er det tid til et nyt objektiv, og har du svært ved at vælge hvilket? Tænker du på, hvilken brændvidde du har brug for? Er du ikke sikker på, hvilket objektiv du skal kigge efter, eller undrer du dig over, hvilke objektiver der passer til dit kamera? I vores komplette objektivguide hjælper vi dig med at finde ud af, hvilke funktioner og egenskaber der adskiller de forskellige objektiver fra hinanden, og hvad du skal kigge efter for at få det bedste objektiv til dine behov.

Læs mere

16
mar

8 råd til bedre naturfotos

Drømmer du om at tage smukke naturbilleder, men ved ikke rigtig, hvor du skal starte? Eller vil du udfordre dig selv som naturfotograf og tage dine billeder til næste niveau? Her har vi samlet vores bedste tips til, hvordan du kan tage bedre og mere interessante naturbilleder.

Læs mere

Scandinavian Photo

09-10-2023

Del

For kreatøren siden 1982

Hos Scandinavian Photo har vi i over 40 år hjulpet kreative mennesker med at realisere deres visioner inden for fotografi, lyd, video, film, musik, kunst og teknologi. Vi brænder for både teknologien og de mennesker, der bruger den. Vi ved, at de rette værktøjer kan forvandle idéer til virkelighed, og vi er her for at guide dig, så du vælger de rigtige produkter til det, du vil skabe. Udover produkter af høj kvalitet tilbyder vi også personlig service. Med vores ekspertise og engagement sikrer vi, at du får det udstyr, der passer bedst til dig.

Følg os:
Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Følg med i fotobranchen! Ved at indtaste din e-mailadresse og tilmelde dig, accepterer du at modtage nyhedsbreve fra Scandinavian Photo. Som abonnent vil du modtage eksklusive tilbud, de seneste nyheder fra førende brands i branchen og masser af inspiration til din e-mail.

Dit samtykke er frivilligt, og du kan til enhver tid afmelde dig eller trække dit samtykke tilbage. Læs mere om vores behandling af persondata og dine rettigheder i vores privatlivspolitik.

Indkøbskurv

Indkøbskurv

Din indkøbskurv er tom!

Totalt: 0 produkter
0 DKK

Synes godt om

Synes godt om

Ønskelisten er tom

Totalt: 0 produkter
0 DKK

Del indkøbskurv

Gem linket til senere, send det til en ven eller del det i vores community.

Døb indkøbskurven
Link til indkøbskurv